Adwentowa


Skład: czarna herbata, skórka pomarańczy, kawałki jabłka, orzechy i wanilia. Daje napar o bursztynowym kolorze i słodkim rozgrzewającym smaku.

Więcej szczegółów


18,00 zł


Cechy:

W celu polepszenia i wzbogacenia smaku herbat czarnych stosuje się różne dodatki takie jak: owoce, różnego rodzaju płatki kwiatów, przyprawy.

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: wiednięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną );
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.
  • Parzenie: 96°C, 2~3 min

Koszyk  

(pusty)