Wigilijny Poncz

Nowy produkt

Skład: czarna herbata, kawałki jabłka, maliny, figi, morwa suszona, hibiskus, płatki owocu dzikiej róży, cynamon, imbir, goździki, kwiaty i skórka pomarańczy, płatki ostu.

Więcej szczegółów

21,00 zł brutto

Opis

Parzenie 96°C, 5 min

Więcej informacji

W celu polepszenia i wzbogacenia smaku herbat czarnych stosuje się różne dodatki takie jak: owoce, różnego rodzaju płatki kwiatów, przyprawy.

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.