Kolory herbaty

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:

Zielona, biała, czarna? Co właściwie kryje się pod tymi nazwami?

Przygotowaliśmy krótki przewodnik po kolorach herbaty.

  • herbata zielona

Herbata o liściach nieutlenianych („niefermentowanych”). Tuż po zerwaniu liście poddawane są działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu nie ciemnieją. Liście przez to zachowują zielony kolor. Przygotowanie takiej herbaty wymaga użycia nieco przestudzonej wody.

  • herbata biała

Liściom tej herbaty pozwala się po zerwaniu naturalnie zwiędnąć, dzięki czemu dochodzi do ich delikatnego utlenienia, stają się one ciemniejsze. Zwiędnięte liście suszy się nie nadając im nowego kształtu. Ta herbata wymaga odrobinę przestudzonej lub gorącej wody, ale nie wrzątku.

  • herbata żółta

Jej liście są poddane wieloetapowemu procesowi fermentacyjnemu, dzięki czemu uzyskują kolor bardziej zbliżony do żółtego. Wymaga zaparzania gorącą wodą.

  • herbata oolong

Herbaty typu oolong to właściwie wszechświat sam w sobie. Chińczycy przypisali im kolor szmaragdowy. Są delikatnie utleniane, w zakresie od 15% do 80%, stąd duża rozmaitość odmian tego rodzaju herbaty. Lekko utlenianym oolongom bliżej jest do herbaty zielonej, z kolei tym mocniej utlenianym bliżej do czarnej. Wymagają gorącej wody, ale niekoniecznie wrzątku.

  • herbata czarna

W Chinach ten typ herbaty od wieków zwany jest hong cha, czyli herbata czerwona (jej napar ma kolor rubinowy). To ta, która która króluje w polskich filiżankach i kubkach. Liście tej herbaty poddaje się niemal całkowitemu utlenianiu („fermentacji”), stąd ich ciemny kolor. Wymaga zaparzania gorącą wodą.

  • herbata ciemna (pu-erh)

Dla Chińczyków jest herbatą czarną i to ona jest herbatą naprawdę fermentowaną, określa się ją także jako herbatę dojrzewającą. Daje najciemniejszy ze wszystkich herbat napar i ma specyficzny ziemisty smak, który nie wszystkim odpowiada. Zaparza się ją świeżo zagotowaną wodą.

A jaki jest Wasz ulubiony kolor?

Komentarze

Zostaw swój komentarz