Pai Mu Tan White "Biała piwonia"

Nowy produkt

To lekka herbata o dość dużych liściach z domieszką pąków herbacianych, wywodząca się z prowincji Fujian w Chinach. Najlepiej pić ją po posiłku lub jako lekką herbatę popołudniową.

Więcej szczegółów

28,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Chiny
Parzenie 90°C, 3~5 min

Więcej informacji

HERBATA BIAŁA

Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

Właściwości:

  • orzeźwiające i pobudzające,
  • działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia dzięki obecności antyutleniaczy,
  • antymutagenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach),
  • zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki).