W brzoskwiniowym gaju

Nowy produkt

Składniki: zielona herbata China Sencha, Formosa Gunpowder, En Shi Yu Lu, Jade Rings, żółta herbata Huang Xiao, biała herbata Shou Mei, pestki granatu, kawałki jabłka, brzoskwini, kwiaty brzoskwini, aromat.

Więcej szczegółów

32,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Chiny
Parzenie 70-80°C, 2~3 min

Więcej informacji

HERBATA ZIELONA

Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.

Składniki zielonej herbaty:

  • kofeina (zwana teiną)
  • garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
  • olejki eteryczne

Właściwości:

  • Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, za to długotrwale pobudza.
  • Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
  • Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
  • Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
  • Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
  • Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
  • Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
  • Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).

Przeciwwskazania:

  • Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
  • Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
  • Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!