Lapsang Souchong

Nowy produkt

Czarna chińska herbata podwędzana jest specjałem z prowincji Fujian. Herbata ta poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia w dymie ognisk sosnowych. Daje napar o wyraźnym dymnym aromacie i smaku oraz czerwonej barwie. Pić czystą i z niewielką ilością mleka. Herbata znana jako Zengshan Xiaozhong.

Więcej szczegółów

19,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Chiny
Parzenie 96°C, 3~5 min

Więcej informacji

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną );
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.