Kenia TGFOP1

Nowy produkt

Równomiernie zrolowane, cienkie, czarno-brązowe liście ze złotymi końcówkami. Po zaparzeniu otrzymujemy jasnobursztynowy napar o delikatnym posmaku pomarańczy. Smak dobrze zrównoważony, z nutą słodkiego miodu.

Więcej szczegółów

19,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Kenia
Parzenie 96°C, 2~3 min

Więcej informacji

Herbaciany ogród Tinderet leży w pobliżu równika, na wysokości od 1760 do 2130 m. Korzystne warunki i wysokogórski klimat wpływa na wysoką jakość liści tej herbaty.

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną );
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.