Yunnan Golden Tips

Nowy produkt

Złote herbaciane pączki z prowincji Yunnan, po zaparzeniu dają napar o ciemno-bursztynowym kolorze, bogatym, miodowym posmaku i aromacie z delikatną nutą ostrych przypraw.

Więcej szczegółów

49,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Chiny
Parzenie 96°C, 3~5 min

Więcej informacji

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę,
  • rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną ); teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.