Ceylon Ruhuna FBOPF Special

Nowy produkt

Szlachetna cejlońska herbata składająca się z łamanych najdelikatniejszych listków herbacianych z ogrodów regionu Ruhuna. W porównaniu do innych cejlońskich herbat delikatna w smaku, o miodowo-słodkawych nutach z wyczuwalnym aromatem suszonych fig i lichee. Nadaje się również do parzenia ze świeżym imbirem i cukrem trzcinowym.

Więcej szczegółów

25,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Cejlon
Parzenie 96°C, 2~3 min

Więcej informacji

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: wiednięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną );
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.