Darjeeling FF 2017 Giddapahar SFGFOP1

Nowy produkt

Czarna herbata z najwcześniejszego zbioru. Najdelikatniejsze zielone listki ze srebrnymi pączkami dają napar o wyjątkowo słodko-owocowym posmaku z nutami dojrzałych brzoskwiń i śliwek. W gorące dni polecamy parzenie w niskiej temperaturze (60°C, 5 min.)

Więcej szczegółów

136,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Indie
Parzenie 85°C, 3 min

Więcej informacji

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną );
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.