Czarna i czerwona porzeczka

Nowy produkt

Czarna herbata Cejlon, czerwona porzeczka (min. 10%), czarna porzeczka (2,4%), liście czarnej porzeczki (min. 1,2%), kwiaty wrzosu.

Więcej szczegółów

18,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Cejlon
Parzenie 96°C, 2~3 min

Więcej informacji

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.