Peru SHB Organic

Nowy produkt

Arabica Peru SHB to kawa o miękkim i zrównoważonym smaku. Ma subtelną i umiarkowaną kwasowość. Charakteryzuje się pełnym słodkawym aromatem.

Więcej szczegółów

17,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Peru
Parzenie 90°C, 5 min

Więcej informacji

Największa ilość certyfikowanej, organicznej kawy uprawiana jest w regionach Chanchamayo i Cuzco. Umieszczony przy nazwie kawy skrót oznacza, że uprawiana jest ona na wysokości ponad 1000 metrów n.p.m.. Kawa ta rośnie na ocienionych stokach Andów, zbierana jest w tradycyjny sposób - ręcznie - wybierając tylko dojrzałe ziarna. Najwyższej jakości ziarna (SHB = strictly hard bean). SHB (Strictly Hard Beans - wyłącznie twarde ziarna). Nazwa używana jest zamiennie z SHG (Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy) i oznacza kawę pochodzących z plantacji położonych co najmniej 1500 metrów nad poziomem morza. Kawa z tego typu upraw uważana jest za najlepszą na świecie, gdyż jej smak i aromat jest czysty, pozbawiony "dodatków" pochodzących z zanieczyszczeń środowiska czy nadmiernej ilości pestycydów (kawa wyżej rosnąca jest mniej narażona na występowanie takich chorób jak rdza kawowa, czy też na ataki ze strony insektów) - stąd często kawa SHG jest jednocześnie kawą organiczną.