Rooibos Kalahari

Nowy produkt

Składniki: rooibos, ciemna czekolada, trawa cytrynowa, płatki bławatka, aromat pomarańczowy.

Napar wyróżnia się świeżym aromatem pomarańczy. Jest idealnym napojem odprężającym przed snem.

Więcej szczegółów

17,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Afryka Południowa
Parzenie 96°C, 3~5 min

Więcej informacji

ROOIBOS

Herbatka ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.

Krzew czerwonokrzewu osiąga wysokość od jednego do półtora metra wysokości, liście mają wygląd sosnowych igiełek. Kwitnie na żółto w październiku. Gałęzie zbierane są od lata do wczesnej jesieni. Gałęzie rozdrabniane są maszynowo w odcinki o długości 4 milimetrów i miażdżone przez rolki. Ostatecznie nawilżane są czystą wodą i usypywane w stosy o wysokości od 15 do 20 cm. Tak pozostawiane są przez 8 do 24 godzin w celu fermentacji. Zielone z natury gałęzie czerwonokrzewu stają się czerwono-brązowe. Podczas fermentacji czerwonokrzew rozwija także swój owocowy aromat.

Gałązki są następnie tak długo suszone na słońcu aż wilgotność wyniesie około 10 procent. Następnie gałązki są przesiewane i pasteryzowane za pomocą gorącej pary. Ostatecznie produkt zostaje zważony i zapakowany do worków.

Rooibos sprzedawany jest od 1904 roku, a szeroką popularność zdobył w 1930 roku, kiedy to dr P. Le Fras Nortier odkrył niektóre z jego właściwości zdrowotnych. Zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni.

Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku.

Właściwości:

  • zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu,
  • działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy,
  • zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom,
  • pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy),
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo,
  • pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi, pomaga przy bólach głowy,
  • dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem,
  • dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości. Ponadto zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne), pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego,
  • wyrównuje poziom cukru we krwi - łagodzi przebieg cukrzycy,
  • obniża poziom złego cholesterolu.