Pigwa - Cytryna

Nowy produkt

Składniki: zielona herbata Sencha, kawałki ananasa, plasterki cytryny (min. 5,9%), naturalny aromat pigwy (min. 2,8%), dziewanna, naturalny aromat, kwiatki pomarańczy, mirt cytrynowy, marakuja, kiwi, płatki bławatka.

To idealna kompozycja na upalne dni łącząca w sobie słodkość pigwy i orzeźwiający charakter cytryny.

Więcej szczegółów

23,00 zł brutto

Opis

Pochodzenie Chiny
Parzenie 70-80°C, 2~3 min

Więcej informacji

HERBATA ZIELONA

Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.

Składniki zielonej herbaty:

  • kofeina (zwana teiną) 
  • garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość 
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk) 
  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K) olejki eteryczne

Właściwości:

  • Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, za to długotrwale pobudza. 
  • Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu). 
  • Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych). 
  • Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
  • Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). 
  • Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy). 
  • Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych). 
  • Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).

Przeciwwskazania:

  • Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty. 
  • Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych. 
  • Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!