Oznaczenia klas herbaty
Na opakowaniach herbat często znaleźć można oznaczenia literowe, często nawet dość długie, które zazwyczaj niewiele nam mówią, a warto im się przyjrzeć, bo mogą zawierać ciekawe informacje.
Oznaczenia takie stosuje się do czarnych herbat z Indii, Cejlonu, Afryki, czyli krótko mówiąc, do herbat, których uprawę i produkcję zapoczątkowały niegdysiejsze potęgi kolonialne.
Podstawą takiego systemu oznaczeń jest termin Orange Pekoe oznaczający liść z wierzchołka gałązki herbacianej wraz z jednym kolejnym listkiem.
Jeśli liście są całe, niepołamane, mamy do czynienia z oznaczeniem OP (Orange Pekoe), kolejne litery będą dawały dodatkowe informacje o jakości liści.
FOP - Flowery Orange Pekoe, herbata, której pierwszy liść z wierzchołka pędu ma postać pączka liściowego
GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe, pączki liściowe mają zabarwienie złote, ma wyższą jakość niż FOP
TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, herbata zawierająca dużą liczbę pączków liściowych
FTGFOP - Finest Tippy Gloden Flowery Orange Pekoe, herbata wyższej jakości niż TGFOP
SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, herbata najwyższej jakości, zawierająca największą ilość najlepszych pączków z wierzchołka pędu.
Dla połamanych liści stosuje się oznaczenie BOP, Broken Orange Pekoe. Ten typ herbaty najłatwiej znaleźć w polskich sklepach spożywczych.
Do herbat ekspresowych stosuje się liście połamane tak bardzo, że przypominają pył, ich oznaczenia, to F czyli Fannings oraz D czyli Dust.