Herbata czarna (fermentowana)

Czarne

  • Assam Brahmaputra

    20,00 zł

    Czarna wysokogatunkowa herbata z dzikiego krzewu herbacianego Thea Assamica, rosnącego w dżungli bagiennej, w dorzeczu Brahmaputry. Listki z dużą ilością jasnych pączków, dają intensywny czerwono-brązowy napar o delikatnie miodowych nutach.

  • Assam Keyhung TGFOP-1

    15,00 zł

    Herbata pochodząca z plantacji Keyhung położonej u źródeł Brahmaputry w północnym Assamie, blisko granicy z Birmą. Drobne listki o równomiernej wielkości ze złotymi końcówkami dają mocny, dostojny napar o głębokim kolorze i wyjątkowo delikatnym jak dla Assamów smaku.

  • Ceylon OP Dimbula Udewela

    8,00 zł

    Herbata o dużych, sprężystych i długich liściach pochodząca z plantacji położonej 1400 m n.p.m. Jasny, delikatny, czerwonawy napar o klasycznym smaku. Dobrze komponuje się z mlekiem.

  • English Breakfast

    10,00 zł

    Mieszanka herbat pochodzących z Assamu i Sri Lanki. Daje napar o wyrazistym i orzeźwiającym smaku. Polecana szczególnie jako herbata śniadaniowa, doskonale pobudza.

  • Golden Monkey

    17,00 zł

    Czarna herbata z chińskiej prowincji Yunnan. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki, słodkawy smak z lekko wyczuwalną dymną nutą.

  • Golden Yunnan FOP

    14,00 zł

    Czarna herbata z południowo-zachodniej prowincji Yunnan. Daje lekki, orzeźwiający i aromatyczny napar. Dobrze smakuje do Śniadania lub sama z dodatkiem mleka.

    FOP (Flowery Orange Pekoe) - jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy (szczytowe);

  • Keemun Mao Feng 2021

    45,00 zł

    Keemun Mao Feng jest jedną z najlepszych odmian herbaty Keemun na rynku. Jest zbierany wczesną wiosną i składa się z pąka i dwóch, trzech górnych liści sortowanych ręcznie.

    Nazwa tej herbaty pochodzi od nazwy powiatu Qimen w prowincji Anhui, bardzo szanowanym regionie produkcji herbaty w Chinach. „Keemun” jest tłumaczeniem chińskiego Qimen na angielski z czasów ery kolonialnej. Wtedy Keemun stał się również bazowym składnikiem mieszanki śniadaniowej English Breakfast.

    Napar prawidłowo zaparzonej herbaty ma klarowny, czerwonawy kolor i ma wyjątkowy lekko kwiatowy a lekko dymny, lecz bardzo łagodny i gładki smak z subtelnymi nutami owocowymi. Aby wydobyć z liści pełen smak, herbatę Keemun można parzyć kilkakrotnie.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    2-3 min

  • Lapsang Souchong

    11,00 zł

    Czarna chińska herbata podwędzana jest specjałem z prowincji Fujian. Herbata ta poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia w dymie ognisk sosnowych. Daje napar o wyraźnym dymnym aromacie i smaku oraz czerwonej barwie. Pić czystą i z niewielką ilością mleka. Herbata znana jako Zengshan Xiaozhong.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    1 Opinia (e)
    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

  • Nipon Black

    34,00 zł

    Czarna organiczna herbata wakocha wytwarzana przez niezwykłego japońskiego producenta herbat kamairicha - Pana Toshifumi Shibamoto, ręcznie zbierana u podnóża Makinohara w  Shizuaoka.

    Liście tej herbaty są wyjątkowo duże, z łodygami, mocno utlenione. Kolor naparu bursztynowy - jest dość jasny jak na herbaty czarne (czy raczej czerwone zgodnie z chińskim nazewnictwem). W smaku wyczuwalne są orzechy, suszone owoce, nuty upieczonego chleba. Poezja smaku i klasyka herbaty mocno utlenionej.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st C
    1-2 min
    1-2 parzenia

  • Nowa Gruzja

    10,00 zł

    Czarna herbata gruzińska zbierana z ekologicznie czystych plantacji w górzystych regionach zachodniej Gruzji. Zmiany temperatury w ciągu dnia i nocy oraz połączenie klimatu górskiego i morskiego nadają liściom herbaty szczególny aromat i smak. Otrzymany napar o średniej mocy jest lekko słodowy z nutami owocowymi.

    Herbatę po raz pierwszy przemycono z Chin i uprawiano w Gruzji w latach 30. XIX wieku. Czarna herbata gruzińska produkowana na masową skalę była dobrze znana w Związku Radzieckim, ale od czasu jego rozpadu, uprawa herbaty gwałtownie spadała. Ostatnio jednak produkcja herbaty przeżywa renesans także dzięki dopłatom rządowym i unijnym. Ręcznie zbierana herbata z Gruzji zyskuje na nowo światowe uznanie.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

  • Rosyjski samowar

    11,00 zł

    Oryginalna rosyjska mieszanka czarnych herbat z Indii oraz z Chin.

  • Wschodniofryzyjska

    9,00 zł

    Mieszanka herbat czarnych z Assam'u i Jawy skomponowana przez mieszkańców wschodniej Fryzji, rejonu słynnego z zamiłowania do mocnej czarnej herbaty. Napar o ciemnobursztynowej barwie cieszy intensywnym smakiem z lekką goryczką.

    Tradycyjny sposób przygotowania herbaty przez mieszkańców Fryzji, to "herbaciane latte" słodzone kryształami cukru wrzuconymi na dno i warstwą tłustego mleczka na górze. Uwaga: nie mieszamy, delikatnie spijamy warstwami a pod koniec czeka nas wyjątkowa kulminacja słodyczy.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

  • Yunnan Golden Buds

    32,50 zł

    Złote herbaciane pączki z prowincji Yunnan dają napar ciemno-bursztynowy o bogatym, słodko-owocowym posmaku z delikatną nutą ostrych przypraw.

  • Yunnan Golden Dynasty

    14,00 zł

    Wysokogatunkowa czarna herbata z prowincji Yunnan. Duże, mięsiste pączki liściowe po zaparzeniu przybierają gigantyczne rozmiary. Mocny i głęboki kolor naparu, pełen intensywnego, nieco dymnego aromatu.