Herbata czarna (fermentowana)

Czarne

  • Alishan Hong Cha

    50,00 zł

    Herbata czarna w pełni utleniona (wg. chińskiego nazewnictwa - czerwona) z Tajwanu z górskiego rejonu Alishan. Delikatna i bardzo aromatyczna, zaskakująco słodka, miodowa, z nutą kakao i dojrzałych owoców. Delikatna goryczka przy kolejnych parzeniach dodaje jej wytrawności ale nie dominuje nad niezwykłym słodkawym smakiem. Liście zwinięte są w cienkie długie igiełki, powoli się budzą i uczą cierpliwości, bowiem przy kolejnych parzeniach oczarowują nowymi smakowymi skojarzeniami.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    1-2 min
    4-5 parzeń

  • Assam Brahmaputra

    22,00 zł

    Czarna wysokogatunkowa herbata z dzikiego krzewu herbacianego Thea Assamica, rosnącego w dżungli bagiennej, w dorzeczu Brahmaputry. Listki z dużą ilością jasnych pączków, dają intensywny czerwono-brązowy napar o delikatnie miodowych nutach.

  • Assam Keyhung TGFOP-1

    15,00 zł

    Herbata pochodząca z plantacji Keyhung położonej u źródeł Brahmaputry w północnym Assamie, blisko granicy z Birmą. Drobne listki o równomiernej wielkości ze złotymi końcówkami dają mocny, dostojny napar o głębokim kolorze i wyjątkowo delikatnym jak dla Assamów smaku.

  • Ceylon OP Dimbula Udewela

    8,00 zł

    Herbata o dużych, sprężystych i długich liściach pochodząca z plantacji położonej 1400 m n.p.m. Jasny, delikatny, czerwonawy napar o klasycznym smaku. Dobrze komponuje się z mlekiem.

  • Darjeeling Margaret's Hope...

    23,00 zł

    Jedna z najpopularniejszych herbat Darjeeling charakteryzująca się dojrzałym, głębokim smakiem. Ciemnobursztynowy napar jest wyraźnie słodki, przywodzi na myśl dojrzałe owoce lub wypieki. To doskonała herbata do deserów.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st C
    2-3 min

  • English Breakfast

    10,00 zł

    Mieszanka herbat pochodzących z Assamu i Sri Lanki. Daje napar o wyrazistym i orzeźwiającym smaku. Polecana szczególnie jako herbata śniadaniowa, doskonale pobudza.

  • Golden Monkey

    17,00 zł

    Czarna herbata z chińskiej prowincji Yunnan. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki, słodkawy smak z lekko wyczuwalną dymną nutą.

  • Lapsang Souchong

    11,00 zł

    Czarna chińska herbata podwędzana jest specjałem z prowincji Fujian. Herbata ta poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia w dymie ognisk sosnowych. Daje napar o wyraźnym dymnym aromacie i smaku oraz czerwonej barwie. Pić czystą i z niewielką ilością mleka. Herbata znana jako Zengshan Xiaozhong.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    1 Opinia (e)
    30,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

    • Obniżka

    Nepal Spring Jun Chiyabari...

    2 Opinia (e)
    40,00 zł -20% 32,00 zł

    Herbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Nipon Black

    34,00 zł

    Czarna organiczna herbata wakocha wytwarzana przez niezwykłego japońskiego producenta herbat kamairicha - Pana Toshifumi Shibamoto, ręcznie zbierana u podnóża Makinohara w  Shizuaoka.

    Liście tej herbaty są wyjątkowo duże, z łodygami, mocno utlenione. Kolor naparu bursztynowy - jest dość jasny jak na herbaty czarne (czy raczej czerwone zgodnie z chińskim nazewnictwem). W smaku wyczuwalne są orzechy, suszone owoce, nuty upieczonego chleba. Poezja smaku i klasyka herbaty mocno utlenionej.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st C
    1-2 min
    1-2 parzenia

  • Nowa Gruzja

    10,00 zł

    Czarna herbata gruzińska zbierana z ekologicznie czystych plantacji w górzystych regionach zachodniej Gruzji. Zmiany temperatury w ciągu dnia i nocy oraz połączenie klimatu górskiego i morskiego nadają liściom herbaty szczególny aromat i smak. Otrzymany napar o średniej mocy jest lekko słodowy z nutami owocowymi.

    Herbatę po raz pierwszy przemycono z Chin i uprawiano w Gruzji w latach 30. XIX wieku. Czarna herbata gruzińska produkowana na masową skalę była dobrze znana w Związku Radzieckim, ale od czasu jego rozpadu, uprawa herbaty gwałtownie spadała. Ostatnio jednak produkcja herbaty przeżywa renesans także dzięki dopłatom rządowym i unijnym. Ręcznie zbierana herbata z Gruzji zyskuje na nowo światowe uznanie.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

  • Rosyjski samowar

    11,00 zł

    Oryginalna rosyjska mieszanka czarnych herbat z Indii oraz z Chin.

    • Nowy

    Rwanda Rukeri FOP

    12,00 zł

    Fenomenalna herbata czarna z Afryki z ogrodu Rukeri z północnej części Rwandy usytuowanego na wysokości ponad 1700m n.p.m. Klasyczna mocno utleniona herbata ze zbilansowaną goryczą i słodkimi nutami owoców i dymu. W zależności od długości parzenia uzyskamy mniej lub bardziej intensywny w smaku klarowny napar w kolorach brązu i burgundu.

    Parzenie:
    3g/150ml
    95 st.C
    1-2 min

  • Wakocha Makinohara

    40,00 zł

    Wakocha to w pełni utleniona japońska herbata, produkowana w niewielkiej ilości, uznawana za produkt specjalistyczny. Jej historia jest dosyć krótka (150 lat) jak na herbacianą tradycję Japonii. Jest to wynik odważnych poszukiwań herbacianych w okresie Meiji po otwarciu się Japonii na świat zachodni.

    Tradycyjne japońskie krzewy herbaciane najlepiej nadają się do produkcji zielonej herbaty, zawierają mniej goryczy. Produkcja tzw "czarnej herbaty" z japońskich odmian krzewu daje ciekawy efekt. Napar ma pomarańczowo-brązowy kolor. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jakby czarnej porzeczki lub skórki pomarańczy wraz a lekką goryczką i słodkim posmakiem a nawet lekkim karmelowym skojarzeniem w końcowym parzeniu.

    Oryginalne opakowanie 70g

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st.C
    30 sek - 1 min
    2-3 parzenia

  • Wschodniofryzyjska

    11,00 zł

    Mieszanka herbat czarnych z Assam'u i Jawy skomponowana przez mieszkańców wschodniej Fryzji, rejonu słynnego z zamiłowania do mocnej czarnej herbaty. Napar o ciemnobursztynowej barwie cieszy intensywnym smakiem z lekką goryczką.

    Tradycyjny sposób przygotowania herbaty przez mieszkańców Fryzji, to "herbaciane latte" słodzone kryształami cukru wrzuconymi na dno i warstwą tłustego mleczka na górze. Uwaga: nie mieszamy, delikatnie spijamy warstwami a pod koniec czeka nas wyjątkowa kulminacja słodyczy.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

  • Yunnan Golden Buds

    36,00 zł

    Złote herbaciane pączki z prowincji Yunnan dają napar ciemno-bursztynowy o bogatym, słodko-owocowym posmaku z delikatną nutą ostrych przypraw.

  • Yunnan Golden Dynasty

    14,00 zł

    Wysokogatunkowa czarna herbata z prowincji Yunnan. Duże, mięsiste pączki liściowe po zaparzeniu przybierają gigantyczne rozmiary. Mocny i głęboki kolor naparu, pełen intensywnego, nieco dymnego aromatu.