Herbata czarna (fermentowana)

Czarne

  • Assam Brahmaputra

    20,00 zł

    Czarna wysokogatunkowa herbata z dzikiego krzewu herbacianego Thea Assamica, rosnącego w dżungli bagiennej, w dorzeczu Brahmaputry. Listki z dużą ilością jasnych pączków, dają intensywny czerwono-brązowy napar o delikatnie miodowych nutach.

  • Assam Harmutty STGFOP-1 S

    18,00 zł

    Herbata czarna pochodząca z Indii. Susz, to drobne, ciemne, poskręcane listki z dodatkiem złotych pączków (tipsów). Napar o ciemno-bursztynowym kolorze jest w smaku łagodny, o delikatnym posmaku gorzkiej czekolady, z lekką nutą pikantnych przypraw i miodu.

  • Assam Keyhung TGFOP-1

    15,00 zł

    Herbata pochodząca z plantacji Keyhung położonej u źródeł Brahmaputry w północnym Assamie, blisko granicy z Birmą. Drobne listki o równomiernej wielkości ze złotymi końcówkami dają mocny, dostojny napar o głębokim kolorze i wyjątkowo delikatnym jak dla Assamów smaku.

  • Ceylon OP Dimbula Udewela

    8,00 zł

    Herbata o dużych, sprężystych i długich liściach pochodząca z plantacji położonej 1400 m n.p.m. Jasny, delikatny, czerwonawy napar o klasycznym smaku. Dobrze komponuje się z mlekiem.

  • English Breakfast

    9,00 zł

    Mieszanka herbat pochodzących z Assamu i Sri Lanki. Daje napar o wyrazistym i orzeźwiającym smaku. Polecana szczególnie jako herbata śniadaniowa, doskonale pobudza.

  • Golden Monkey

    16,00 zł

    Czarna herbata z chińskiej prowincji Yunnan. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki, słodkawy smak z lekko wyczuwalną dymną nutą.

  • Golden Yunnan FOP

    13,00 zł

    Czarna herbata z południowo-zachodniej prowincji Yunnan. Daje lekki, orzeźwiający i aromatyczny napar. Dobrze smakuje do Śniadania lub sama z dodatkiem mleka.

    FOP (Flowery Orange Pekoe) - jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy (szczytowe);

  • Korea Balhyo Cha

    2 Opinia (e)
    29,00 zł

    Balhyo-cha (czyt. Pario-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won jesienna partia herbaty od rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć wiele razy.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    1-3 min
    2-5 parzeń

  • Lapsang Souchong

    10,00 zł

    Czarna chińska herbata podwędzana jest specjałem z prowincji Fujian. Herbata ta poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia w dymie ognisk sosnowych. Daje napar o wyraźnym dymnym aromacie i smaku oraz czerwonej barwie. Pić czystą i z niewielką ilością mleka. Herbata znana jako Zengshan Xiaozhong.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    1 Opinia (e)
    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    37,00 zł

    Wyjątkowa herbata, którą trudno zaklasyfikować, proces jej wytwarzania ma bowiem w sobie wiele z technik wykorzystywanych przy herbatach oolong. Jej nazwa nawiązuje do wioski Shiiba w japońskiej prefekturze Miyazaki, skąd krzewy herbaty trafiły do ogrodu Jun Chiyabari w Nepalu.

    Aromat suchych liści przywodzi na myśl rozgrzewające przyprawy, natomiast sam napar przyjemnie zaskakuje połączeniem smaku prażonych ziaren i słodyczy dojrzałych owoców.

    • Obniżka

    Nepal Jun Chiyabari...

    2 Opinia (e)
    40,00 zł -15% 34,00 zł

    Herbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Nowa Gruzja

    9,00 zł

    Czarna herbata gruzińska zbierana z ekologicznie czystych plantacji w górzystych regionach zachodniej Gruzji. Zmiany temperatury w ciągu dnia i nocy oraz połączenie klimatu górskiego i morskiego nadają liściom herbaty szczególny aromat i smak. Otrzymany napar o średniej mocy jest lekko słodowy z nutami owocowymi.

    Herbatę po raz pierwszy przemycono z Chin i uprawiano w Gruzji w latach 30. XIX wieku. Czarna herbata gruzińska produkowana na masową skalę była dobrze znana w Związku Radzieckim, ale od czasu jego rozpadu, uprawa herbaty gwałtownie spadała. Ostatnio jednak produkcja herbaty przeżywa renesans także dzięki dopłatom rządowym i unijnym. Ręcznie zbierana herbata z Gruzji zyskuje na nowo światowe uznanie.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

  • Rosyjski samowar

    10,00 zł

    Oryginalna rosyjska mieszanka czarnych herbat z Indii oraz z Chin.

  • Wakocha

    35,00 zł

    Wakocha to w pełni utleniona japońska herbata, produkowana w niewielkiej ilości, uznawana za produkt specjalistyczny. Jej historia jest dosyć krótka (150 lat) jak na herbacianą tradycję Japonii. Jest to wynik odważnych poszukiwań herbacianych w okresie Meiji po otwarciu się Japonii na świat zachodni.

    Tradycyjne japońskie krzewy herbaciane najlepiej nadają się do produkcji zielonej herbaty, zawierają mniej goryczy. Produkcja tzw "czarnej herbaty" z japońskich odmian krzewu daje ciekawy efekt. Napar ma intensywny pomarańczowo-brązowy kolor. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jakby czarnej porzeczki lub skórki pomarańczy wraz a lekką goryczką i delikatnym słodkim posmakiem a nawet lekkim karmelowym skojarzeniem w końcowym parzeniu.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st.C
    30 sek - 1 min
    2-3 parzenia

  • Wschodniofryzyjska

    9,00 zł

    Mieszanka herbat czarnych z Assam'u i Jawy skomponowana przez mieszkańców wschodniej Fryzji, rejonu słynnego z zamiłowania do mocnej czarnej herbaty. Napar o ciemnobursztynowej barwie cieszy intensywnym smakiem z lekką goryczką.

    Tradycyjny sposób przygotowania herbaty przez mieszkańców Fryzji, to "herbaciane latte" słodzone kryształami cukru wrzuconymi na dno i warstwą tłustego mleczka na górze. Uwaga: nie mieszamy, delikatnie spijamy warstwami a pod koniec czeka nas wyjątkowa kulminacja słodyczy.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

  • Yunnan Golden Buds

    32,50 zł

    Złote herbaciane pączki z prowincji Yunnan dają napar ciemno-bursztynowy o bogatym, słodko-owocowym posmaku z delikatną nutą ostrych przypraw.

  • Yunnan Golden Dynasty

    13,00 zł

    Wysokogatunkowa czarna herbata z prowincji Yunnan. Duże, mięsiste pączki liściowe po zaparzeniu przybierają gigantyczne rozmiary. Mocny i głęboki kolor naparu, pełen intensywnego, nieco dymnego aromatu.

  • Yunnan Golden Silk

    29,00 zł

    Wysokiej jakości czarna herbata z chińskiej prowincji Yunnan. Złote pączki liściowe swoim aromatem przypominają suszone owoce, natomiast bursztynowy w kolorze napar urzeka słodyczą przywodzącą na myśl miód lub syrop klonowy.