Herbata zielona

Zielone

  • Bancha Shizuoka

    14,00 zł

    Zielona herbata japońska wytwarzana z liści zbieranych jesienią w japońskiej prefekturze Shizuoka. Delikatnie słomkowy w kolorze napar cechuje słodkawy, wyrazisty smak dojrzałych liści, z lekko wyczuwalną goryczką. Zawiera bardzo mało teiny, dlatego można ją pić również wieczorem. Niektórzy sugerują nawet zaparzanie jej gorącą wodą.

  • China Gunpowder Temple of...

    8,00 zł

    Popularna chińska herbata o liściach zwiniętych w małe, regularne paciorki, dające napar o zielono-słomkowym kolorze oraz delikatnym, nieco cierpkim smaku. Ulubiona herbata mieszkańców Północnej Afryki, to z niej przygotowuje się herbatę po marokańsku - z dodatkiem liści mięty i cukru.

  • China Long Zhu

    21,00 zł

    Najwyższej jakości chińska zielona herbata. Drobno zwinięte liście i pączki tworzą kształt perły. Daje napar o złocistym kolorze oraz orzeźwiającym, słodkawym smaku. Dobra alternatywa dla tych, którym nie przypada do gustu trawiasty smak niektórych herbat zielonych.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    3 parzenia

  • China Sencha

    8,00 zł

    Wywodzi się z najbardziej popularnej herbaty z kraju Kwitnącej Wiśni lecz jest to odmiana chińska. Zbiory następują wczesną wiosną. Jej liście są długie, sprasowane w kolorze jasnozielonym, a otrzymywany z niej napar jest wyrazisty i klarowny, z posmakiem miodu. Ciekawa alternatywa dla klasycznej japońskiej sencha.

  • Green Ball

    5,00 zł

    Duże zielone kule z ukrytym w środku kwiatem lichi lub nagietka o różowych lub pomarańczowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.

  • Japan Genmaicha

    20,00 zł

    To japońska zielona herbata z domieszką prażonego ryżu. Polecana do picia wieczorem, gdyż zawiera niewielkie ilości teiny, może być podawana do lekkich posiłków.

  • Karigane Nishio

    25,00 zł

    Aromatyczna, wysokiej jakości japońska herbata od Pana Seigo Kondo z łodyg i cząstek liścia herbaty pozostałych z produkcji herbaty matcha. Smak świeży, roślinny, z nutami umami i słodkim posmakiem. Pochodzenie: Nishio, prefektura Aichi.

    Parzenie:
    3g/150ml
    70 st C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Korea Jeoncha

    26,00 zł

    Wysokiej jakości zielona herbata z Korei w typie Sencha. W smaku i aromacie wyczuwalne nuty karmelu i prażonych orzechów.

    Wytwarzana na wyspie Jeju, z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach.

  • Korea Joongjak

    19,00 zł

    Koreańska zielona herbata z końca wiosennego zbioru o świeżym zapachu i delikatnym kremowo-owocowym posmaku z nutą melona. Wytwarzana jest na wyspie Jeju z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach organicznych.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Korea Sejak Premium 21

    48,00 zł

    Starannie wyselekcjonowana przez mistrzynię herbaty, panią Pak, zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów, z krzewów rosnących dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Kotteri

    20,00 zł

    Zielona organiczna herbata Pana Toshifumi Shibamoto wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Kukicha

    34,00 zł

    Japońska zielona herbata produkowana z łodyżek krzewu herbacianego. W smaku delikatna i świeża, ze względu na znikomą zawartość teiny można ją pić o każdej porze dnia.

  • Lung Phin

    55,00 zł

    Unikalna skalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie, z drzew rosnących na wysokości ok 1600m n.p.m. i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong.

    Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych i jest on w kolorze żółto zielonym. W smaku wyczuć można lekki dym czy też nutę przypominającą algi morskie. Napar jest orzeźwiający, bez goryczki, bardzo dobry na gorące dni.

    Parzenie:
    3g/150ml
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Matcha Koicha

    233,00 zł

    Wyjątkowa japońska Matcha -gęsta herbata- najczęsciej spożywana przez japońskie szkoły ceremonii parzenia herbaty, wytwarzana z roślin, które mają ponad 30 lat. 

    W przeciwieństwie do ubijania, tak jak w przypadku usucha, koicha przygotowana jest przez powolne „ugniatanie” w kółko wokół chawan'u. Można też obrazowo opisać to tak, jakbyśmy malowali matchą w wodzie, aż utworzy się gładka pasta.

    Puszka zawiera 20g produktu.

  • Matcha Usucha TAKAMINE BIO...

    192,00 zł

    Matcha najwyższej jakości z certyfikatem BIO, uzyskiwana z liści krzewów nie starszych niż 30 lat, rosnących w regionie Kinki w południowo-środkowej części wyspy Honsiu. Wyraźnie kremowy napar można uzyskać już przy niewielkiej ilości herbaty.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    34,00 zł

    Herbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.

  • Pi Lo Chun Guangxi

    14,00 zł

    Jedna z najcenniejszych zielonych herbat pochodząca z Chin. Produkcja limitowana. Powstaje z pierwszych wiosennych liści, posiada dużą ilość małych pączków, zwiniętych w małe spiralki. Po zaparzeniu otrzymujemy lekko żółty napar o owocowym aromacie. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za "roślinnym" smakiem herbat zielonych z Japonii czy Korei.

  • Sakura Toshifumi

    25,00 zł

    Wyjątkowa zielona herbata Pana Toshifumi Shibamoto, unikat naszego japońskiego mistrza. Prażona herbata z dużych liści o delikatnym zapachu kojarzącym się z kwiatami wiśni z nutami mlecznymi. Jej orzeźwiający i słodkawy posmak przywodzi na myśl najpiękniejsze zapachy wiosny.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Sencha Makinohara Organic

    1 Opinia (e)
    36,00 zł

    Klasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.

    Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha.

    Parzenie:
    5g/150ml
    70 C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Sencha Miyazaki

    34,00 zł

    Japońska herbata z wiosennego zbioru o ciemnozielonych liściach w kształcie igiełek i wyraźnie świeżym zapachu z migdałowymi nutami. Napar jest jasnozłocisty, w smaku delikatnie migdałowo-mleczny z brzoskwiniowym zakończeniem. Delikatnie pobudza i odświeża, doskonała na gorące dni.

    Parzenie:
    5g/150ml
    70 C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Sencha Tokujyoo

    25,00 zł

    Japońska zielona herbata sencha przygotowana z najwyższej jakości wiosennych liści herbaty (ichibancha) z prefektury Shizuoka, Średnio parowana. Napar jest orzeźwiający, aromatyczny, z nutami kwiatów, elegancją umami i delikatną goryczką.

    Parzenie:
    5g/150ml
    70 C
    1-2 min
    2-3 parzenia