Herbata zielona

Zielone

    • Nowy

    Aracha

    21,00 zł

    Aracha to surowa, nie skończona zielona herbata, która jedynie poddana została obróbce parą i wysuszona. Jest to wstępne stadium do produkcji Sencha lub Gyokuro. Zawiera zarówno całe liście, jak i mniejsze kawałki a także łodyżki. Jest to surowy susz otrzymywany jeszcze przed sortowaniem. Często w tej formie herbata przechowywana jest w fabrykach w temperaturze poniżej 0 st. C do momentu złożenia przez hurtowników zamówienia i dopiero wtedy poddawana jest końcowej obróbce.

    Napar Aracha jest jasny o odcieniu cytrynowo zielonym a smak nieco inny niż zielonej herbaty - intensywnie świeży, trawiasty z odrobiną goryczki i nutą umami.

    Parzenie:
    5g/150ml
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Bancha Shizuoka

    14,00 zł

    Zielona herbata japońska wytwarzana z liści zbieranych jesienią w japońskiej prefekturze Shizuoka. Delikatnie słomkowy w kolorze napar cechuje słodkawy, wyrazisty smak dojrzałych liści, z lekko wyczuwalną goryczką. Zawiera bardzo mało teiny, dlatego można ją pić również wieczorem. Niektórzy sugerują nawet zaparzanie jej gorącą wodą.

  • China Gunpowder Temple of...

    8,00 zł

    Popularna chińska herbata o liściach zwiniętych w małe, regularne paciorki, dające napar o zielono-słomkowym kolorze oraz delikatnym, nieco cierpkim smaku. Ulubiona herbata mieszkańców Północnej Afryki, to z niej przygotowuje się herbatę po marokańsku - z dodatkiem liści mięty i cukru.

  • China Long Zhu

    20,00 zł

    Najwyższej jakości chińska zielona herbata. Drobno zwinięte liście i pączki tworzą kształt perły. Daje napar o złocistym kolorze oraz orzeźwiającym, słodkawym smaku. Dobra alternatywa dla tych, którym nie przypada do gustu trawiasty smak niektórych herbat zielonych.

  • China Sencha

    8,00 zł

    Wywodzi się z najbardziej popularnej herbaty z kraju Kwitnącej WiŚni - zbiory następują wczesną wiosną. Jej liście są długie, sprasowane w kolorze jasnozielonym, a otrzymywany z niej napar jest wyrazisty i klarowny, z posmakiem miodu. Ciekawa alternatywa dla klasycznej japońskiej sencha.

  • Green Ball

    5,00 zł

    Duże zielone kule z ukrytym w środku kwiatem lichi lub nagietka o różowych lub pomarańczowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.

    • Nowy

    Hojicha

    18,00 zł

    Jest to "palona herbata" o brązowym, dymnym kolorze, choć wciąż klasyfikuje się ją jako zieloną herbatę. Po parowaniu i wysuszeniu łodyżek, zieloną herbatę Kukicha (choć mogą to być również większe liście herbaty Bancha) poddaje się prażeniu najczęściej węglem drzewnym. Podgrzewając herbatę do wysokiej temperatury prawie cała kofeina zawarta w herbacie jest ekstrahowana z liści. Napar Hojicha można z tego powodu serwować nawet dzieciom i degustować o dowolnej porze dnia i nocy. Występuje także w wersji rozdrobnionej, która służy do przygotowania hojicha latte.

    Smak czerwono-brązowego naparu jest dymny z nutami wanilii i węgla drzewnego i lekkiej słodyczy (mniej katechin- mniej goryczy), nieco przypominający znaną nam kawę zbożową.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st.C
    1 min
    2 parzenia

  • Japan Genmaicha

    16,00 zł

    To japońska zielona herbata z domieszką prażonego ryżu. Polecana do picia wieczorem, gdyż zawiera niewielkie ilości teiny, może być podawana do lekkich posiłków.

  • Korea Jeoncha

    25,00 zł

    Wysokiej jakości zielona herbata z Korei w typie Sencha. W smaku i aromacie wyczuwalne nuty karmelu i prażonych orzechów.

    Wytwarzana na wyspie Jeju, z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach.

  • Korea Joongjak

    18,00 zł

    Koreańska zielona herbata z końca wiosennego zbioru o świeżym zapachu i delikatnym kremowo-owocowym posmaku z nutą melona. Wytwarzana jest na wyspie Jeju z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach organicznych.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Korea Sejak Premium

    48,00 zł

    Starannie wyselekcjonowana przez mistrzynię herbaty, panią Pak, zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów, z krzewów rosnących dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Korea Woojeon Royal

    1 Opinia (e)
    89,00 zł

    Koreańska zielona herbata najwyższej klasy, z pierwszych zbiorów, z krzewów rosnących dziko na terenie parku narodowego w masywie Jiri-san. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana, zachwyca idealnie zbalansowanym delikatnym i słodkim smakiem, akcentami roślinnymi oraz nutami prażenia wyczuwalnymi już od pierwszego łyku. Jej unikalność ucieszy koneserów najlepszych herbat zielonych, nie tylko koreańskich.

    Dzięki osobistej znajomości z mistrzynią herbaty panią Pak oraz rodziną państwa Kim, którzy tę herbatę wytwarzają, mieliśmy niepowtarzalną okazję otrzymać ją w tym roku bezpośrednio od nich. Ze względu na limitowaną ilość, oferujemy ją w opakowaniach zawierających 10g, co pozwoli na przeprowadzenie kilku wyjątkowych spotkań herbacianych.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    70 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Kukicha

    34,00 zł

    Japońska zielona herbata produkowana z łodyżek krzewu herbacianego. W smaku delikatna i świeża, ze względu na znikomą zawartość teiny można ją pić o każdej porze dnia.

  • Kwiaty Korei

    22,00 zł

    Zielona herbata koreańska w połączeniu z kwiatami śliwy, zwanymi Mehwa. Ta wybitnie koreańska mieszanka przenosi nas swoim aromatem do wiosennych dni na południu Półwyspu Koreańskiego, gdzie kwitną śliwy, które wypełniając swoim zapachem całą okolicę zapowiadają zbliżające się zbiory, zarówno owoców jak i rosnącej opodal herbaty. Doskonała, odświeżająca, wspaniale prezentująca się herbata.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Lu Bao Shi 2020

    92,00 zł

    Tegoroczna herbata zielona z górzystej chińskiej prowincji Guizhou, gdzie panuje wyśmienity do produkcji herbaty wilgotny subtropikalny klimat.

    Niewielkie wiosenne listki zbierane ręcznie są rolowane w małe kulki tzw. chińskie szmaragdy. Podczas parzenia liście powoli rozwijają się, zwiększają swoją objętość, zachwycają idealnym kształtem i delikatną zielenią.

    Herbatę tę charakteryzuje jasny żółtozielony napar i świeża, miękka słodkość z kwiatową nutą.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min (3 parzenia)

  • Lung Phin

    30,00 zł

    Unikalna skalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie, z drzew rosnących na wysokości ok 1600m n.p.m. i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong.

    Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych i jest on w kolorze żółto zielonym. W smaku wyczuć można lekki dym czy też nutę przypominającą algi morskie. Napar jest orzeźwiający, bez goryczki, bardzo dobry na gorące dni.

    Parzenie:
    3g/150ml
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Matcha Hisui Organic

    3,80 zł

    Zielona herbata sproszkowana matcha wysokiej jakości, pakowana w wygodne saszetki. Każda saszetka zawiera 1,5g herbaty, co wystarcza na sporządzenie jednej porcji napoju. Wygodne pakowanie pozwala na przygotowanie ulubionej herbaty w każdych warunkach, jest to także dobra opcja dla tych, którzy chcą spróbować smaku herbaty matcha.

  • Matcha Kyoto

    94,00 zł

    Szlachetna japońska Matcha wysokiej klasy. Charakteryzuje się wyrazistym, świeżym smakiem. Idealna do tradycyjnej ceremonii herbacianej.

    Bogata w składniki odżywcze - posiada wybitne właściwości zdrowotne.

    Puszka zawiera 30g produktu.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    34,00 zł

    Herbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.

  • Pi Lo Chun Guangxi

    14,00 zł

    Jedna z najcenniejszych zielonych herbat pochodząca z Chin. Produkcja limitowana. Powstaje z pierwszych wiosennych liści, posiada dużą ilość małych pączków, zwiniętych w małe spiralki. Po zaparzeniu otrzymujemy lekko żółty napar o owocowym aromacie. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za "roślinnym" smakiem herbat zielonych z Japonii czy Korei.

  • Sencha Miyazaki

    32,00 zł

    Japońska herbata z wiosennego zbioru o ciemnozielonych liściach w kształcie igiełek i wyraźnie świeżym zapachu z migdałowymi nutami. Napar jest jasnozłocisty, w smaku delikatnie migdałowo-mleczny z brzoskwiniowym zakończeniem. Delikatnie pobudza i odświeża, doskonała na gorące dni.