
Zielone
-
Bancha Shizuoka
14,00 złZielona herbata japońska wytwarzana z liści zbieranych jesienią w japońskiej prefekturze Shizuoka. Delikatnie słomkowy w kolorze napar cechuje słodkawy, wyrazisty smak dojrzałych liści, z lekko wyczuwalną goryczką. Zawiera bardzo mało teiny, dlatego można ją pić również wieczorem. Niektórzy sugerują nawet zaparzanie jej gorącą wodą.
-
China Gunpowder Temple of...
8,00 złPopularna chińska herbata o liściach zwiniętych w małe, regularne paciorki, dające napar o zielono-słomkowym kolorze oraz delikatnym, nieco cierpkim smaku. Ulubiona herbata mieszkańców Północnej Afryki, to z niej przygotowuje się herbatę po marokańsku - z dodatkiem liści mięty i cukru.
-
China Long Zhu
21,00 złNajwyższej jakości chińska zielona herbata. Drobno zwinięte liście i pączki tworzą kształt perły. Daje napar o złocistym kolorze oraz orzeźwiającym, słodkawym smaku. Dobra alternatywa dla tych, którym nie przypada do gustu trawiasty smak niektórych herbat zielonych.
Parzenie:
3g /150 ml.
80 st.C
1-2 min
3 parzenia -
China Sencha
8,00 złWywodzi się z najbardziej popularnej herbaty z kraju Kwitnącej Wiśni lecz jest to odmiana chińska. Zbiory następują wczesną wiosną. Jej liście są długie, sprasowane w kolorze jasnozielonym, a otrzymywany z niej napar jest wyrazisty i klarowny, z posmakiem miodu. Ciekawa alternatywa dla klasycznej japońskiej sencha.
-
Green Ball
5,00 złDuże zielone kule z ukrytym w środku kwiatem lichi lub nagietka o różowych lub pomarańczowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.
-
Japan Genmaicha
20,00 złTo japońska zielona herbata z domieszką prażonego ryżu. Polecana do picia wieczorem, gdyż zawiera niewielkie ilości teiny, może być podawana do lekkich posiłków.
-
Karigane Nishio
25,00 złAromatyczna, wysokiej jakości japońska herbata od Pana Seigo Kondo z łodyg i cząstek liścia herbaty pozostałych z produkcji herbaty matcha. Smak świeży, roślinny, z nutami umami i słodkim posmakiem. Pochodzenie: Nishio, prefektura Aichi.
Parzenie:
3g/150ml
70 st C
1-2 min
2-5 parzeń -
Korea Jeoncha
26,00 złWysokiej jakości zielona herbata z Korei w typie Sencha. W smaku i aromacie wyczuwalne nuty karmelu i prażonych orzechów.
Wytwarzana na wyspie Jeju, z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach.
-
Korea Joongjak
19,00 złKoreańska zielona herbata z końca wiosennego zbioru o świeżym zapachu i delikatnym kremowo-owocowym posmaku z nutą melona. Wytwarzana jest na wyspie Jeju z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach organicznych.
Parzenie:
3g /150 ml.
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Korea Sejak Premium 21
48,00 złStarannie wyselekcjonowana przez mistrzynię herbaty, panią Pak, zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów, z krzewów rosnących dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.
Parzenie:
3g /150 ml.
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Kotteri
20,00 złZielona organiczna herbata Pana Toshifumi Shibamoto wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.
Parzenie:
3g/150ml
90 st C
1-2 min
2-3 parzenia -
Kukicha
34,00 złJapońska zielona herbata produkowana z łodyżek krzewu herbacianego. W smaku delikatna i świeża, ze względu na znikomą zawartość teiny można ją pić o każdej porze dnia.
-
Lung Phin
55,00 złUnikalna skalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie, z drzew rosnących na wysokości ok 1600m n.p.m. i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong.
Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych i jest on w kolorze żółto zielonym. W smaku wyczuć można lekki dym czy też nutę przypominającą algi morskie. Napar jest orzeźwiający, bez goryczki, bardzo dobry na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Matcha Koicha
233,00 złWyjątkowa japońska Matcha -gęsta herbata- najczęsciej spożywana przez japońskie szkoły ceremonii parzenia herbaty, wytwarzana z roślin, które mają ponad 30 lat.
W przeciwieństwie do ubijania, tak jak w przypadku usucha, koicha przygotowana jest przez powolne „ugniatanie” w kółko wokół chawan'u. Można też obrazowo opisać to tak, jakbyśmy malowali matchą w wodzie, aż utworzy się gładka pasta.
Puszka zawiera 20g produktu.
-
Matcha Usucha TAKAMINE BIO...
192,00 złMatcha najwyższej jakości z certyfikatem BIO, uzyskiwana z liści krzewów nie starszych niż 30 lat, rosnących w regionie Kinki w południowo-środkowej części wyspy Honsiu. Wyraźnie kremowy napar można uzyskać już przy niewielkiej ilości herbaty.
-
Nepal Jun Chiyabari...
34,00 złHerbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.
-
Pi Lo Chun Guangxi
14,00 złJedna z najcenniejszych zielonych herbat pochodząca z Chin. Produkcja limitowana. Powstaje z pierwszych wiosennych liści, posiada dużą ilość małych pączków, zwiniętych w małe spiralki. Po zaparzeniu otrzymujemy lekko żółty napar o owocowym aromacie. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za "roślinnym" smakiem herbat zielonych z Japonii czy Korei.
-
Sakura Toshifumi
25,00 złWyjątkowa zielona herbata Pana Toshifumi Shibamoto, unikat naszego japońskiego mistrza. Prażona herbata z dużych liści o delikatnym zapachu kojarzącym się z kwiatami wiśni z nutami mlecznymi. Jej orzeźwiający i słodkawy posmak przywodzi na myśl najpiękniejsze zapachy wiosny.
Parzenie:
3g/150ml
90 st C
1-2 min
2-3 parzenia -
Sencha Makinohara Organic
36,00 złKlasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.
Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha.Parzenie:
5g/150ml
70 C
1-2 min
2-3 parzenia -
Sencha Miyazaki
34,00 złJapońska herbata z wiosennego zbioru o ciemnozielonych liściach w kształcie igiełek i wyraźnie świeżym zapachu z migdałowymi nutami. Napar jest jasnozłocisty, w smaku delikatnie migdałowo-mleczny z brzoskwiniowym zakończeniem. Delikatnie pobudza i odświeża, doskonała na gorące dni.
Parzenie:
5g/150ml
70 C
1-2 min
2-3 parzenia -
Sencha Tokujyoo
25,00 złJapońska zielona herbata sencha przygotowana z najwyższej jakości wiosennych liści herbaty (ichibancha) z prefektury Shizuoka, Średnio parowana. Napar jest orzeźwiający, aromatyczny, z nutami kwiatów, elegancją umami i delikatną goryczką.
Parzenie:
5g/150ml
70 C
1-2 min
2-3 parzenia