
Zielone
-
Zestaw degustacyjny herbat...
40,00 złZestaw degustacyjny zawierający porcje po 10g wszystkich czterech dostępnych u nas herbat nepalskich z ogrodu Jun Chiyabari:
- Jun Chiyabari Himalayan Spring
- Jun Chiyabari Himalayan Shiiba
- Jun Chiyabari Himalayan Evergreen
- Jun Chiyabari Himalayan Black
To doskonały sposób poznania unikalnych i odmiennych smaków herbat nepalskich i porównania ich ze względu na sposób wytwarzania oraz odmiany krzewów.
-
Yunnan Green
12,00 złZielona herbata z chińskiej prowincji Yunnan produkowana jest tam od ponad 1700 lat. Liście tej herbaty poddawane są delikatnej obróbce, mają regularny kształt i zielonkawy kolor. Daje napar o wyrafinowanym, delikatnym smaku i aromacie. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za "roślinnym" smakiem herbat zielonych z Japonii czy Korei.
-
Xi Hu Long Jing 2020
92,00 złNajwyższej jakości chińska zielona herbata tzw. "Smocza Studnia" znad Jeziora Zachodniego z Prowincji Zhejiang, jedna z dziesięciu najsłynniejszych chińskich herbat. Do jej produkcji wykorzystuje się wyłącznie najmłodsze liście, które są podłużnie sprasowane, barwy jasnozielonej.
Istnieje kilka legend na temt tej herbaty. Jedna z nich opowiada o tym, jak wnuk cesarza przybywszy do świątyni Hu Gong został poczęstowany tą herbatą i tak się zachwycił, iż cesarz nadal 18 krzewom rosnącym przed świątynią status cesarski. Do dziś produkowana jest z nich herbata, której cena za gram jest wyższa niż cena złota!
Napar jest złotawy, świeży z orzechową nutą. Liście po zaparzeniu odzyskują wigor, pokazują swój naturalny kształt i kolor.
Parzenie:
3g/150ml
75-80 st.C
1-2 min. (3 parzenia) -
Shincha Sugimoto
135,00 złNajwyższej jakości, najmłodsze szmaragdowe listki z pierwszego tegorocznego zbioru, w kształcie drobnych igiełek, zebrane w małym, rodzinnym ogrodzie herbacianym Państwa Sugimoto. Po zaparzeniu dają uroczy, wiosenno-zielony kolor naparu, o intensywnym zapachu i urzekającym smaku umami.
Przez kolejne pokolenia Rodzina Państwa Sugimoto wytwarza swoje herbaty samodzielnie, od zbiorów po pakowanie (patrz też Sencha Makinohara) tylko na rynek japoński. Ich herbaty mają swoich tradycyjnych odbiorców od pokoleń i są im dostarczane z myślą o zaspakajaniu klasycznych, japońskich gustów.
-
Shan Tuyet
26,00 złZielona herbata wietnamska wytwarzana z liści drzewiastej odmiany krzewu herbacianego. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong.
Charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym i lekki smakiem, bez goryczki, bardzo dobra na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Sencha Miyazaki
32,00 złJapońska herbata z wiosennego zbioru o ciemnozielonych liściach w kształcie igiełek i wyraźnie świeżym zapachu z migdałowymi nutami. Napar jest jasnozłocisty, w smaku delikatnie migdałowo-mleczny z brzoskwiniowym zakończeniem. Delikatnie pobudza i odświeża, doskonała na gorące dni.
-
Sencha Makinohara Organic
31,00 złKlasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.
Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha. -
Sejak Organic
50,00 złStarannie wyselekcjonowana zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.
-
Pi Lo Chun Guangxi
14,00 złJedna z najcenniejszych zielonych herbat pochodząca z Chin. Produkcja limitowana. Powstaje z pierwszych wiosennych liści, posiada dużą ilość małych pączków, zwiniętych w małe spiralki. Po zaparzeniu otrzymujemy lekko żółty napar o owocowym aromacie. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za "roślinnym" smakiem herbat zielonych z Japonii czy Korei.
-
Nepal Jun Chiyabari...
34,00 złHerbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.
-
Matcha Usucha TAKAMINE BIO...
148,00 złMatcha najwyższej jakości z certyfikatem BIO, uzyskiwana z liści krzewów nie starszych niż 30 lat, rosnących w regionie Kinki w południowo-środkowej części wyspy Honsiu. Wyraźnie kremowy napar można uzyskać już przy niewielkiej ilości herbaty.
-
Matcha Kyoto
94,00 złSzlachetna japońska Matcha wysokiej klasy. Charakteryzuje się wyrazistym, świeżym smakiem. Idealna do tradycyjnej ceremonii herbacianej.
Bogata w składniki odżywcze - posiada wybitne właściwości zdrowotne.
Puszka zawiera 30g produktu.
-
Matcha Hisui Organic
3,80 złZielona herbata sproszkowana matcha wysokiej jakości, pakowana w wygodne saszetki. Każda saszetka zawiera 1,5g herbaty, co wystarcza na sporządzenie jednej porcji napoju. Wygodne pakowanie pozwala na przygotowanie ulubionej herbaty w każdych warunkach, jest to także dobra opcja dla tych, którzy chcą spróbować smaku herbaty matcha.
-
Lung Phin
30,00 złUnikalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong. Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych.
Charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym i lekki smakiem, bez goryczki, bardzo dobra na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Lu Bao Shi 2020
92,00 złTegoroczna herbata zielona z górzystej chińskiej prowincji Guizhou, gdzie panuje wyśmienity do produkcji herbaty wilgotny subtropikalny klimat.
Niewielkie wiosenne listki zbierane ręcznie są rolowane w małe kulki tzw. chińskie szmaragdy. Podczas parzenia liście powoli rozwijają się, zwiększają swoją objętość, zachwycają idealnym kształtem i delikatną zielenią.
Herbatę tę charakteryzuje jasny żółtozielony napar i świeża, miękka słodkość z kwiatową nutą.
Parzenie:
3g /150 ml.
80 st.C
1-2 min (3 parzenia) -
Kukicha
48,00 złJapońska zielona herbata produkowana z łodyżek krzewu herbacianego. W smaku delikatna i świeża, ze względu na znikomą zawartość teiny można ją pić o każdej porze dnia.
-
Kotteri Shibamoto
25,00 złWytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.
-
Korea Joongjak
18,00 złKoreańska zielona herbata z końca wiosennego zbioru o świeżym zapachu i delikatnym kremowo-owocowym posmaku z nutą melona. Wytwarzana na wyspie Jeju z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach.
-
Korea Jeoncha
25,00 złWysokiej jakości zielona herbata z Korei w typie Sencha. W smaku i aromacie wyczuwalne nuty karmelu i prażonych orzechów.
Wytwarzana na wyspie Jeju, z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach.
-
Japan Genmaicha
15,00 złTo japońska zielona herbata z domieszką prażonego ryżu. Polecana do picia wieczorem, gdyż zawiera niewielkie ilości teiny, może być podawana do lekkich posiłków.
-
Green Ball
5,00 złDuże zielone kule z ukrytym w środku kwiatem lichi lub nagietka o różowych lub pomarańczowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.