Pu Erh

Pu Erh (ciemne)

    • Nowy

    Goishicha

    58,00 zł

    Jest to rzadko spotykana herbata japońska, wytwarzana wg sekretnej metody z czasów Edo wyłącznie w prefekturze Kochi. Podczas dwustopniowego procesu fermentacji (I etap- pleśń, II etap- bakterie kwasu mlekowego) zyskuje wybitne właściwości zdrowotne (wspomaga trawienie, rozpuszcza cholesterol, zmniejsza alergię, przeciwdziała astmie).

    Sprasowane dojrzałe liście (gałązki osiągają nawet pół metra!) pocięte w kwadraty ok 3x3 cm układane są na ryżowych matach do wyschnięcia na słońcu. Historycznie Goishicha była składnikiem chagayu (japońskiej owsianki ryżowej z herbatą), ostatnio zaczęto ją parzyć jak zwykłą herbatę. Napar jest słono-kwaśny jak marynaty, orzeźwiający na zimno.

    Parzenie:
    3g (1 kamień) /350ml
    96 st.C (można także gotować)
    4-5 min (gotować do 10 min)
    3-4 parzenia (gotowanie 1 raz)

  • Pu Erh

    11,00 zł

    Herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych.

    Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca. Daje ciemnobrunatny i "gęsty" napar o ziemistym smaku.

  • Pu Erh Mini Tuo Cha

    2,30 zł

    Znany jako Xiao Toucha. Odpowiednio dobrane liście Pu Erh sprasowane są w formie gniazd przypominających gniazda szerszenia. Daje intensywny słodki napar i zrównoważony, delikatny smak. Każda zapakowana w białą bibułkę.

  • Pu Erh Superior

    22,00 zł

    Dziesięcioletni Pu Erh wysokiej klasy z chińskiej prowincji Yunnan. Ten delikatny Shu Pu Erh nie zawiedzie miłoŚników tego rodzaju herbat swoim klasycznym i dojrzałym smakiem, w którym wyczuć można lekką sugestię słodkich i korzennych przypraw. Doskonale nadaje się do kilkukrotnego zaparzania.

  • Sa Bang Sheng Pu Erh

    39,00 zł

    Herbata Pu Erh Sheng (świeża, surowa, dojrzewająca), wytwarzana z liści starych, dziko-rosnących drzew herbacianych z laotańskiej dżungli. Liście tego Pu Erha w procesie produkcji prasowane są w bambusowych formach do postaci przypominającej cygara. Smak kolejnych porcji naparu ukoronowany jest owocowym posmakiem. Herbata starcza na wiele zaparzeń.

    Waga jednej sztuki: 80g

  • Shu Pu Erh 2010 kostka

    85,00 zł

    Cegiełka ciemnego Pu Ehr'a sprasowana wiosną 2016 roku z wcześniej fermentowanych liści (mao cha). Herbata pochodzi z plantacji w górach Ai Lao Shan (rezerwat przyrody) na wysokości 1300 m n.p.m. w prowincji Yunnan. Napar w smaku jest pełny z akcentami orzechów i chińskich daktyli.

    Waga: 100g. Zbiór 2010, prasowanie 2016

  • Shu Pu Erh Tuo Cha

    69,00 zł

    Odpowiednio dobrane liście Pu Erh sprasowane są w formie gniazd przypominających gniazda szerszenia. Daje intensywny słodki napar i zrównoważony, wyrazisty smak. Wspomaga działanie układu trawiennego, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także obniża zawartość tłuszczu w organizmie.

    Waga pojedynczego gniazda: 100g. Pochodzenie: Jing Mai, Simao, Lancang, prowincja Yunnan. Wysokość: 1800m n.p.m. Zbiór i prasowanie 4'2017. Receptura: Pu Erh Superior