Pu Erh

Pu Erh (ciemne)

  • Shu Pu Erh Peletki

    41,00 zł

    W pełni fermentowana ciemna herbata (Shu Pu Erh) o nietypowej postaci grudek, odłamków od spodniej części wysuszonych warstw prasowanej herbaty, jakby wtórny produkt z produkcji herbat Pu Erh.

    W wyniku dłuższego leżakowania "na dnie stosu" napar peletek jest mocny i aromatyczny, charakterystycznie ziemisty. Peletki najczęściej nie są zbyt mocno sprasowane, przez co łatwo się zaparzają i są wyjątkowo wydajne.

    Parzenie:
    2-3g /150ml,
    96 °C,
    2-3 minuty
    2-4 parzenia

  • Shu Pu Erh 2010 kostka

    89,00 zł

    Cegiełka ciemnego Pu Ehr'a sprasowana wiosną 2016 roku z wcześniej fermentowanych liści (mao cha). Herbata pochodzi z plantacji w górach Ai Lao Shan (rezerwat przyrody) na wysokości 1300 m n.p.m. w prowincji Yunnan. Napar w smaku jest pełny z akcentami orzechów i chińskich daktyli.

    Waga: 100g. Zbiór 2010, prasowanie 2016

  • Pu Erh Superior

    22,00 zł

    Dziesięcioletni Pu Erh wysokiej klasy z chińskiej prowincji Yunnan. Ten delikatny Shu Pu Erh nie zawiedzie miłoŚników tego rodzaju herbat swoim klasycznym i dojrzałym smakiem, w którym wyczuć można lekką sugestię słodkich i korzennych przypraw. Doskonale nadaje się do kilkukrotnego zaparzania.

  • Pu Erh Mini Tuo Cha

    2,30 zł

    Znany jako Xiao Toucha. Odpowiednio dobrane liście Pu Erh sprasowane są w formie mini gniazd przypominających gniazda szerszenia. Daje intensywny słodki napar i zrównoważony, delikatny smak. Każda zapakowana w białą bibułkę.

  • Pu Erh

    12,00 zł

    Herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych.

    Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca. Daje ciemnobrunatny i "gęsty" napar o ziemistym smaku.

  • Lao Wu Shan Sheng Pu Erh

    299,00 zł

    Surowa herbata fermentowana (sheng pu erh) zrobiona z dużych liści starożytnych drzew herbacianych rosnących w okolicy góry Lao Wu w Yunnanie na wysokości 2000m n.p.m., prasowana tradycyjnym sposobem za pomocą kamienia.

    W naparze wyczuwalne są delikatne nuty zielonych owoców, cytrusów, kwiatów oraz słodycz doskonale połączona z przyjemną goryczką.

    Ciastko 200g, Zbiór i prasowanie 2020

  • Bulang Sheng Pu Erh

    189,00 zł

    Jest to surowy (sheng) Pu Erh z gór Bulang z prowincji Yunnan. Liście herbaciane zbierane są z dzikich 300-letnich drzew, następnie w tradycyjny sposób prażone w woku, a kolejnego dnia suszone na słońcu. Luźne liście herbaty "maocha" leżakują około pół roku i wtedy dopiero są sprasowana w ciastka.

    Napar ma aromat i smak kwiatowy, lekko mineralny z goryczką i słodkawym posmakiem. Jest to herbata zapewniająca skuteczne poranne przebudzenie. Najlepiej sprawdza się podczas kilku (3-5) krótkich (ok.1 minutowych) zaparzeń.

    Waga 100g, Zbiór 2017

  • Black Pu Erh Mini Beengcha

    8,00 zł

    Ciemna herbata fermentowana z chińskiej prowincji Yunnan o liściach sprasowanych w dysk postaci miniaturki tzw Placka Weselnego - chińskiego symbolu rodziny i długowieczności. Smak głęboki, ziemisty, choć przy tym łagodny, kolor naparu bardzo ciemny, niemal czarny. Wspomaga metabolizm, oczyszcza wątrobę, polecana do picia po obfitych lub tłustych posiłkach.

    Waga 1 szt. ok 7g

    Sposób przygotowania:  
    1 szt/ 250 ml,
    95 C, 2-3 min.
    2-3 parzenia