
Pu Erh (ciemne)
-
Shu Pu Erh Peletki
41,00 złW pełni fermentowana ciemna herbata (Shu Pu Erh) o nietypowej postaci grudek, odłamków od spodniej części wysuszonych warstw prasowanej herbaty, jakby wtórny produkt z produkcji herbat Pu Erh.
W wyniku dłuższego leżakowania "na dnie stosu" napar peletek jest mocny i aromatyczny, charakterystycznie ziemisty. Peletki najczęściej nie są zbyt mocno sprasowane, przez co łatwo się zaparzają i są wyjątkowo wydajne.
Parzenie:
2-3g /150ml,
96 °C,
2-3 minuty
2-4 parzenia -
Lao Wu Shan Sheng Pu Erh
299,00 złSurowa herbata fermentowana (sheng pu erh) zrobiona z dużych liści starożytnych drzew herbacianych rosnących w okolicy góry Lao Wu w Yunnanie na wysokości 2000m n.p.m., prasowana tradycyjnym sposobem za pomocą kamienia.
W naparze wyczuwalne są delikatne nuty zielonych owoców, cytrusów, kwiatów oraz słodycz doskonale połączona z przyjemną goryczką.
Ciastko 200g, Zbiór i prasowanie 2020 -
Bulang Sheng Pu Erh
189,00 złJest to surowy (sheng) Pu Erh z gór Bulang z prowincji Yunnan. Liście herbaciane zbierane są z dzikich 300-letnich drzew, następnie w tradycyjny sposób prażone w woku, a kolejnego dnia suszone na słońcu. Luźne liście herbaty "maocha" leżakują około pół roku i wtedy dopiero są sprasowana w ciastka.
Napar ma aromat i smak kwiatowy, lekko mineralny z goryczką i słodkawym posmakiem. Jest to herbata zapewniająca skuteczne poranne przebudzenie. Najlepiej sprawdza się podczas kilku (3-5) krótkich (ok.1 minutowych) zaparzeń.
Waga 100g, Zbiór 2017 -
Shu Pu Erh 2010 kostka
89,00 złCegiełka ciemnego Pu Ehr'a sprasowana wiosną 2016 roku z wcześniej fermentowanych liści (mao cha). Herbata pochodzi z plantacji w górach Ai Lao Shan (rezerwat przyrody) na wysokości 1300 m n.p.m. w prowincji Yunnan. Napar w smaku jest pełny z akcentami orzechów i chińskich daktyli.
Waga: 100g. Zbiór 2010, prasowanie 2016
-
Pu Erh Superior
22,00 złDziesięcioletni Pu Erh wysokiej klasy z chińskiej prowincji Yunnan. Ten delikatny Shu Pu Erh nie zawiedzie miłoŚników tego rodzaju herbat swoim klasycznym i dojrzałym smakiem, w którym wyczuć można lekką sugestię słodkich i korzennych przypraw. Doskonale nadaje się do kilkukrotnego zaparzania.
-
Black Pu Erh Mini Beengcha
8,00 złCiemna herbata fermentowana z chińskiej prowincji Yunnan o liściach sprasowanych w dysk postaci miniaturki tzw Placka Weselnego - chińskiego symbolu rodziny i długowieczności. Smak głęboki, ziemisty, choć przy tym łagodny, kolor naparu bardzo ciemny, niemal czarny. Wspomaga metabolizm, oczyszcza wątrobę, polecana do picia po obfitych lub tłustych posiłkach.
Waga 1 szt. ok 7g
Sposób przygotowania:
1 szt/ 250 ml,
95 C, 2-3 min.
2-3 parzenia -
Pu Erh Mini Tuo Cha
2,30 złZnany jako Xiao Toucha. Odpowiednio dobrane liście Pu Erh sprasowane są w formie mini gniazd przypominających gniazda szerszenia. Daje intensywny słodki napar i zrównoważony, delikatny smak. Każda zapakowana w białą bibułkę.
-
Pu Erh
12,00 złHerbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych.
Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca. Daje ciemnobrunatny i "gęsty" napar o ziemistym smaku.