Oolong

Oolong

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: Shu Cha, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu Cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 ShĂş chĂĄ, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Bai Hao Oolong

    90,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

  • Dong Ding Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.

  • Milk Oolong

    22,00 zł

    Bazę tej wysokojakościowej herbaty oolong stanowi herbata z Anxi w Fujian. Przed wysuszeniem liście herbaty są w wyjątkowy sposób aromatyzowane mlekiem.

  • Oolong "Czarny Smok"

    35,00 zł

    Herbata z chińskiej prowincji Fujian, znanej z produkcji herbat oolong. Jej liście charakteryzują się wysokim stopniem utlenienia i wyraźnie wyczuwalnym prażeniem. Klasyczny oolong o bardzo poprawnym słodko-cierpkim smaku z wyraźnie wyczuwalnymi nutami skórki od chleba i orzechów, idealny jako herbata do codziennego parzenia. Nadaje się do wielokrotnego zaparzania.

    Opakowanie zawiera 125g herbaty.

  • Tajski Rubin

    19,50 zł

    Ten niespotykany oolong z tajskich plantacji charakteryzuje się tak wysokim stopniem utlenienia liści, że w jego smaku odkryć można nuty typowe dla najlepszych chińskich herbat czarnych. Liście zrolowane w malutkie, nieregularne, ciemne kuleczki dają napar o ciemnobursztynowym, niemal brązowym kolorze i słodkim smaku z wyraźnie wyczuwalnymi nutami dojrzałych słodkich owoców.

  • Tie Guan Yin Oolong

    75,00 zł

    Oolong z Tajwanu o średnim stopniu utlenienia, suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach charakteryzuje się przede wszystkim nutami prażenia. Po zaparzeniu dają napar o kwiatowym aromacie i smaku z wyraźnie wyczuwalną prażoną nutą, jest to bardziej tradycyjna wersja tego popularnego oolonga.

  • Zhangping Shui Xian

    9,00 zł

    Rzadko spotykany oolong z kultywaru Shui Xian z okolic Zhangping w prowincji Fujian. Liście herbaciane sprasowane w kostki, po zaparzeniu dają jasny napar w kolorze ochry, powoli uwalniają słodkie akcenty przypominające zapach płatków róży i kwitnącego jaŚminu.