Oolong

Oolong

    • Nowy

    Alishan Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Suche liście pachną przede wszystkim nutami prażonymi, a po zaparzeniu uwalniają bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    • Nowy

    Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    • Nowy

    Bai Hao Oolong

    90,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

    • Nowy

    Dong Ding Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.

  • Formosa Oolong

    10,00 zł

    Herbata z Tajwanu o liściach w znacznym stopniu utlenionych, o wyraźnym słodowym smaku i aromacie. Jeden z najbardziej popularnych oolongów.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T58

    67,00 zł

    Średnio prażony Dong Ding Oolong stworzony przez mistrza Lao Minga, oznaczenie T58 nadał jej sam autor. Herbata unikatowa, wytwarzana w ściśle limitowanych ilościach, dostępna tylko tym odbiorcom, których twórca osobiście zaakceptował. Jedwabisty i kremowy napar o wyraźnie wyczuwalnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, pozwala delektować się ciepłą słodyczą i rozgrzewającym smakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że pijąc ją można z łatwością poświęcić jej całą uwagę i zapomnieć na chwilę o otaczającym świecie. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala zagłębić się w tej herbacie tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T68

    72,00 zł

    Lekko prażony Dong Ding Oolong od mistrza Lao Minga. Oznaczenie T68, to symbol nadany jej przez samego autora. Jest herbatą unikatową, wytwarzaną w ściśle limitowanych ilościach, dostępną tylko odbiorcom osobiście zaakceptowanym przez twórcę. Jedwabisty i kremowy napar o subtelnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, już od pierwszego łyku wypełnia usta słodyczą zaakcentowaną bardzo delikatnym posmakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że skupia ona na sobie całą uwagę i odsuwa na bok wszelkie inne sprawy. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala delektować się herbatą tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Oolong "Czarny Smok"

    35,00 zł

    Herbata z chińskiej prowincji Fujian, znanej z produkcji herbat oolong. Jej liście charakteryzują się wysokim stopniem utlenienia i wyraźnie wyczuwalnym prażeniem. Klasyczny oolong o bardzo poprawnym słodko-cierpkim smaku z wyraźnie wyczuwalnymi nutami skórki od chleba i orzechów, idealny jako herbata do codziennego parzenia. Nadaje się do wielokrotnego zaparzania.

    Opakowanie zawiera 125g herbaty.

  • Oolong Baisen Shibamoto '18

    40,00 zł

    Prażony oolong, delikatny, o przyjemnym i bogatym posmaku prażonych ziaren, nietuzinkowa i unikalna herbata tworzona tradycyjnymi metodami w kotle Kama. Świeżość i delikatność lekko utlenionych liści łączy się tutaj ze słodowymi tonami prażenia.

  • Oolong Kaoribi Shibamoto '18

    42,00 zł

    Szczególnie lubiana przez wielbicieli chińskich herbat. Liście tego pachnącego oolonga zbierane są latem. Ze względu na pobudzający charakter najlepiej nadaje się na poranki. Aby w pełni cieszyć się pięknem delikatnych liści, które otwierają się podczas parzenia proponuje się serwowanie jej w szklanych naczyniach.

    • Nowy

    Shan Lin Xi Oolong

    60,00 zł

    Oolong z Tajwanu o średnio-niskim stopniu utlenienia, suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach przywodzi na myśl suszone owoce i kwiaty. Po zaparzeniu dają zielonkawo-brązowy napar o mocno kwiatowym aromacie i smaku wzbogaconym lekką prażoną nutą, która jednak nie dominuje nad innymi.

  • Tajski Rubin

    19,50 zł

    Ten niespotykany oolong z tajskich plantacji charakteryzuje się tak wysokim stopniem utlenienia liści, że w jego smaku odkryć można nuty typowe dla najlepszych chińskich herbat czarnych. Liście zrolowane w malutkie, nieregularne, ciemne kuleczki dają napar o ciemnobursztynowym, niemal brązowym kolorze i słodkim smaku z wyraźnie wyczuwalnymi nutami dojrzałych słodkich owoców.

    • Nowy

    Tie Guan Yin Oolong

    75,00 zł

    Oolong z Tajwanu o średnim stopniu utlenienia, suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach charakteryzuje się przede wszystkim nutami prażenia. Po zaparzeniu dają napar o kwiatowym aromacie i smaku z wyraźnie wyczuwalną prażoną nutą, jest to bardziej tradycyjna wersja tego popularnego oolonga.

  • Zestaw degustacyjny - Lao...

    98,00 zł

    Zestaw degustacyjny naszych trzech najlepszych herbat oolong. Znajdują się w nim zarówno dwie herbaty unikatowe Mistrza Lao Ming: T58T68 oraz Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana dla koneserów z regionu Chaoshan.

    Każda z porcji zawiera 12g herbaty, co bez trudu pozwoli na przygotowanie wielu parzeń.

    Ponieważ są to herbaty dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia sugerujemy przygotowanie ich w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund.

  • Zestaw degustacyjny -...

    30,00 zł

    Wyjątkowy zestaw degustacyjny złożony z małych porcji wszystkich dostępnych herbat Pana Toshifumi Shibamoto. Znajduje się w nim zarówno herbata zielona Kotteri, herbata zielona Sakura, jak i mocniej utlenione liście herbaty oolong Kaoribi oraz podprażanego oolonga Baisen. Dzięki temu można nie tylko poznać niepowtarzalny smak herbat pana Shibamoto, ale też doświadczyć bogactwa różnych jej odmian. Każda z porcji zawiera 10g herbaty, co bez trudu pozwoli na przygotowanie kilku parzeń.

  • Zhangping Shui Xian

    9,00 zł

    Rzadko spotykany oolong z kultywaru Shui Xian z okolic Zhangping w prowincji Fujian. Liście herbaciane sprasowane w kostki, po zaparzeniu dają jasny napar w kolorze ochry, powoli uwalniają słodkie akcenty przypominające zapach płatków róży i kwitnącego jaśminu.