Oolong

Oolong

  • Alishan Oolong

    45,00 zł

    Średnio utleniony (25-35%) Oolong z Tajwanu z gór Alishan, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Jest to odmiana poddawana lekkiemu "paleniu" dzięki czemu nabiera przyjemnego dojrzałego aromatu. Po zaparzeniu uwalniają się bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki. Mocno zwinięte liście rozwijają się stopniowo w kolejnych parzeniach. Można powiedzieć, że ta herbata jest bardzo „cierpliwa" – wielokrotne zalewana wodą długo utrzymuje smak i aromat. Polecamy na zakończenie obejrzeć piękne herbaciane liście gdy tak niepozorne kuleczki obudzą się na dobre!

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Bai Hao Oolong

    45,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Bao Loc Oolong

    28,00 zł

    Jest to wyjątkowy wietnamski oolong z prowincji Son La rosnący na wysokości 1250m n.p.m. Podczas zbiorów zrywa się pączek liściowy i trzy listki.  Gałązka jest następnie starannie zwinięta w niewielką kulkę, która podczas parzenia powoli uwalnia aromat i zapewnia niezwykły spektakl "budzenia się" liści, których objętość zwiększa się kilkakrotnie.

    Napar jest jasny o zielonożółtym kolorze i kwiatowo-gruszkowym smaku z wyczuwalna nutą prażenia. Sprawdza się jako herbata do wielokrotnego zaparzania, polecana także dla miłośników tajwańskich oolongów.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Błękitna Laguna

    15,00 zł

    Nasza autorska mieszanka, w skład której wchodzi Formosa Oolong (Taiwan), Kwiat Klitorii oraz Imbir.

    Piękny błękitny napar zmieniający się przy nieco dłuższym parzeniu w lekko zielonkawy, turkusowy, jak przystało na herbatę oolong - uczta dla oka. Dzięki imbirowi napar jest lekko rozgrzewający z wyrazistym jednak wciąż roślinnym smakiem.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    2-5 min

  • Concubine Oolong

    46,00 zł

    Jest to niezwykle ciekawy wietnamski oolong dostępny w postaci ciasno zwiniętych w kulki listków (pączek plus dwa listki), utleniony w 40-50%. Herbata ta pochodzi z górzystych terenów prowincji Son La, z drzew herbacianych rosnących na wysokości ok 1250m n.p.m.

    Concubine oolong powstaje dzięki  małemu insektowi, który żywi się sokiem młodych liści herbaty. W rezultacie liść jest „zraniony” a odpowiedź układu odpornościowego rośliny powoduje subtelne zmiany w chemii liścia. Napar z takich liści jest miodowożółty o lekko prażonym, drzewnym aromacie, subtelnym miodowym smaku zbliżonym do chińskiego Oriental Beauty lub taiwańskiego Honey Oolonga.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-4 parzenia

  • Dong Ding Oolong

    32,00 zł

    Znany na całym świecie średnio utleniony oolong z Tajwanu z miejscowości Fenghuang, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe nuty smakowe.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Formosa Oolong

    10,00 zł

    Herbata z Tajwanu o liściach w znacznym stopniu utlenionych, o wyraźnym słodowym smaku i aromacie. Jeden z najbardziej popularnych oolongów.

  • Milk Oolong

    25,00 zł

    Bazę tej wysokojakościowej herbaty oolong stanowi herbata z Anxi w Fujian. Przed wysuszeniem liście herbaty są w wyjątkowy sposób aromatyzowane mlekiem.

  • Oolong "Czarny Smok"

    43,00 zł

    Herbata z chińskiej prowincji Fujian, znanej z produkcji herbat oolong. Jej liście charakteryzują się wysokim stopniem utlenienia i wyraźnie wyczuwalnym prażeniem. Klasyczny oolong o bardzo poprawnym słodko-cierpkim smaku z wyraźnie wyczuwalnymi nutami skórki od chleba i orzechów, idealny jako herbata do codziennego parzenia. Nadaje się do wielokrotnego zaparzania.

    Opakowanie zawiera 125g herbaty.

  • Oolong Kaoribi Shibamoto

    41,00 zł

    Szczególnie lubiana przez wielbicieli chińskich herbat. Liście tego pachnącego oolonga zbierane są latem. Ze względu na pobudzający charakter najlepiej nadaje się na poranki. Aby w pełni cieszyć się pięknem delikatnych liści, które otwierają się podczas parzenia proponuje się serwowanie jej w szklanych naczyniach.

  • Shan Lin Xi Oolong

    38,00 zł

    Oolong z Tajwanu o niskim stopniu utlenienia. Liście mają postać ciemnozielonych kuleczek.

    Z powodu chłodnego klimatu na dużych wzniesienich regionu Shan Lin Xi, liście wolniej rosną i zawierają duże stężenie olejków eterycznych. Ich zapach przywodzi na myśl suszone owoce i kwiaty.

    Po zaparzeniu dają zielonkawo-brązowy napar o mocno kwiatowym aromacie i czystym, kremowym smaku wzbogaconym lekką prażoną nutą, która jednak nie dominuje nad innymi.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Tie Guan Yin Oolong

    75,00 zł

    Oolong z Tajwanu o średnim stopniu utlenienia średnio palony. Suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach charakteryzuje się przede wszystkim nutami prażenia. Po zaparzeniu dają napar o kwiatowym aromacie i smaku z wyraźnie wyczuwalną prażoną nutą, jest to bardziej tradycyjna wersja tego popularnego oolonga.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń