Strona główna

  • Herbaty

  • Napary

  • Akcesoria

  • Tylko u nas

    <p style="margin-bottom:0cm;line-height:100%;">Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?</p> <p style="margin-bottom:0cm;line-height:100%;">W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom <span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">i może się tak zdarzyć, że strac</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">i</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">my na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">.<br /><br />Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię <strong>TYLKO U NAS</strong>, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty - począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury. </span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">.<br /><br /></span><strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">Herbaty </span></strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl"><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">TYLKO U NAS</span> <strong>to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać </strong></span><strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.</span></strong></p> <p><br /><strong><span class="_mh6 _wsc" id="cch_f2b6d776b0dfb0e"><span class="_3oh- _58nk"></span></span></strong></p>
  • Alishan Oolong

    45,00 zł

    Średnio utleniony (25-35%) Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Jest to odmiana poddawana lekkiemu "paleniu" dzięki czemu nabiera przyjemnego dojrzałego aromatu. Po zaparzeniu uwalniają się bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki. Mocno zwinięte liście rozwijają się stopniowo w kolejnych parzeniach. Można powiedzieć, że herbata ta jest bardzo „cierpliwa" – wielokrotne zalewana wodą długo utrzymuje smak i aromat.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu Cha wytwarzana jest w regionie Chaoshan, ojczyźnie współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty. Shu Cha podobnie jak herbaty ciemne oznacza typ herbaty lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, chlebowy, klasyczny smak. Aromat przypomina zaś oolonga Tie Guanyin.

    Jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia oolongów. Proponujemy przygotowanie jej w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jej w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Bai Hao Oolong

    45,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Bao Loc Oolong

    23,00 zł

    Jest to wyjątkowy wietnamski oolong z prowincji Son La rosnący na wysokości 1250m n.p.m. Podczas zbiorów zrywa się pączek liściowy i trzy listki.  Gałązka jest następnie starannie zwinięta w niewielką kulkę, która podczas parzenia powoli uwalnia aromat i zapewnia niezwykły spektakl "budzenia się" liści, których objętość zwiększa się kilkakrotnie.

    Napar jest jasny o zielonożółtym kolorze i kwiatowo-gruszkowym smaku z wyczuwalna nutą prażenia. Sprawdza się jako herbata do wielokrotnego zaparzania, polecana także dla miłośników tajwańskich oolongów.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Concubine Oolong

    29,00 zł

    Jest to niezwykle ciekawy wietnamski oolong dostępny w postaci ciasno zwiniętych w kulki listków (pączek plus dwa listki), utleniony w 40-50%. Herbata ta pochodzi z górzystych terenów prowincji Son La, z drzew herbacianych rosnących na wysokości ok 1250m n.p.m.

    Concubine oolong powstaje dzięki  małemu insektowi, który żywi się sokiem młodych liści herbaty. W rezultacie liść jest „zraniony” a odpowiedź układu odpornościowego rośliny powoduje subtelne zmiany w chemii liścia. Napar z takich liści jest miodowożółty o lekko prażonym, drzewnym aromacie, subtelnym miodowym smaku zbliżonym do chińskiego Oriental Beauty lub taiwańskiego Honey Oolonga.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-4 parzenia

  • Goishicha

    58,00 zł

    Jest to rzadko spotykana herbata japońska, wytwarzana wg sekretnej metody z czasów Edo wyłącznie w prefekturze Kochi. Podczas dwustopniowego procesu fermentacji (I etap- pleśń, II etap- bakterie kwasu mlekowego) zyskuje wybitne właściwości zdrowotne (wspomaga trawienie, rozpuszcza cholesterol, zmniejsza alergię, przeciwdziała astmie).

    Sprasowane dojrzałe liście (gałązki osiągają nawet pół metra!) pocięte w kwadraty ok 3x3 cm układane są na ryżowych matach do wyschnięcia na słońcu. Historycznie Goishicha była składnikiem chagayu (japońskiej owsianki ryżowej z herbatą), ostatnio zaczęto ją parzyć jak zwykłą herbatę. Napar jest słono-kwaśny jak marynaty, orzeźwiający na zimno.

    Parzenie:
    3g (1 kamień) /350ml
    96 st.C (można także gotować)
    4-5 min (gotować do 10 min)
    3-4 parzenia (gotowanie 1 raz)

    • Nowy

    Hojicha Nishio

    26,00 zł

    Jest to "palona herbata" o brązowym, dymnym kolorze, choć wciąż klasyfikuje się ją jako zieloną herbatę. Po parowaniu i wysuszeniu łodyżek, zieloną herbatę Kukicha poddaje się prażeniu najczęściej węglem drzewnym. Podgrzewając herbatę do wysokiej temperatury prawie cała kofeina zawarta w herbacie jest ekstrahowana z liści. Napar Hojicha można z tego powodu serwować nawet dzieciom i degustować o dowolnej porze dnia i nocy. Występuje także w wersji rozdrobnionej, która służy do przygotowania hojicha latte.

    Smak czerwono-brązowego naparu jest dymny z nutami wanilii i węgla drzewnego i lekkiej słodyczy (mniej katechin - mniej goryczy), nieco przypominający znaną nam kawę zbożową.

    Pochodzenie: Nishio, prefektura Aichi

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    1 min
    2 parzenia

  • Honey Oolong

    45,00 zł

    Jest to jeden z najsłodszych oolongów taiwańskich, którego parzenie wymaga uwagi. Pierwszy napar zanim liść się „obudzi” jest delikatny, jasny, z owocowo-miodowym zapachem i orzechowym posmakiem, kolejne napary z dodatkową miodową słodyczą. W miarę jak słabnie smak, wciąż utrzymuje się zapach.

    Jest to jedna z tych herbat, które powstają z liści nadgryzionych przez mikro owady podobne do konika polnego. Roślina pod wpływem zranienia uaktywnia swój układ odpornościowy. W składzie chemicznym liścia zachodzą reakcje polegające na wydzielaniu słodkiej substancji aby wyleczyć liść. W miejscach ugryzienia rozpoczyna się lekkie utlenienie liścia. Finalnie stopień utlenienia tej herbaty jest nieco wyższy niż w innych taiwańskich oolongach tj. ok 50%.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Jaśminowy Wietnam

    10,00 zł

    Tradycyjna wietnamska zielona herbata jaśminowa aromatyzowana poprzez układanie warstwami świeżych kwiatów jaśminu i liści zebranej herbat. Leżakując w ten sposób liście herbaty wchłaniają aromat kwiatów lecz ostatecznie oddziela się kwiaty od końcowego produktu.

    Aromat herbaty jest delikatny, liście herbaciane lekko ciemniejsze niż tradycyjna herbata zielona, napar cieszy subtelnością, słodyczą i odrobiną goryczki, którą mieszkańcy Wietnamu zdecydowanie lubią.

    Parzenie:
    3g/150ml
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

    • Nowy

    Karigane Nishio

    25,00 zł

    Aromatyczna, wysokiej jakości japońska herbata od Pana Seigo Kondo z łodyg i cząstek liścia herbaty pozostałych z produkcji herbaty matcha. Smak świeży, roślinny, z nutami umami i słodkim posmakiem. Pochodzenie: Nishio, prefektura Aichi.

    Parzenie:
    3g/150ml
    70 st C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Klitoria Ternateńska

    10,20 zł

    Czy spotkaliście w kuchni azjatyckiej desery w kolorze niebieskim?

    Klitoria Ternateńska znana jest od wieków w Azji jako środek do barwienia potraw i kosmetyków. Jest to także lek medycyny ajurwedyjskiej. Napar z kwiatostanów Klitorii wspiera układ nerwowy, poprawia nastrój przeciwdziałając depresji, poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu. Potwierdzone naukowo jest tez działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe Klitorii a nawet jest to środek hamujący siwienie włosów czy poprawiający funkcjonowanie oczu.

    Napar z kwiatów Klitorii ma błękitny odcień, zasadowy odczyn i ziołowo-słodki smak. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia smak a także kolor na fioletowy aż do różowego.

    Parzenie:
    5 kwiatów/250ml
    96 st.C
    5-10 min

  • Korea Balhyo Cha

    2 Opinia (e)
    29,00 zł

    Balhyo-cha (czyt. Pario-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won jesienna partia herbaty od rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć wiele razy.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    1-3 min
    2-5 parzeń

  • Korea Woojeon Royal

    1 Opinia (e)
    89,00 zł

    Koreańska zielona herbata najwyższej klasy, z pierwszych zbiorów, z krzewów rosnących dziko na terenie parku narodowego w masywie Jiri-san. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana, zachwyca idealnie zbalansowanym delikatnym i słodkim smakiem, akcentami roślinnymi oraz nutami prażenia wyczuwalnymi już od pierwszego łyku. Jej unikalność ucieszy koneserów najlepszych herbat zielonych, nie tylko koreańskich.

    Dzięki osobistej znajomości z mistrzynią herbaty panią Pak oraz rodziną państwa Kim, którzy tę herbatę wytwarzają, mieliśmy niepowtarzalną okazję otrzymać ją w tym roku bezpośrednio od nich. Ze względu na limitowaną ilość, oferujemy ją w opakowaniach zawierających 10g, co pozwoli na przeprowadzenie kilku wyjątkowych spotkań herbacianych.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    70 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Lao Ming Dong Ding Oolong...

    139,00 zł

    Dwie porcje (po 20g) Lao Ming Dong Ding Oolong T68 i Lao Ming Dong Ding Oolong T58 zapakowane w barwne pudełeczko.

  • Lishan Oolong

    64,00 zł

    Herbata taiwańska uprawiana na wys. 1900m n.p.m. na stokach góry Lishan, w zimnym i wilgotnym środowisku, dzięki czemu liście herbaty są miękkie i mają niesamowity owocowy zapach i smak. Liście są zwinięte w kuleczki, które w trakcie parzenia prostują się stopniowo i wydzielają przy kolejnych parzeniach nieco inne aromaty.

    Napar jest zielonożółty, czysty i jasny o lekko kwiatowym zapachu i jednocześnie słodkim smaku długo utrzymującym się w ustach z nutami jabłka i gruszki. Nazywany jest najlepszą herbatą w klasie taiwańskich oolongów z wyższą zawartością pektyn i bardzo niską zawartością katechin powodujących gorzki smak herbaty.

    Parzenie:
    3g/200ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-4 parzenia

  • Lu Bao Shi 2021

    46,00 zł

    Tegoroczna herbata zielona z górzystej chińskiej prowincji Guizhou, gdzie panuje wyśmienity wilgotny klimat do produkcji herbaty.

    Świeże wiosenne listki zbierane ręcznie są rolowane w małe kulki tzw. chińskie szmaragdy. Podczas parzenia liście powoli rozwijają się, zwiększają swoją objętość, zachwycają idealnym kształtem i delikatną zielenią.

    Herbatę tę charakteryzuje jasny żółtozielony napar i świeża, miękka słodkość z kwiatową nutą.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    3 parzenia

  • Mao Jian Fujian 2021

    26,00 zł

    Jest to tegoroczna bardzo aromatyczna herbata zbierana przed chińskim świętem "sprzątania grobów" (Qingming) z rejonu Yongtai w prowincji Fujian.

    Lekko skręcone puszyste listki mają kolor nefrytowy (ciemnozielonkawy) z przeplatanymi jasnymi pączkami liściowymi. Napar jest gładki żółto-zielony o wyraźnym aromacie kwiatów ze słodkawą nutą orzechów utrzymującą się na języku i łagodną goryczką.

    Wyjątkowy aromat, pyszny smak, bogactwo przeciwutleniaczy - wspaniała herbata na upalne lato.

    Parzenie:
    3g /150 ml
    70 st.C
    1-2 min
    3 parzenia

    • Nowy

    Matcha Nishio

    62,00 zł

    Opakowanie zawiera 20g herbaty matcha.

    Jest to wybitna herbata pochodząca wyłącznie z plantacji Pana Seigo Kondo (single origin) z okolic Nishio w prefekturze Aichi. Herbata dostępna jest w kilku wersjach w zależności od czasu i sposobu zbiorów. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniej zawartości Ichibancha (herbaty z pierwszych zbiorów), dzięki której dobrze zbilansowana jest słodycz i cierpkość.

    Po otwarciu oryginalnego opakowania herbatę matcha najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu np. w lodówce, co przedłuża jej walory smakowe i ważność.

    Przygotowanie:
    ilość herbaty: 3g/150ml
    temperatura wody: 70 st C
    przygotowanie: 10-25 sec

  • Mengding Sichuan 2021

    28,00 zł

    Zielona herbata z lutowego zbioru w 2021r z okolic góry Meng Ding w Sichuan. Napar jest przejrzysty o delikatnie zielonkawym kolorze i świeżym smaku zielonych szparagów.

    Młode delikatne pączki liściowe (lub pąk i jeden listek) zbierane są ręcznie w okresie, kiedy jeszcze nie pojawiają się owady - rośliny są więc wolne od pestycydów. Listki są bardzo lekkie: na pół kilograma herbaty potrzeba zebrać ok 50 000 pączków!

    Herbata Mengding otoczona jest wyjątkową sławą od ponad 2000 lat w Chinach -pochodzi z rejonu, gdzie powstała pierwsza celowa plantacja herbaty (7 historycznych drzew), rosnąca pod okiem buddyjskich mnichów.

    Parzenie:
    3g /150 ml
    80 st.C
    1-2 min
    3 parzenia

    • Nowy

    Naklejki - czajniczki

    8,00 zł

    Naklejki z czajniczkami to doskonały dodatek do kalendarza lub plannera. Ozdobnym czajniczkiem możesz oznaczyć najbliższe rodzinne "tea party" albo udaną wizytę w Herbaty Czas. Naklejki herbaciane są dodatkowo kolorowanką - możesz ich używać w wersji czarno-białej lub wypełnić ulubionymi kolorami. Szczególnie polecamy kolorowanie przy filiżance ciepłej herbaty.

    Wymiary naklejek: 8 x 12,5 cm
    Opakowanie: Folia
    Liczba kartek w zestawie: 2