Strona główna

  • Herbaty

  • Napary

  • Akcesoria

  • Tylko u nas

    <p style="margin-bottom:0cm;line-height:100%;">Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?</p> <p style="margin-bottom:0cm;line-height:100%;">W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom <span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">i może się tak zdarzyć, że strac</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">i</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">my na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">.<br /><br />Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię <strong>TYLKO U NAS</strong>, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty – począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury. </span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">.<br /><br /></span><strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">Herbaty </span></strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl"><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">TYLKO U NAS</span> <strong>to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać </strong></span><strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.</span></strong></p> <p><br /><strong><span class="_mh6 _wsc" id="cch_f2b6d776b0dfb0e"><span class="_3oh- _58nk"></span></span></strong></p>
  • Boże Narodzenie

    • Nowy

    Alishan Hong Cha

    75,00 zł

    Herbata czarna (wg. chińskiego nazewnictwa - czerwona) z Tajwanu. Delikatna i bardzo aromatyczna. Liście od samego początku cieszą pięknym wyglądem i słodkim aromatem. Zarówno zapach liści, jak i gotowy napar zaskakują smakiem słodkich, dojrzałych owoców, miodu i odrobiny korzennych przypraw. Herbata sprowadzana przez nas bezpośrednio od rodziny ją wytwarzającej.

    • Nowy

    Alishan Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Suche liście pachną przede wszystkim nutami prażonymi, a po zaparzeniu uwalniają bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    • Nowy

    Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    • Nowy

    Bai Hao Oolong

    90,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

  • Balhyo-cha 2019

    2 Opinia (e)
    56,00 zł

    Balhyo-cha (czyt. Pario-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won. Tegoroczna partia została przez nas zakupiona bezpośrednio, podczas wizyty u rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć co najmniej cztery razy.

    • Nowy

    Dong Ding Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.

    • Nowy

    Herbaty na prezent

    57,00 zł

    Trzy herbaty zapakowane w pudełko z tektury falistej: Nepal Jun Chiyabari Himalayan Evergreen (36g), Golden Monkey (52g), Wietnam Pai Mu Tan (24g).

    • Nowy

    Kalendarz Adwentowy

    98,00 zł

    Zestaw 24 rodzajów herbat na każdy dzień Adwentu 2019. Na liście możecie znaleźć własnoręcznie tworzone herbaciane mieszanki na bazie herbat czarnych z Assamu, zielonych chińskich z dodatkiem kruszonego cynamonu, miażdżonych korzeni i suszonych owoców. Przeważają herbaty zimowo-rozgrzewające, o świątecznych smakach. Każda porcja mieszanki zawiera ok 7-10g co wystarczy na przygotowanie ok 1 litra naparu. Życzymy pięknych chwil przy wspólnym dzbanku herbaty!

  • Kokeicha

    18,00 zł
    Ciekawostka z Japonii - zielona herbata, której liście poddane obróbce parą wodną pozbawiane są żyłek. Pozostałe w ten sposób części liści mielone są na proszek i łączone z pomocą wody i pasty ryżowej, następnie przepuszczane są przez praskę, która formuje je w zielone igiełki. Ich napar jest świeży, zielony, o delikatnym smaku.
  • Lao Ming Dong Ding Oolong T58

    67,00 zł

    Średnio prażony Dong Ding Oolong stworzony przez mistrza Lao Minga, oznaczenie T58 nadał jej sam autor. Herbata unikatowa, wytwarzana w ściśle limitowanych ilościach, dostępna tylko tym odbiorcom, których twórca osobiście zaakceptował. Jedwabisty i kremowy napar o wyraźnie wyczuwalnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, pozwala delektować się ciepłą słodyczą i rozgrzewającym smakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że pijąc ją można z łatwością poświęcić jej całą uwagę i zapomnieć na chwilę o otaczającym świecie. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala zagłębić się w tej herbacie tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T68

    72,00 zł

    Lekko prażony Dong Ding Oolong od mistrza Lao Minga. Oznaczenie T68, to symbol nadany jej przez samego autora. Jest herbatą unikatową, wytwarzaną w ściśle limitowanych ilościach, dostępną tylko odbiorcom osobiście zaakceptowanym przez twórcę. Jedwabisty i kremowy napar o subtelnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, już od pierwszego łyku wypełnia usta słodyczą zaakcentowaną bardzo delikatnym posmakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że skupia ona na sobie całą uwagę i odsuwa na bok wszelkie inne sprawy. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala delektować się herbatą tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m.  Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatelowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

    • Nowy

    Nepal Jun Chiyabari...

    34,00 zł

    Herbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.

    • Nowy

    Nepal Jun Chiyabari...

    37,00 zł

    Wyjątkowa herbata, którą trudno zaklasyfikować, proces jej wytwarzania ma bowiem w sobie wiele z technik wykorzystywanych przy herbatach oolong. Jej nazwa nawiązuje do wioski Shiiba w japońskiej prefekturze Miyazaki, skąd krzewy herbaty trafiły do ogrodu Jun Chiyabari w Nepalu.

    Aromat suchych liści przywodzi na myśl rozgrzewające przyprawy, natomiast sam napar przyjemnie zaskakuje połączeniem smaku prażonych ziaren i słodyczy dojrzałych owoców.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    1 Opinia (e)
    37,00 zł

    Herbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatelowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Oolong Baisen Shibamoto '18

    40,00 zł

    Prażony oolong, delikatny, o przyjemnym i bogatym posmaku prażonych ziaren, nietuzinkowa i unikalna herbata tworzona tradycyjnymi metodami w kotle Kama. Świeżość i delikatność lekko utlenionych liści łączy się tutaj ze słodowymi tonami prażenia.

  • Oolong Kaoribi Shibamoto '18

    42,00 zł

    Szczególnie lubiana przez wielbicieli chińskich herbat. Liście tego pachnącego oolonga zbierane są latem. Ze względu na pobudzający charakter najlepiej nadaje się na poranki. Aby w pełni cieszyć się pięknem delikatnych liści, które otwierają się podczas parzenia proponuje się serwowanie jej w szklanych naczyniach.

    • Nowy

    Pu Erh Superior

    22,00 zł

    Dziesięcioletni Pu Erh wysokiej klasy z chińskiej prowincji Yunnan. Ten delikatny Shu Pu Erh nie zawiedzie miłośników tego rodzaju herbat swoim klasycznym i dojrzałym smakiem, w którym wyczuć można lekką sugestię słodkich i korzennych przypraw. Doskonale nadaje się do kilkukrotnego zaparzania.