Strona główna
-
Herbaty
-
Napary
-
Akcesoria
-
Tylko u nas
<p style="margin-bottom:0cm;line-height:100%;">Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?</p> <p style="margin-bottom:0cm;line-height:100%;">W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom <span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">i może się tak zdarzyć, że strac</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">i</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">my na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">.<br /><br />Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię <strong>TYLKO U NAS</strong>, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty - począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury. </span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji</span><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">.<br /><br /></span><strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">Herbaty </span></strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl"><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">TYLKO U NAS</span> <strong>to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać </strong></span><strong><span xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl">ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.</span></strong></p> <p><br /><strong><span class="_mh6 _wsc" id="cch_f2b6d776b0dfb0e"><span class="_3oh- _58nk"></span></span></strong></p>
-
Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)
37,00 złAnxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.
Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: Shu Cha, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu Cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.
Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.
-
Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...
59,00 złAnxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)
Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.
Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.
Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jej w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.
-
Bai Hao Oolong
90,00 złWysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.
-
Balhyo-cha
56,00 złBalhyo-cha (czyt. Pario-cza)
Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won. Tegoroczna partia została przez nas zakupiona bezpośrednio, podczas wizyty u rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.
Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.
To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć co najmniej cztery razy.
-
Czajnik szklany z zaparzaczem
95,00 złSzklany, nieduży czajniczek z metalowym zaparzaczem i przykrywką. Łatwy w obsłudze.
Zaparzacz posiada rączkę, za którą można łatwo go wyjąć z czajniczka po zaparzeniu liści. Idealny do parzenia zielonej herbaty.
Pojemność: 600ml
-
Dong Ding Oolong
60,00 złŚrednio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.
-
Keemun Mao Feng 2020
45,00 złKeemun Mao Feng jest jedną z najlepszych odmian herbaty Keemun na rynku. Jest zbierany wczesną wiosną i składa się z pąka i dwóch, trzech górnych liści sortowanych ręcznie.
Nazwa tej herbaty pochodzi od nazwy powiatu Qimen w prowincji Anhui, bardzo szanowanym regionie produkcji herbaty w Chinach. „Keemun” jest tłumaczeniem chińskiego Qimen na angielski z czasów ery kolonialnej. Wtedy Keemun stał się również bazowym składnikiem mieszanki śniadaniowej English Breakfast.
Napar prawidłowo zaparzonej herbaty ma klarowny, czerwonawy kolor i ma wyjątkowy lekko kwiatowy a lekko dymny, lecz bardzo łagodny i gładki smak z subtelnymi nutami owocowymi. Aby wydobyć z liści pełen smak, herbatę Keemun można parzyć kilkakrotnie.
Parzenie:
5g/150ml
96 st.C
2-3 min -
Klitoria Ternateńska
10,20 złCzy spotkaliście w kuchni azjatyckiej desery w kolorze niebieskim?
Klitoria Ternateńska znana jest od wieków w Azji jako środek do barwienia potraw i kosmetyków. Jest to także lek medycyny ajurwedyjskiej. Napar z kwiatostanów Klitorii wspiera układ nerwowy, poprawia nastrój przeciwdziałając depresji, poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu. Potwierdzone naukowo jest tez działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe Klitorii a nawet jest to środek hamujący siwienie włosów czy poprawiający funkcjonowanie oczu.
Napar z kwiatów Klitorii ma błękitny odcień, zasadowy odczyn i ziołowo-słodki smak. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia smak a także kolor na fioletowy aż do różowego.
Parzenie:
5 kwiatów/250ml
96 st.C
5-10 min -
Lao Ming Dong Ding Oolong...
139,00 złDwie porcje (po 20g) Lao Ming Dong Ding Oolong T68 i Lao Ming Dong Ding Oolong T58 zapakowane w barwne pudełeczko.
-
Lu Bao Shi 2020
92,00 złTegoroczna herbata zielona z górzystej chińskiej prowincji Guizhou, gdzie panuje wyśmienity do produkcji herbaty wilgotny subtropikalny klimat.
Niewielkie wiosenne listki zbierane ręcznie są rolowane w małe kulki tzw. chińskie szmaragdy. Podczas parzenia liście powoli rozwijają się, zwiększają swoją objętość, zachwycają idealnym kształtem i delikatną zielenią.
Herbatę tę charakteryzuje jasny żółtozielony napar i świeża, miękka słodkość z kwiatową nutą.
Parzenie:
3g /150 ml.
80 st.C
1-2 min (3 parzenia) -
Lung Phin
30,00 złUnikalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong. Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych.
Charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym i lekki smakiem, bez goryczki, bardzo dobra na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Nepal Himalayan Royal...
80,00 złJest to unikalna czarna herbata z Nepalu z himalajskich ogrodów Jun Chiyabari. Wytwarzana jest z najstarszych nepalskich drzew herbacianych, które wyrosły z ziaren podarowanych jako prezent od chińskiego cesarza dla nepalskiego premiera w latach 1861/3 a także ziaren herbacianych z Japonii, Tajwanu i Chin. W tej małej kilkukilogramowej partii można dosłownie posmakować prawdziwe „Chi” (energię) nepalskiej herbaty.
W smaku wyczuwalna jest delikatna słodycz miodowo-kwiatowa z nutami czekolady deserowej oraz zrównoważoną goryczką typową dla mocniej utlenionych herbat himalajskich. Wspaniale nadaje się na popołudniowe spotkania herbaciane.
Parzenie:
3g/150ml
95 st.C
2-3 min -
Nepal Jun Chiyabari...
25,00 złCzarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.
-
Nepal Jun Chiyabari...
34,00 złHerbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.
-
Nepal Jun Chiyabari...
37,00 złWyjątkowa herbata, którą trudno zaklasyfikować, proces jej wytwarzania ma bowiem w sobie wiele z technik wykorzystywanych przy herbatach oolong. Jej nazwa nawiązuje do wioski Shiiba w japońskiej prefekturze Miyazaki, skąd krzewy herbaty trafiły do ogrodu Jun Chiyabari w Nepalu.
Aromat suchych liści przywodzi na myśl rozgrzewające przyprawy, natomiast sam napar przyjemnie zaskakuje połączeniem smaku prażonych ziaren i słodyczy dojrzałych owoców.
-
Nepal Jun Chiyabari...
37,00 złHerbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.
-
Qing Xin Oolong
34,00 złJest to jasny wysokogórski oolong Gao Shan zbierany ręcznie w organicznych ogrodach herbacianych w północnych rejonach Fujian. Jego nazwa pochodzi od odmiany krzewu herbaty, (Qing Xin) z której został wyprodukowany.
Jest to średnio utleniony oolong, Ma duże mocno zwinięte ciemne liście i miły karmelowy zapach. Po zaparzeniu daje jasny, złocistożółty napar oraz kwiatowy aromat połączony z delikatną nutą owocową i słodyczą prażenia.
Parzenie:
3g/150ml
90 st.C
1-2 min -
Sejak Organic
50,00 złStarannie wyselekcjonowana zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.
-
Sencha Makinohara Organic
31,00 złKlasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.
Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha. -
Shincha Sugimoto
135,00 złNajwyższej jakości, najmłodsze szmaragdowe listki z pierwszego tegorocznego zbioru, w kształcie drobnych igiełek, zebrane w małym, rodzinnym ogrodzie herbacianym Państwa Sugimoto. Po zaparzeniu dają uroczy, wiosenno-zielony kolor naparu, o intensywnym zapachu i urzekającym smaku umami.
Przez kolejne pokolenia Rodzina Państwa Sugimoto wytwarza swoje herbaty samodzielnie, od zbiorów po pakowanie (patrz też Sencha Makinohara) tylko na rynek japoński. Ich herbaty mają swoich tradycyjnych odbiorców od pokoleń i są im dostarczane z myślą o zaspakajaniu klasycznych, japońskich gustów.
-
Tie Guan Yin Oolong
75,00 złOolong z Tajwanu o średnim stopniu utlenienia, suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach charakteryzuje się przede wszystkim nutami prażenia. Po zaparzeniu dają napar o kwiatowym aromacie i smaku z wyraźnie wyczuwalną prażoną nutą, jest to bardziej tradycyjna wersja tego popularnego oolonga.