• Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Balhyo-cha 2018

    1 Opinia (e)
    54,00 zł

    Balhyo-cha (czyt.: Parjo-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć co najmniej cztery razy.

  • Balhyo-cha 2019

    2 Opinia (e)
    56,00 zł

    Balhyo-cha (czy. Pario-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won. Tegoroczna partia została przez nas zakupiona bezpośrednio, podczas wizyty u rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć co najmniej cztery razy.

  • Black Pu Erh Tuo Cha

    39,00 zł

    Herbata Pu Erh z chińskiej prowincji Yunnan o liściach sprasowanych w gniazdo. Porcje do zaparzenia uzyskuje się przez rozłupanie gniazda. Smak głęboki, ziemisty, choć przy tym łagodny, kolor naparu bardzo ciemny, niemal czarny. Herbata Pu Erh wspomaga pracę układu trawiennego, polecana do picia po obfitych lub tłustych posiłkach.

    Waga: 100g

    • Nowy

    Czarka koreańska Deom-bong

    180,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona. Materiał podstawowy ciemny, szkliwo mleczno białe, pokrywające czarkę całkowicie, jednak naniesione nierównomiernie, przez co kolor gliny widoczny jest spod szkliwa w rożnym stopniu.

    Pojemność: 50ml

    Autor: Song Gi-jin (Boseong-yo), sygnowana

    Koreańska czarka w stylu buncheong, który rozwinął się w Korei za czasów dyn. Lee Joseon (XIV-XIXw.), szkliwiona metodą deom-bong, czyli poprzez zanurzenie naczynia w gęstej masie szkliwiącej, wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

    • Nowy

    Kokeicha

    18,00 zł
    Ciekawostka z Japonii - zielona herbata, której liście poddane obróbce parą wodną pozbawiane są żyłek. Pozostałe w ten sposób części liści mielone są na proszek i łączone z pomocą wody i pasty ryżowej, następnie przepuszczane są przez praskę, która formuje je w zielone igiełki. Ich napar jest świeży, zielony, o delikatnym smaku.
    • Nowy

    Komplet Celadon - koreański...

    398,00 zł

    Koreański komplet do herbaty dla pięciu osób składający się z imbryka do zaparzania herbaty, miseczki sugu, pięciu czarek oraz wazonika. Komplet wykonany z celadonu, odmiany koreańskiej ceramiki, której początki sięgają XI wieku, a która swoje apogeum osiągnęła w wiekach XII i XIII. Zielonkawo zabarwione elementy kompletu dekorowane są motywem lecących żurawi wykonanym techniką intarsji, w kolorach białym i czarnym. Komplet wykonany został ręcznie, wypalony w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, w pracowni mistrza ceramiki tworzącego w miejscowości Gangjin, słynącej w Korei z wyrobów celadonowych.

    • Nowy

    Koreańska czarka Songjin

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona wewnątrz, z zewnątrz na całej powierzchni pokryta żywicą w kolorze ciemnobrązowym, na której widoczne są ślady formowania narzędziem nadające powierzchni czarki bardzo ciekawą fakturę i efekt wielowymiarowości. Żywicą pokryta jest także stopka naczynia.

    Pojemność: 70 ml

    Koreańska czarka wykonana przez mistrza Im Man-jae, specjalizującego się w tworzenia ceramiki w tradycyjnym koreańskim stylu Jeong-ho (znanym też pod japońską nazwą "Ido"). Pokrycie zewnętrznej powierzchni naczynia żywicą jest rzadko spotykanym zabiegiem, mającym na celu zwiększenie jego trwałości. Sprawia on też , że naczynie wydaje się cieplejsze w dotyku, zaschnięta żywica daje też wrażenie większej miękkości.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T58

    67,00 zł

    Średnio prażony Dong Ding Oolong stworzony przez mistrza Lao Minga, oznaczenie T58 nadał jej sam autor. Herbata unikatowa, wytwarzana w ściśle limitowanych ilościach, dostępna tylko tym odbiorcom, których twórca osobiście zaakceptował. Jedwabisty i kremowy napar o wyraźnie wyczuwalnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, pozwala delektować się ciepłą słodyczą i rozgrzewającym smakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że pijąc ją można z łatwością poświęcić jej całą uwagę i zapomnieć na chwilę o otaczającym świecie. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala zagłębić się w tej herbacie tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T68

    72,00 zł

    Lekko prażony Dong Ding Oolong od mistrza Lao Minga. Oznaczenie T68, to symbol nadany jej przez samego autora. Jest herbatą unikatową, wytwarzaną w ściśle limitowanych ilościach, dostępną tylko odbiorcom osobiście zaakceptowanym przez twórcę. Jedwabisty i kremowy napar o subtelnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, już od pierwszego łyku wypełnia usta słodyczą zaakcentowaną bardzo delikatnym posmakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że skupia ona na sobie całą uwagę i odsuwa na bok wszelkie inne sprawy. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala delektować się herbatą tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m.  Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatelowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    1 Opinia (e)
    37,00 zł

    Herbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatelowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Oolong Baisen Shibamoto '18

    40,00 zł

    Prażony oolong, delikatny, o przyjemnym i bogatym posmaku prażonych ziaren, nietuzinkowa i unikalna herbata tworzona tradycyjnymi metodami w kotle Kama. Świeżość i delikatność lekko utlenionych liści łączy się tutaj ze słodowymi tonami prażenia.

  • Oolong Kaoribi Shibamoto '18

    42,00 zł

    Szczególnie lubiana przez wielbicieli chińskich herbat. Liście tego pachnącego oolonga zbierane są latem. Ze względu na pobudzający charakter najlepiej nadaje się na poranki. Aby w pełni cieszyć się pięknem delikatnych liści, które otwierają się podczas parzenia proponuje się serwowanie jej w szklanych naczyniach.

  • PROMOCJA - Kup 50g...

    74,00 zł

    Kup 50g Himalayan Spring, a 10g otrzymasz w prezencie!

    Herbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatelowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Sakura Shibamoto '18

    41,00 zł

    Wyjątkowa zielona herbata pana Shibamoto, kolejny unikat naszego japońskiego mistrza, o delikatnym zapachu kojarzącym się z kwiatami wiśni, jej orzeźwiający i słodkawy posmak przywodzi na myśl najpiękniejsze zapachy wiosny.

  • Sejak Hadong 2019

    1 Opinia (e)
    60,00 zł

    Starannie wyselekcjonowana przez mistrzynię herbaty, panią Pak, zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów, z krzewów rosnących dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.

    Dzięki osobistej znajomości z rodziną wytwarzającą tę herbatę, państwem Kim, mogliśmy w tym roku kupić ją bezpośrednio podczas odwiedzin u nich. Wiemy stąd, że ta herbata nie ma sobie równych w naszej części świata.

  • Sencha Makinohara Organic '19

    1 Opinia (e)
    29,00 zł

    Klasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.

    Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha.

  • Shincha Sugimoto 2019

    132,00 zł

    Najwyższej jakości, najmłodsze szmaragdowe listki z pierwszego tegorocznego zbioru, w kształcie drobnych igiełek, zebrane w małym, rodzinnym ogrodzie herbacianym Państwa Sugimoto. Po zaparzeniu dają uroczy, wiosenno-zielony kolor naparu, o intensywnym zapachu i urzekającym smaku umami.

    Przez kolejne pokolenia Rodzina Państwa Sugimoto wytwarza swoje herbaty samodzielnie, od zbiorów po pakowanie (patrz też Sencha Makinohara) tylko na rynek japoński. Ich herbaty mają swoich tradycyjnych odbiorców od pokoleń i są im dostarczane z myślą o zaspakajaniu klasycznych, japońskich gustów.

    • Nowy

    Spotkanie z herbatami...

    30,00 zł

    Zapraszamy w czwartek, 19 września na godzinę 19:00 na spotkanie z wyjątkowymi herbatami z mroźnego szczytu (Dong Ding) autorstwa mistrza Lao Ming.

    Mistrz Lao Ming z Tajwanu, którego herbaty mamy zaszczyt oferować w naszej herbaciarni, zajmuje się herbatami oolong według opracowanej przez siebie metody. Całe swoje dotychczasowe życie poświęcił odkrywaniu smaku herbaty Dong Ding oraz opracował jedne z najlepszych metod obróbki i przygotowania jej liści. Herbaty wytwarzane przez niego to bardziej manifest artystyczny twórcy, niż produkt.

  • Yunnan Golden Buds

    65,00 zł

    Złote herbaciane pączki z prowincji Yunnan dają napar ciemno-bursztynowy o bogatym, słodko-owocowym posmaku z delikatną nutą ostrych przypraw.