• Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    74,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Balhyo-cha

    1 Opinia (e)
    54,00 zł

    Balhyo-cha (czyt.: Parjo-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć co najmniej cztery razy.

  • Bancha Wielkolistna

    22,00 zł

    Herbata zbierana i wytwarzana na własne potrzeby przez mieszkańców wietnamskich wiosek. Jej najbliższego odpowiednika można by szukać w japońskiej herbacie bancha. Dojrzałe liście wielkolistnej odmiany krzewu herbacianego dają jasny, delikatny w smaku napar z lekką nutą słodyczy.

  • BIO Japan Sencha Makinohara'18

    1 Opinia (e)
    29,00 zł

    Najwyższej jakości japońska sencha z limitowanego wiosennego zbioru 2018, o wyrazistym smaku ze słodkawymi nutami umami. Przygotowana w małym ogrodzie w Makinohara przez państwa Sugimoto. Parowana na sposób tokijski. Oryginalne opakowanie zawiera 100g herbaty.

  • Black Pu Erh Tuo Cha

    39,00 zł

    Herbata Pu Erh z chińskiej prowincji Yunnan o liściach sprasowanych w gniazdo. Porcje do zaparzenia uzyskuje się przez rozłupanie gniazda. Smak głęboki, ziemisty, choć przy tym łagodny, kolor naparu bardzo ciemny, niemal czarny. Herbata Pu Erh wspomaga pracę układu trawiennego, polecana do picia po obfitych lub tłustych posiłkach.

    Waga: 100g

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T58

    67,00 zł

    Średnio prażony Dong Ding Oolong stworzony przez mistrza Lao Minga, oznaczenie T58 nadał jej sam autor. Herbata unikatowa, wytwarzana w ściśle limitowanych ilościach, dostępna tylko tym odbiorcom, których twórca osobiście zaakceptował. Jedwabisty i kremowy napar o wyraźnie wyczuwalnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, pozwala delektować się ciepłą słodyczą i rozgrzewającym smakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że pijąc ją można z łatwością poświęcić jej całą uwagę i zapomnieć na chwilę o otaczającym świecie. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala zagłębić się w tej herbacie tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T68

    72,00 zł

    Lekko prażony Dong Ding Oolong od mistrza Lao Minga. Oznaczenie T68, to symbol nadany jej przez samego autora. Jest herbatą unikatową, wytwarzaną w ściśle limitowanych ilościach, dostępną tylko odbiorcom osobiście zaakceptowanym przez twórcę. Jedwabisty i kremowy napar o subtelnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, już od pierwszego łyku wypełnia usta słodyczą zaakcentowaną bardzo delikatnym posmakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że skupia ona na sobie całą uwagę i odsuwa na bok wszelkie inne sprawy. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala delektować się herbatą tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m.  Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatelowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    74,00 zł

    Herbata pochodząca z czołowego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć słodycz z muskatelowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Oolong Baisen Shibamoto '18

    40,00 zł

    Prażony oolong, delikatny, o przyjemnym i bogatym posmaku prażonych ziaren, nietuzinkowa i unikalna herbata tworzona tradycyjnymi metodami w kotle Kama. Świeżość i delikatność lekko utlenionych liści łączy się tutaj ze słodowymi tonami prażenia.

  • Oolong Kaoribi Shibamoto '18

    42,00 zł

    Szczególnie lubiana przez wielbicieli chińskich herbat. Liście tego pachnącego oolonga zbierane są latem. Ze względu na pobudzający charakter najlepiej nadaje się na poranki. Aby w pełni cieszyć się pięknem delikatnych liści, które otwierają się podczas parzenia proponuje się serwowanie jej w szklanych naczyniach.

  • Sakura Shibamoto '18

    58,00 zł

    Wyjątkowa zielona herbata pana Shibamoto, kolejny unikat naszego japońskiego mistrza, o delikatnym zapachu kojarzącym się z kwiatami wiśni, jej orzeźwiający i słodkawy posmak przywodzi na myśl najpiękniejsze zapachy wiosny.

    Herbata pakowana oryginalnie próżniowo w ozdobne torebki po 50 gramów.

  • Sejak

    60,00 zł

    Starannie wyselekcjonowana przez mistrzynię herbaty, panią Pak, zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.

  • Sheng Pu Erh Tuo Cha

    39,00 zł

    Herbata ciemna Pu Erh w swojej najbardziej tradycyjnej formie - Sheng, czyli naturalnie dojrzewającej, o liściach sprasowanych w formę gniazda. Jej smak dojrzewa wraz z wiekiem, herbaty tego typu przechowuje się latami, aby cieszyć się smakiem zmieniającym się wraz z upływem czasu, od świeżych nut kojarzących się z herbatami zielonymi, do głębokiego, słodkiego smaku po latach leżakowania. W wyniku naturalnie zachodzących w liściach procesów fermentacji uważa się, że ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka.

    Waga: 100g

  • Yunnan Golden Silk

    29,00 zł

    Wysokiej jakości czarna herbata z chińskiej prowincji Yunnan. Złote pączki liściowe swoim aromatem przypominają suszone owoce, natomiast bursztynowy w kolorze napar urzeka słodyczą przywodzącą na myśl miód lub syrop klonowy.

  • Zestaw degustacyjny -...

    30,00 zł

    Wyjątkowy zestaw degustacyjny złożony z małych porcji wszystkich dostępnych herbat Pana Toshifumi Shibamoto. Znajduje się w nim zarówno herbata zielona Kotteri, herbata zielona Sakura, jak i mocniej utlenione liście herbaty oolong Kaoribi oraz podprażanego oolonga Baisen. Dzięki temu można nie tylko poznać niepowtarzalny smak herbat pana Shibamoto, ale też doświadczyć bogactwa różnych jej odmian. Każda z porcji zawiera 10g herbaty, co bez trudu pozwoli na przygotowanie kilku parzeń.

  • Zestaw degustacyjny herbat...

    30,00 zł

    Zestaw degustacyjny zawierający porcje 15g obu dostępnych u nas herbat nepalskich z ogrodu Jun Chiyabari:

    - Jun Chiyabari Himalayan Spring

    - Jun Chiyabari Himalayan Black

    To doskonały sposób poznania unikalnego smaku herbat nepalskich i porównania obu odmian.