Tylko u nas

Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?

W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom i może się tak zdarzyć, że stracimy na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty.

Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię TYLKO U NAS, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty – począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury.
Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji.

Herbaty TYLKO U NAS to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.


    • Nowy

    Alishan Hong Cha

    75,00 zł

    Herbata czarna (wg. chińskiego nazewnictwa - czerwona) z Tajwanu. Delikatna i bardzo aromatyczna. Liście od samego początku cieszą pięknym wyglądem i słodkim aromatem. Zarówno zapach liści, jak i gotowy napar zaskakują smakiem słodkich, dojrzałych owoców, miodu i odrobiny korzennych przypraw. Herbata sprowadzana przez nas bezpośrednio od rodziny ją wytwarzającej.

    • Nowy

    Alishan Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Suche liście pachną przede wszystkim nutami prażonymi, a po zaparzeniu uwalniają bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    • Nowy

    Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 Shú chá, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    • Nowy

    Bai Hao Oolong

    90,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

  • Balhyo-cha 2019

    2 Opinia (e)
    56,00 zł

    Balhyo-cha (czyt. Pario-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won. Tegoroczna partia została przez nas zakupiona bezpośrednio, podczas wizyty u rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć co najmniej cztery razy.

  • Czarka koreańska Ido

    290,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona. Materiał podstawowy w kolorze ochry pokryty szkliwem, które na zewnętrznej powierzchni naczynia zbryla się odsłaniając go. Wnętrze czarki szkliwione całkowicie z widocznymi zaciekami masy szkliwiącej.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Shin Bong-gyun (Jirang-yo), sygnowana

    Koreańska czarka w stylu Ido, zwanym w Korei "Jeong-ho", który rozwinął się w późniejszych latach panowania dyn. Lee Jeoson (XVI-XXVIIw.). Szkliwo na zewnętrznej powierzchni czarki przybiera postać najczęściej spotykaną w tym stylu ceramicznym - zbryloną, odsłaniającą miejscami glinę. Czarka wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, wykonana przez cenionego mistrza tradycyjnej koreańskiej ceramiki.

  • Czarka koreańska Żuraw

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Wykonana ręcznie, całkowicie szkliwiona. Korpus czarki o dzwonkowatym kształcie przyozdobiony motywem stojącego żurawia wykonanym techniką podszkliwnej intarsji (sanggam). Bezbarwne szkliwo pokrywa glinę o niejednolitym odcieniu, od barwy szarej po blado-różową, z licznymi plamami przebarwień powstałymi w procesie wypału, widoczne liczne czarne drobinki. Nóżka czarki ma postać trzech odrębnych podpórek.

    Pojemność: ok. 60ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Czarka wykonana przez cenionego mistrza tradycyjnej koreańskiej ceramiki w swojej formie nawiązuje do klasycznych wzorów ceramiki herbacianej. Motyw stojącego żurawia, zwierzęcia bardzo często wykorzystywanego w dekoracji ceramiki w Korei, ma zapewniać szczęście i pomyślność.

  • Czarka Thokki seledynowa

    190,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, szkliwiona (oprócz stopki), szkliwo w kolorze seledynowym, o fakturze przypominającej królicze futro pokrywa glinę w kolorze ceglastym, widoczną w nieszkliwionej stopce czarki. Brzeg czarki ciemnobrązowy.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez cenionego mistrza tradycyjnej koreańskiej ceramiki. Szkliwo przybiera interesującą fakturę przypominającą królicze futro, stąd nazwa czarki (Thokki, to po koreańsku "królik"). Wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie piaskowe

    290,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, w kolorze piaskowym, całkowicie szkliwione przezroczystym szkliwem. Niejednolita faktura, nierówny brzeg naczynia, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków. W masie podstawowej wyraźnie widoczne czarne drobiny.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Gil Sung, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez jednego z najznamienitszych koreańskich ceramików, noszącego tytuł żywego skarbu kultury narodowej. Nieregularna forma, nierówna faktura, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków, to cechy stylu Ido, zwanego w Korei "Jeong-ho". Niejednolita, niemal chropowata i niedbała forma czarki zaskakuje jednak lekkością i dopracowaniem kryjącym się za pozorną niedoskonałością. Czarka wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie Thokki

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Boki i wnętrze czarek całkowicie szkliwione, podstawa nieszkliwiona. Niejednorodnie wybarwione szkliwo z wyraźnymi zaciekami na każdej z czarek przyjmuje inny odcień, od brązów do błękitów.

    Pojemność: ok. 70 ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowane

    Czarki autorstwa mistrza koreańskiej ceramiki, o nieco wydłużonym kształcie, pokryte szkliwem przybierającym postać zwaną w Korei "futro królika". Wypał w tradycyjnym piecu opalanym drewnem daje rezultat szkliwa nieregularnego, z widocznymi przebarwieniami, zaciekami, o niepowtarzalnym odcieniu na każdej z czarek.

  • Czarki koreańskie zielonkawe

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, szkliwione. Szkliwo w swojej barwie niejednolite, mieniące się odcieniami zieleni, naniesione nierównomiernie, na brzegach jego pokrywa glinę tylko w mniejszym stopniu, co w efekcie daje kolor ciemnobrązowy. Stopka czarki nieszkliwiona, w kolorze ceglastym.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae

    Czarka będąca dziełem cenionego koreańskiego mistrza tradycyjnej ceramiki. Barwa szkliwa to efekt umiejętnego doboru naturalnych składników wchodzących w jego skład. Czarki zostały wypalone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

    • Nowy

    Dong Ding Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.

    • Nowy

    Herbaty na prezent

    57,00 zł

    Trzy herbaty zapakowane w pudełko z tektury falistej: Nepal Jun Chiyabari Himalayan Evergreen (36g), Golden Monkey (52g), Wietnam Pai Mu Tan (24g).

    • Nowy

    Kalendarz Adwentowy

    98,00 zł

    Zestaw 24 rodzajów herbat na każdy dzień Adwentu 2019. Na liście możecie znaleźć własnoręcznie tworzone herbaciane mieszanki na bazie herbat czarnych z Assamu, zielonych chińskich z dodatkiem kruszonego cynamonu, miażdżonych korzeni i suszonych owoców. Przeważają herbaty zimowo-rozgrzewające, o świątecznych smakach. Każda porcja mieszanki zawiera ok 7-10g co wystarczy na przygotowanie ok 1 litra naparu. Życzymy pięknych chwil przy wspólnym dzbanku herbaty!

  • Koreańska czarka Songjin

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona wewnątrz, z zewnątrz na całej powierzchni pokryta żywicą w kolorze ciemnobrązowym, na której widoczne są ślady formowania narzędziem nadające powierzchni czarki bardzo ciekawą fakturę i efekt wielowymiarowości. Żywicą pokryta jest także stopka naczynia.

    Pojemność: ok.70 ml

    Autor: Im Man-jae

    Koreańska czarka wykonana przez mistrza Im Man-jae, specjalizującego się w tworzenia ceramiki w tradycyjnym koreańskim stylu Jeong-ho (znanym też pod japońską nazwą "Ido"). Pokrycie zewnętrznej powierzchni naczynia żywicą jest rzadko spotykanym zabiegiem, mającym na celu zwiększenie jego trwałości. Sprawia on też , że naczynie wydaje się cieplejsze w dotyku, zaschnięta żywica daje też wrażenie większej miękkości.

    • Nowy

    Koreański komplet Celadon -...

    2 450,00 zł

    Autor: Kim Kyung-jin

    Imbryk: pojemność ok. 250ml

    Sugu: pojemność dostosowana do imbryka

    Miska: średnica 18cm

  • Kotteri Shibamoto

    25,00 zł

    Wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.

  • Kwiaty Korei

    17,00 zł

    Zielona herbata koreańska Joongjak w połączeniu z kwiatami śliwy, zwanymi Mehwa, przywiezionymi przez nas z Korei. Ta wybitnie koreańska mieszanka przenosi nas swoim aromatem do wiosennych dni na południu Półwyspu Koreańskiego, gdzie kwitną śliwy, które wypełniając swoim zapachem całą okolicę zapowiadają zbliżające się zbiory, zarówno owoców jak i rosnącej opodal herbaty. Doskonała, odświeżająca i kwiatowa herbata na gorące popołudnia.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T58

    67,00 zł

    Średnio prażony Dong Ding Oolong stworzony przez mistrza Lao Minga, oznaczenie T58 nadał jej sam autor. Herbata unikatowa, wytwarzana w ściśle limitowanych ilościach, dostępna tylko tym odbiorcom, których twórca osobiście zaakceptował. Jedwabisty i kremowy napar o wyraźnie wyczuwalnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, pozwala delektować się ciepłą słodyczą i rozgrzewającym smakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że pijąc ją można z łatwością poświęcić jej całą uwagę i zapomnieć na chwilę o otaczającym świecie. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala zagłębić się w tej herbacie tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.