Tylko u nas

Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?

W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom i może się tak zdarzyć, że stracimy na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty.

Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię TYLKO U NAS, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty - począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury.
Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji.

Herbaty TYLKO U NAS to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.


  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: Shu Cha, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu Cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 ShĂş chĂĄ, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Bai Hao Oolong

    90,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

  • Czarka koreańska celadonowa

    67,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Całkowicie szkliwiona, masa szkliwiąca przezroczysta, pokrywa czarkę w kolorze seledynowym. Brzeg naczynia przebarwia się do koloru jasno beżowego. Boczne powierzchnie czarki udekorowane są motywem lecącego żurawia oraz chmury w kolorze białym z czarnymi elementami.

    Pojemność: ok. 70 ml

    Czarka celadonowa, reprezentatywny przykład tego stylu ceramiki, który w Korei liczy sobie już kilkaset lat. Dekoracje wykonane unikalną dla koreańskiej ceramiki techniką sanggam.

    Zapraszamy również do lektury wpisu na naszym blogu poświęconego koreańskim celadonom.

  • Czarka Thokki seledynowa

    190,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, szkliwiona (oprócz stopki), szkliwo w kolorze seledynowym, o fakturze przypominającej królicze futro pokrywa glinę w kolorze ceglastym, widoczną w nieszkliwionej stopce czarki. Brzeg czarki ciemnobrązowy.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez cenionego mistrza tradycyjnej koreańskiej ceramiki. Szkliwo przybiera interesującą fakturę przypominającą królicze futro, stąd nazwa czarki (Thokki, to po koreańsku "królik"). Wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie piaskowe

    290,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, w kolorze piaskowym, całkowicie szkliwione przezroczystym szkliwem. Niejednolita faktura, nierówny brzeg naczynia, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków. W masie podstawowej wyraźnie widoczne czarne drobiny.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Gil Sung, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez jednego z najznamienitszych koreańskich ceramików, noszącego tytuł żywego skarbu kultury narodowej. Nieregularna forma, nierówna faktura, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków, to cechy stylu Ido, zwanego w Korei "Jeong-ho". Niejednolita, niemal chropowata i niedbała forma czarki zaskakuje jednak lekkością i dopracowaniem kryjącym się za pozorną niedoskonałością. Czarka wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie Thokki

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Boki i wnętrze czarek całkowicie szkliwione, podstawa nieszkliwiona. Niejednorodnie wybarwione szkliwo z wyraźnymi zaciekami na każdej z czarek przyjmuje inny odcień, od brązów do błękitów.

    Pojemność: ok. 70 ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowane

    Czarki autorstwa mistrza koreańskiej ceramiki, o nieco wydłużonym kształcie, pokryte szkliwem przybierającym postać zwaną w Korei "futro królika". Wypał w tradycyjnym piecu opalanym drewnem daje rezultat szkliwa nieregularnego, z widocznymi przebarwieniami, zaciekami, o niepowtarzalnym odcieniu na każdej z czarek.

  • Czarki koreańskie zielonkawe

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, szkliwione. Szkliwo w swojej barwie niejednolite, mieniące się odcieniami zieleni, naniesione nierównomiernie, na brzegach jego pokrywa glinę tylko w mniejszym stopniu, co w efekcie daje kolor ciemnobrązowy. Stopka czarki nieszkliwiona, w kolorze ceglastym.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae

    Czarka będąca dziełem cenionego koreańskiego mistrza tradycyjnej ceramiki. Barwa szkliwa to efekt umiejętnego doboru naturalnych składników wchodzących w jego skład. Czarki zostały wypalone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Japoński Filtr Butelkowy...

    18,00 zł

    Japoński plastikowy filtr do herbaty pasujący do standardowych gwintów plastikowych butelek. Dzięki niemu można przyrządzić herbatę w dużej butelce metodą cold brew (na zimno) i bezproblemowo przelewać do czarek, gęste sitko zatrzyma zdecydowaną większość fragmentów liści herbaty.

    Filtr ten w myśl japońskiej idei Muttainai - nie marnowania rzeczy, które można ponownie wykorzystać - promuje ponowne użycie tzw "jednorazowych" butelek do wielokrotnego "parzenia" herbaty na zimno.

  • Koreańska czarka Jinsa

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Całkowicie szkliwiona, w kolorze turkusowym z dużymi plamami rdzawo-czerwonych przebarwień. Brzeg czarki wyraźnie jaśniejszy, przechodzący w kolor kości słoniowej. Powierzchnia czarki gładka, bez wyczuwalnych nierówności.

    Pojemność: ok. 90 ml

    Czarka koreańska wykonana techniką zbliżoną do celadonu. Turkusowa barwa przełamana czerwonymi, nieregularnymi plamami daje bardzo ciekawy efekt.

  • Koreański komplet Celadon -...

    2 450,00 zł

    Autor: Kim Kyung-jin

    Imbryk: pojemność ok. 250ml

    Sugu: pojemność dostosowana do imbryka

    Miska: Średnica 18cm

  • Kotteri Shibamoto

    25,00 zł

    Wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    1 Opinia (e)
    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    34,00 zł

    Herbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    37,00 zł

    Wyjątkowa herbata, którą trudno zaklasyfikować, proces jej wytwarzania ma bowiem w sobie wiele z technik wykorzystywanych przy herbatach oolong. Jej nazwa nawiązuje do wioski Shiiba w japońskiej prefekturze Miyazaki, skąd krzewy herbaty trafiły do ogrodu Jun Chiyabari w Nepalu.

    Aromat suchych liści przywodzi na myśl rozgrzewające przyprawy, natomiast sam napar przyjemnie zaskakuje połączeniem smaku prażonych ziaren i słodyczy dojrzałych owoców.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    2 Opinia (e)
    37,00 zł

    Herbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.

  • Sejak Organic

    2 Opinia (e)
    50,00 zł

    Starannie wyselekcjonowana zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.

  • Sencha Makinohara Organic

    1 Opinia (e)
    31,00 zł

    Klasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.

    Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha.

  • Shincha Sugimoto

    135,00 zł

    Najwyższej jakości, najmłodsze szmaragdowe listki z pierwszego tegorocznego zbioru, w kształcie drobnych igiełek, zebrane w małym, rodzinnym ogrodzie herbacianym Państwa Sugimoto. Po zaparzeniu dają uroczy, wiosenno-zielony kolor naparu, o intensywnym zapachu i urzekającym smaku umami.

    Przez kolejne pokolenia Rodzina Państwa Sugimoto wytwarza swoje herbaty samodzielnie, od zbiorów po pakowanie (patrz też Sencha Makinohara) tylko na rynek japoński. Ich herbaty mają swoich tradycyjnych odbiorców od pokoleń i są im dostarczane z myślą o zaspakajaniu klasycznych, japońskich gustów.

  • Tie Guan Yin Oolong

    75,00 zł

    Oolong z Tajwanu o średnim stopniu utlenienia, suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach charakteryzuje się przede wszystkim nutami prażenia. Po zaparzeniu dają napar o kwiatowym aromacie i smaku z wyraźnie wyczuwalną prażoną nutą, jest to bardziej tradycyjna wersja tego popularnego oolonga.