Tylko u nas

Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?

W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom i może się tak zdarzyć, że stracimy na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty.

Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię TYLKO U NAS, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty - począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury.
Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji.

Herbaty TYLKO U NAS to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.


  • Alishan Hong Cha

    90,00 zł

    Herbata czarna (wg. chińskiego nazewnictwa - czerwona) z Tajwanu. Delikatna i bardzo aromatyczna. Liście od samego początku cieszą pięknym wyglądem i słodkim aromatem. Zarówno zapach liści, jak i gotowy napar zaskakują smakiem słodkich, dojrzałych owoców, miodu i odrobiny korzennych przypraw. Herbata sprowadzana przez nas bezpoŚrednio od rodziny ją wytwarzającej.

  • Alishan Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Suche liście pachną przede wszystkim nutami prażonymi, a po zaparzeniu uwalniają bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 ShĂş chĂĄ, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: 熟茶 ShĂş chĂĄ, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Bai Hao Oolong

    90,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

    • Nowy

    Czarka koreańska biała

    190,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Szkliwiona, w kolorze mleczno-białym. Wykonana z jasnej gliny, która widoczna jest w nieposzkliwionej podstawie czarki. Powierzchnia gładka, z wyczuwalnymi śladami ruchów rąk autora oraz z widocznymi gdzieniegdzie ciemnymi drobinkami uwięzionymi w masie szkliwiącej.

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Pojemność: ok. 120 ml

    Jedna z większych czarek w naszej koreańskiej kolekcji, idealna do picia herbaty w pojedynkę. Mleczno-biały kolor doskonale uwidacznia barwę naparu. Dzięki wyczuwalny śladom ruchów dłoni mistrza czujemy cały czas, że trzymamy w dłoni dzieło ludzkich rąk oraz za każdym razem odkrywamy naczynie na nowo. Elegancka prostota i dążenie do odtworzenia form naturalnych są wielkimi atutami tego typu ceramiki.

    • Nowy

    Czarka koreańska celadonowa

    67,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Całkowicie szkliwiona, masa szkliwiąca przezroczysta, pokrywa czarkę w kolorze seledynowym. Brzeg naczynia przebarwia się do koloru jasno beżowego. Boczne powierzchnie czarki udekorowane są motywem lecącego żurawia oraz chmury w kolorze białym z czarnymi elementami.

    Pojemność: ok. 70 ml

    Czarka celadonowa, reprezentatywny przykład tego stylu ceramiki, który w Korei liczy sobie już kilkaset lat. Dekoracje wykonane unikalną dla koreańskiej ceramiki techniką sanggam.

    Zapraszamy również do lektury wpisu na naszym blogu poświęconego koreańskim celadonom.

    • Nowy

    Czarka koreańska geometryczna

    190,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Wykonana z jasnej gliny, widocznej u podstawy naczynia, która nie została poszkliwiona. Pozostała część czarki całkowicie szkliwiona jednorodnym, mleczno-białym szkliwem. Na powierzchni szkliwa widoczna siatka spękań. Powierzchnia czarki ukształtowana w ciekawy sposób - bliżej krawędzi widoczne i wyczuwalne są poziome rowki, bliżej podstawy odciśnięte zostały geometryczne kształty bliskie sześciokątom.

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Pojemność: ok. 120ml

    Dość pojemna czarka o ciekawym wzorze, dodatkowo ozdobiona siatką spękań, która w miarę użytkowania będzie się jeszcze bardziej wybarwiać. Wykonana ręcznie i wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem przez mistrza koreańskiej ceramiki.

  • Czarka koreańska Żuraw

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Wykonana ręcznie, całkowicie szkliwiona. Korpus czarki o dzwonkowatym kształcie przyozdobiony motywem stojącego żurawia wykonanym techniką podszkliwnej intarsji (sanggam). Bezbarwne szkliwo pokrywa glinę o niejednolitym odcieniu, od barwy szarej po blado-różową, z licznymi plamami przebarwień powstałymi w procesie wypału, widoczne liczne czarne drobinki. Nóżka czarki ma postać trzech odrębnych podpórek.

    Pojemność: ok. 60ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Czarka wykonana przez cenionego mistrza tradycyjnej koreańskiej ceramiki w swojej formie nawiązuje do klasycznych wzorów ceramiki herbacianej. Motyw stojącego żurawia, zwierzęcia bardzo często wykorzystywanego w dekoracji ceramiki w Korei, ma zapewniać szczęście i pomyślność.

  • Czarka Thokki seledynowa

    190,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, szkliwiona (oprócz stopki), szkliwo w kolorze seledynowym, o fakturze przypominającej królicze futro pokrywa glinę w kolorze ceglastym, widoczną w nieszkliwionej stopce czarki. Brzeg czarki ciemnobrązowy.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez cenionego mistrza tradycyjnej koreańskiej ceramiki. Szkliwo przybiera interesującą fakturę przypominającą królicze futro, stąd nazwa czarki (Thokki, to po koreańsku "królik"). Wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie piaskowe

    290,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, w kolorze piaskowym, całkowicie szkliwione przezroczystym szkliwem. Niejednolita faktura, nierówny brzeg naczynia, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków. W masie podstawowej wyraźnie widoczne czarne drobiny.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Gil Sung, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez jednego z najznamienitszych koreańskich ceramików, noszącego tytuł żywego skarbu kultury narodowej. Nieregularna forma, nierówna faktura, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków, to cechy stylu Ido, zwanego w Korei "Jeong-ho". Niejednolita, niemal chropowata i niedbała forma czarki zaskakuje jednak lekkością i dopracowaniem kryjącym się za pozorną niedoskonałością. Czarka wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie Thokki

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Boki i wnętrze czarek całkowicie szkliwione, podstawa nieszkliwiona. Niejednorodnie wybarwione szkliwo z wyraźnymi zaciekami na każdej z czarek przyjmuje inny odcień, od brązów do błękitów.

    Pojemność: ok. 70 ml

    Autor: Im Man-jae, sygnowane

    Czarki autorstwa mistrza koreańskiej ceramiki, o nieco wydłużonym kształcie, pokryte szkliwem przybierającym postać zwaną w Korei "futro królika". Wypał w tradycyjnym piecu opalanym drewnem daje rezultat szkliwa nieregularnego, z widocznymi przebarwieniami, zaciekami, o niepowtarzalnym odcieniu na każdej z czarek.

  • Czarki koreańskie zielonkawe

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, szkliwione. Szkliwo w swojej barwie niejednolite, mieniące się odcieniami zieleni, naniesione nierównomiernie, na brzegach jego pokrywa glinę tylko w mniejszym stopniu, co w efekcie daje kolor ciemnobrązowy. Stopka czarki nieszkliwiona, w kolorze ceglastym.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae

    Czarka będąca dziełem cenionego koreańskiego mistrza tradycyjnej ceramiki. Barwa szkliwa to efekt umiejętnego doboru naturalnych składników wchodzących w jego skład. Czarki zostały wypalone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Dong Ding Oolong

    60,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.

  • Koreańska czarka Jinsa

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Całkowicie szkliwiona, w kolorze turkusowym z dużymi plamami rdzawo-czerwonych przebarwień. Brzeg czarki wyraźnie jaśniejszy, przechodzący w kolor kości słoniowej. Powierzchnia czarki gładka, bez wyczuwalnych nierówności.

    Pojemność: ok. 90 ml

    Czarka koreańska wykonana techniką zbliżoną do celadonu. Turkusowa barwa przełamana czerwonymi, nieregularnymi plamami daje bardzo ciekawy efekt.

  • Koreańska czarka Songjin

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona wewnątrz, z zewnątrz na całej powierzchni pokryta żywicą w kolorze ciemnobrązowym, na której widoczne są ślady formowania narzędziem nadające powierzchni czarki bardzo ciekawą fakturę i efekt wielowymiarowości. Żywicą pokryta jest także stopka naczynia.

    Pojemność: ok.70 ml

    Autor: Im Man-jae

    Koreańska czarka wykonana przez mistrza Im Man-jae, specjalizującego się w tworzenia ceramiki w tradycyjnym koreańskim stylu Jeong-ho (znanym też pod japońską nazwą "Ido"). Pokrycie zewnętrznej powierzchni naczynia żywicą jest rzadko spotykanym zabiegiem, mającym na celu zwiększenie jego trwałości. Sprawia on też , że naczynie wydaje się cieplejsze w dotyku, zaschnięta żywica daje też wrażenie większej miękkości.

  • Koreański komplet Celadon -...

    2 450,00 zł

    Autor: Kim Kyung-jin

    Imbryk: pojemność ok. 250ml

    Sugu: pojemność dostosowana do imbryka

    Miska: Średnica 18cm

  • Kotteri Shibamoto

    25,00 zł

    Wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong T58

    67,00 zł

    Średnio prażony Dong Ding Oolong stworzony przez mistrza Lao Minga, oznaczenie T58 nadał jej sam autor. Herbata unikatowa, wytwarzana w ściśle limitowanych ilościach, dostępna tylko tym odbiorcom, których twórca osobiście zaakceptował. Jedwabisty i kremowy napar o wyraźnie wyczuwalnych nutach prażenia, pozbawiony śladu obcych smaków lub zanieczyszczeń, pozwala delektować się ciepłą słodyczą i rozgrzewającym smakiem skórki od chleba, nutami kwiatowymi i bardzo delikatnym mlecznym zakończeniem. Wysoka jakość tej herbaty sprawia, że pijąc ją można z łatwością poświęcić jej całą uwagę i zapomnieć na chwilę o otaczającym świecie. Każde kolejne zaparzenie, a możemy ich wykonać naprawdę wiele, pozwala zagłębić się w tej herbacie tak dalece, że nadać jej można miano herbaty kontemplacyjnej.

  • Nepal Jun Chiyabari...

    25,00 zł

    Czarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.