Tylko u nas

Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?

W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom i może się tak zdarzyć, że stracimy na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty.

Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię TYLKO U NAS, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty - począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury.
Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji.

Herbaty TYLKO U NAS to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.


  • Alishan Hong Cha

    45,00 zł

    Herbata czarna (wg. chińskiego nazewnictwa - czerwona) z Tajwanu. Delikatna i bardzo aromatyczna. Liście od samego początku cieszą pięknym wyglądem i słodkim aromatem.

    Zarówno zapach liści, jak i gotowy napar zaskakują smakiem słodkich, dojrzałych owoców, kakao i miodu. Herbata sprowadzana przez nas bezpośrednio od rodziny ją wytwarzającej.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    1-2 min
    4-8 parzeń

  • Alishan Oolong

    45,00 zł

    Średnio utleniony (25-35%) Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Jest to odmiana poddawana lekkiemu "paleniu" dzięki czemu nabiera przyjemnego dojrzałego aromatu. Po zaparzeniu uwalniają się bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki. Mocno zwinięte liście rozwijają się stopniowo w kolejnych parzeniach. Można powiedzieć, że herbata ta jest bardzo „cierpliwa" – wielokrotne zalewana wodą długo utrzymuje smak i aromat.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty: Shu Cha, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu Cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jest w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jej w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Bai Hao Oolong

    45,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Balhyo-cha

    2 Opinia (e)
    56,00 zł

    Balhyo-cha (czyt. Pario-cza)

    Wybrana specjalnie dla nas przez mistrzynię koreańskiej sztuki herbaty, panią Pak Seung-won jesienna partia herbaty od rodziny Kim, jej wytwórców. Krzewy tej herbaty rosną dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym.

    Balhyo-cha charakteryzuje się łagodnym, choć wyrazistym i bogato owocowo-kwiatowym smakiem. W procesie produkcji młode liście poddawane są naturalnemu więdnięciu przez co najmniej dziesięć godzin. Kiedy stają się całkowicie brązowe, poddaje się je suszeniu i kształtowaniu.

    To jedyna w swoim rodzaju herbata koreańska o wysokim stopniu oksydacji. Bardzo wydajna - można ją parzyć wiele razy.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    1-3 min
    2-5 parzeń

  • Bao Loc Oolong

    23,00 zł

    Wietnamski oolong, o kwiatowo-kremowym smaku z wyczuwalna nutą prażenia. Sprawdza się jako herbata do wielokrotnego zaparzania, polecana także dla miłośników tajwańskich oolongów.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

    • Nowy

    Błękitna Laguna

    66,00 zł

    Nasza autorska mieszanka, w skład której wchodzi Formosa Oolong, Kwiat Klitorii oraz Imbir.

    Piękny błękitny napar zmieniający się przy nieco dłuższym parzeniu w lekko zielonkawy, turkusowy, jak przystało na herbatę oolong - uczta dla oka. Dzięki imbirowi napar jest lekko rozgrzewający z wyrazistym jednak wciąż roślinnym smakiem.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    2-5 min

  • Czarka koreańska celadonowa

    67,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Całkowicie szkliwiona, masa szkliwiąca przezroczysta, pokrywa czarkę w kolorze seledynowym. Brzeg naczynia przebarwia się do koloru jasno beżowego. Boczne powierzchnie czarki udekorowane są motywem lecącego żurawia oraz chmury w kolorze białym z czarnymi elementami.

    Pojemność: ok. 70 ml

    Czarka celadonowa, reprezentatywny przykład tego stylu ceramiki, który w Korei liczy sobie już kilkaset lat. Dekoracje wykonane unikalną dla koreańskiej ceramiki techniką sanggam.

    Zapraszamy również do lektury wpisu na naszym blogu poświęconego koreańskim celadonom.

  • Czarki koreańskie piaskowe

    290,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, w kolorze piaskowym, całkowicie szkliwione przezroczystym szkliwem. Niejednolita faktura, nierówny brzeg naczynia, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków. W masie podstawowej wyraźnie widoczne czarne drobiny.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Gil Sung, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez jednego z najznamienitszych koreańskich ceramików, noszącego tytuł żywego skarbu kultury narodowej. Nieregularna forma, nierówna faktura, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków, to cechy stylu Ido, zwanego w Korei "Jeong-ho". Niejednolita, niemal chropowata i niedbała forma czarki zaskakuje jednak lekkością i dopracowaniem kryjącym się za pozorną niedoskonałością. Czarka wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie zielonkawe

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, szkliwione. Szkliwo w swojej barwie niejednolite, mieniące się odcieniami zieleni, naniesione nierównomiernie, na brzegach jego pokrywa glinę tylko w mniejszym stopniu, co w efekcie daje kolor ciemnobrązowy. Stopka czarki nieszkliwiona, w kolorze ceglastym.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae

    Czarka będąca dziełem cenionego koreańskiego mistrza tradycyjnej ceramiki. Barwa szkliwa to efekt umiejętnego doboru naturalnych składników wchodzących w jego skład. Czarki zostały wypalone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Dong Ding Oolong

    30,00 zł

    Średnio utleniony Oolong z Tajwanu, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe aromaty i nuty smakowe.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

    • Nowy

    Honey Oolong

    45,00 zł

    Jest to jeden z najsłodszych oolongów taiwańskich, którego parzenie wymaga uwagi. Pierwszy napar zanim liść się „obudzi” jest delikatny, jasny, z owocowo-miodowym zapachem i orzechowym posmakiem, kolejne napary z dodatkową miodową słodyczą. W miarę jak słabnie smak, wciąż utrzymuje się zapach.

    Jest to jedna z tych herbat, które powstają z liści nadgryzionych przez mikro owady podobne do konika polnego. Roślina pod wpływem zranienia uaktywnia swój układ odpornościowy. W składzie chemicznym liścia zachodzą reakcje polegające na wydzielaniu słodkiej substancji aby wyleczyć liść. W miejscach ugryzienia rozpoczyna się lekkie utlenienie liścia. Finalnie stopień utlenienia tej herbaty jest nieco wyższy niż w innych taiwańskich oolongach tj. ok 50%.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Imbir kandyzowany

    9,80 zł

    Doskonała i zdrowa słodycz, idealna jako akompaniament do herbaty.

    Zaskakujący, ostro-słodki smak!

    100g w torebce.

  • Japoński Filtr Butelkowy...

    18,00 zł

    Japoński plastikowy filtr do herbaty pasujący do standardowych gwintów plastikowych butelek. Dzięki niemu można przyrządzić herbatę w dużej butelce metodą cold brew (na zimno) i bezproblemowo przelewać do czarek, gęste sitko zatrzyma zdecydowaną większość fragmentów liści herbaty.

    Filtr ten w myśl japońskiej idei Muttainai - nie marnowania rzeczy, które można ponownie wykorzystać - promuje ponowne użycie tzw "jednorazowych" butelek do wielokrotnego "parzenia" herbaty na zimno.

  • Koreański komplet Celadon -...

    2 450,00 zł

    Autor: Kim Kyung-jin

    Imbryk: pojemność ok. 250ml

    Sugu: pojemność dostosowana do imbryka

    Miska: Średnica 18cm

  • Kotteri Shibamoto

    25,00 zł

    Wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.

  • Kwiaty Korei

    22,00 zł

    Zielona herbata koreańska w połączeniu z kwiatami śliwy, zwanymi Mehwa. Ta wybitnie koreańska mieszanka przenosi nas swoim aromatem do wiosennych dni na południu Półwyspu Koreańskiego, gdzie kwitną śliwy, które wypełniając swoim zapachem całą okolicę zapowiadają zbliżające się zbiory, zarówno owoców jak i rosnącej opodal herbaty. Doskonała, odświeżająca, wspaniale prezentująca się herbata.

  • Lao Ming Dong Ding Oolong...

    139,00 zł

    Dwie porcje (po 20g) Lao Ming Dong Ding Oolong T68 i Lao Ming Dong Ding Oolong T58 zapakowane w barwne pudełeczko.

    • Nowy

    Lishan Oolong

    64,00 zł

    Herbata taiwańska uprawiana na wys. 1900m n.p.m. na stokach góry Lishan, w zimnym i wilgotnym środowisku, dzięki czemu liście herbaty są miękkie i mają niesamowity owocowy zapach i smak. Liście są zwinięte w kuleczki, które w trakcie parzenia prostują się stopniowo i wydzielają przy kolejnych parzeniach nieco inne aromaty.

    Napar jest zielonożółty, czysty i jasny o lekko kwiatowym zapachu i jednocześnie słodkim smaku długo utrzymującym się w ustach z nutami jabłka i gruszki. Nazywany jest najlepszą herbatą w klasie taiwańskich oolongów z wyższą zawartością pektyn i bardzo niską zawartością katechin powodujących gorzki smak herbaty.

    Parzenie:
    3g/200ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-4 parzenia

  • Nepal Himalayan Royal...

    80,00 zł

    Jest to unikalna czarna herbata z Nepalu z himalajskich ogrodów Jun Chiyabari. Wytwarzana jest z najstarszych nepalskich drzew herbacianych, które wyrosły z ziaren podarowanych jako prezent od chińskiego cesarza dla nepalskiego premiera w latach 1861/3 a także ziaren herbacianych z Japonii, Tajwanu i Chin. W tej małej kilkukilogramowej partii można dosłownie posmakować prawdziwe „Chi” (energię) nepalskiej herbaty.

    W smaku wyczuwalna jest delikatna słodycz miodowo-kwiatowa z nutami czekolady deserowej oraz zrównoważoną goryczką typową dla mocniej utlenionych herbat himalajskich. Wspaniale nadaje się na popołudniowe spotkania herbaciane.

    Parzenie:
    3g/150ml
    95 st.C
    2-3 min