
Tylko u nas
Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?
W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom i choć chwilowo możemy wydawać się mało aktywni, wciąż nie tracimy z oczu celu, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty.
Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię TYLKO U NAS, gdzie znaleźć można herbaty i inne wyjątkowe produkty będące wyrazem naszej pasji herbacianej: nasze własne mieszanki, akcesoria do herbaty wyprodukowane specjalnie dla nas, szczególne herbaty sprowadzane dzięki naszym osobistym kontaktom. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji.
Jednego możecie być pewni: zebrane tutaj produkty to unikaty, niedostępne nigdzie indziej, często wytwarzane w limitowanych ilościach, zawsze wyjątkowe, wyprodukowane przez ludzi z życzliwością serca i pasją.
Serdecznie zapraszamy!
-
Nepal Himalayan Royal...
80,00 złJest to unikalna czarna herbata z Nepalu z himalajskich ogrodów Jun Chiyabari. Wytwarzana jest z najstarszych nepalskich drzew herbacianych, które wyrosły z ziaren podarowanych jako prezent od chińskiego cesarza dla nepalskiego premiera w latach 1861/3 a także ziaren herbacianych z Japonii, Tajwanu i Chin. W tej małej kilkukilogramowej partii można dosłownie posmakować prawdziwe „Chi” (energię) nepalskiej herbaty.
W smaku wyczuwalna jest delikatna słodycz miodowo-kwiatowa z nutami czekolady deserowej oraz zrównoważoną goryczką typową dla mocniej utlenionych herbat himalajskich. Wspaniale nadaje się na popołudniowe spotkania herbaciane.
Parzenie:
3g/150ml
95 st.C
2-3 min -
Lung Phin
55,00 złUnikalna skalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie, z drzew rosnących na wysokości ok 1600m n.p.m. i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong.
Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych i jest on w kolorze żółto zielonym. W smaku wyczuć można lekki dym czy też nutę przypominającą algi morskie. Napar jest orzeźwiający, bez goryczki, bardzo dobry na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Las Sztuk
50,00 złWysokogórska biała herbata wiosenna z Taiwanu z okolic Yilin wytwarzana z pędów o 1 pąku i 2 liściach. Duże piękne gałązki dają kwiatowo-owocowy napar z kremową delikatnością. Dla pełnego poznania smaku tej niezwykłej herbaty proponujemy wykonać 3 do 4 zalań wodą. Zachęcamy po zaparzaniu do podziwiania liści, które odzyskują wigor i "zieloność".
Ze względy na dużą objętość liści oferujemy wyłącznie opakowania 10g lub 25g.
Parzenie:
2gr/150ml
90st C
1-2 min
3-4 parzenia -
Concubine Oolong
46,00 złJest to niezwykle ciekawy wietnamski oolong dostępny w postaci ciasno zwiniętych w kulki listków (pączek plus dwa listki), utleniony w 40-50%. Herbata ta pochodzi z górzystych terenów prowincji Son La, z drzew herbacianych rosnących na wysokości ok 1250m n.p.m.
Concubine oolong powstaje dzięki małemu insektowi, który żywi się sokiem młodych liści herbaty. W rezultacie liść jest „zraniony” a odpowiedź układu odpornościowego rośliny powoduje subtelne zmiany w chemii liścia. Napar z takich liści jest miodowożółty o lekko prażonym, drzewnym aromacie, subtelnym miodowym smaku zbliżonym do chińskiego Oriental Beauty lub taiwańskiego Honey Oolonga.
Parzenie:
3g/150ml
90 st.C
1-2 min
2-4 parzenia -
Wakocha Makinohara
40,00 złWakocha to w pełni utleniona japońska herbata, produkowana w niewielkiej ilości, uznawana za produkt specjalistyczny. Jej historia jest dosyć krótka (150 lat) jak na herbacianą tradycję Japonii. Jest to wynik odważnych poszukiwań herbacianych w okresie Meiji po otwarciu się Japonii na świat zachodni.
Tradycyjne japońskie krzewy herbaciane najlepiej nadają się do produkcji zielonej herbaty, zawierają mniej goryczy. Produkcja tzw "czarnej herbaty" z japońskich odmian krzewu daje ciekawy efekt. Napar ma pomarańczowo-brązowy kolor. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jakby czarnej porzeczki lub skórki pomarańczy wraz a lekką goryczką i słodkim posmakiem a nawet lekkim karmelowym skojarzeniem w końcowym parzeniu.
Oryginalne opakowanie 70g
Parzenie:
3g/150ml
96 st.C
30 sek - 1 min
2-3 parzenia -
Wietnam Linh Van
36,00 złHerbata biała "srebrne igły" wytwarzana ze starożytnego drzewa Shan Tuyet z prowincji Yen Bai (1400m n.p.m.).
Pąki suszone na słońcu pachną świeżością i kwiatami. Napar o lekko słodkim smaku, zmienia swą intensywność przy kolejnych parzeniach: od świeżej trawy, przez bambus aż po smak wody ryżowej. Ciasno zwinięty pąk można parzyć nawet do 10 razy, ponieważ bardzo powoli się otwiera i uwalnia swoje walory smakowe. Gotowi jesteście na to degustacyjne wyzwanie?
Parzenie:
2gr/150ml
90st C
1-2 min
3-10 parzeń -
Shan Tuyet
36,00 złHerbata pochodząca z wioski Phin Ho, położonej głęboko w górach w gminie Thong Nguyen. Dzięki chłodnemu, świeżemu klimatowi, bogatym zasobom wody, rosną tu stare zdrowe drzewa herbaciane, które mieszkańcy uważają za cud natury. Wioska ma około 50 ha drzew herbacianych, liczących od 50 do 150 lat. Stare drzewa traktowane są jak duchowa część życia wioski i myślenie o tym, jak zachować te cenne drzewa można porównać do troski mieszkańców o to, jak zachować własne życie.
Liście herbaty są zbierane wiosną, kiedy pąki herbaty są najświeższe i najbardziej aromatyczne. Charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym i lekki smakiem roślinnym, bez goryczki. Bardzo dobra na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Sencha Makinohara Organic
36,00 złKlasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.
Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha.Parzenie:
5g/150ml
70 C
1-2 min
2-3 parzenia -
Nipon Black
34,00 złCzarna organiczna herbata wakocha wytwarzana przez niezwykłego japońskiego producenta herbat kamairicha - Pana Toshifumi Shibamoto, ręcznie zbierana u podnóża Makinohara w Shizuaoka.
Liście tej herbaty są wyjątkowo duże, z łodygami, mocno utlenione. Kolor naparu bursztynowy - jest dość jasny jak na herbaty czarne (czy raczej czerwone zgodnie z chińskim nazewnictwem). W smaku wyczuwalne są orzechy, suszone owoce, nuty upieczonego chleba. Poezja smaku i klasyka herbaty mocno utlenionej.
Parzenie:
3g/150ml
96 st C
1-2 min
1-2 parzenia -
Nepal Jun Chiyabari...
34,00 złHerbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.
-
Nepal Spring Jun Chiyabari...
40,00 zł -20% 32,00 złHerbata pochodząca z najlepszego nepalskiego ogrodu - Jun Chiyabari, położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można w nim wyczuć wyraźną słodkość dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi muskatowymi tonami. Już od pierwszego spróbowania zyskuje swoich miłośników przekonując ich niepowtarzalnym smakiem.
-
Nepal Jun Chiyabari...
30,00 złCzarna herbata z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari położonego na wysokości 1650-2200 m n.p.m. Charakteryzuje się sporą ilością złotych tipsów. Ciemnobursztynowy napar ma głęboki smak ceniony przez miłośników czarnych herbat z tego regionu, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i nutami muskatowymi. Sprawia to, że doskonale nadaje się do podawania do deserów.
-
Bao Loc Oolong
28,00 złJest to wyjątkowy wietnamski oolong z prowincji Son La rosnący na wysokości 1250m n.p.m. Podczas zbiorów zrywa się pączek liściowy i trzy listki. Gałązka jest następnie starannie zwinięta w niewielką kulkę, która podczas parzenia powoli uwalnia aromat i zapewnia niezwykły spektakl "budzenia się" liści, których objętość zwiększa się kilkakrotnie.
Napar jest jasny o zielonożółtym kolorze i kwiatowo-gruszkowym smaku z wyczuwalna nutą prażenia. Sprawdza się jako herbata do wielokrotnego zaparzania, polecana także dla miłośników tajwańskich oolongów.
Parzenie:
3g/150ml
90 st.C
1-2 min
3-5 parzeń -
Sakura Toshifumi
25,00 złWyjątkowa zielona herbata Pana Toshifumi Shibamoto, unikat naszego japońskiego mistrza. Prażona herbata z dużych liści o delikatnym zapachu kojarzącym się z kwiatami wiśni z nutami mlecznymi. Jej orzeźwiający i słodkawy posmak przywodzi na myśl najpiękniejsze zapachy wiosny.
Parzenie:
3g/150ml
90 st C
1-2 min
2-3 parzenia -
Kotteri
20,00 złZielona organiczna herbata Pana Toshifumi Shibamoto wytworzona z mocnych i dojrzewających w pełnym słońcu liści wg tradycyjnej metody, prażona w kotle Kama. Smak naparu jest świeży, przełamany słodkimi tonami przypominającymi miętę, dobrze nadaje się do picia po posiłku. Można ją przygotować gorącą i zimną wodą, jak i lodem.
Parzenie:
3g/150ml
90 st C
1-2 min
2-3 parzenia -
Błękitna Laguna
15,00 złNasza autorska mieszanka, w skład której wchodzi Formosa Oolong (Taiwan), Kwiat Klitorii oraz Imbir.
Piękny błękitny napar zmieniający się przy nieco dłuższym parzeniu w lekko zielonkawy, turkusowy, jak przystało na herbatę oolong - uczta dla oka. Dzięki imbirowi napar jest lekko rozgrzewający z wyrazistym jednak wciąż roślinnym smakiem.
Parzenie:
3g/150ml
90 st.C
2-5 min -
Niebiańskie Wino
12,00 złMieszanka skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków, kryształków brązowego cukru i kwiatu Klitorii Ternateńskiej o smaku grzanego wina i zachwycającym błękitnym kolorze. Nadaje się również do góralskich naparów "z prądem".
Parzenie:
3g/150ml
96 st.C
8-10 min -
Z Perskiego Targu
11,00 złSkładniki: Irańska czarna herbata z zimowego zbioru, mięta Nana z Afryki, liście stewi.
Napar o ciemno-bursztynowej barwie i wyrazistym aromacie prosto z perskiego targu; delikatna świeżość mięty łączy się z naturalnymi słodkimi akcentami. Idealna na gorące popołudnie i wieczór. Relaksująca i orzeźwiająca.
-
Wiosenne odrodzenie
11,00 złSkładniki: pokrzywa, herbata Pu-Erh, yerba mate, owies zielony, nagietek, rumianek.
Ta mieszanka herbaciana, dzięki działaniu poszczególnych składników wpływa pozytywnie na pobudzenie i oczyszczenie organizmu. Połączenie herbaty Pu-Erh oraz yerba mate wspomaga przemianę materii i reguluje procesy trawienne.
-
Kawa z Ludnej
11,00 zł90% Arabica, 10% Robusta
Mieszanka wykwintnych kaw z trzech kontynentów: Afryki, Ameryki i Indonezji.
-
French Vanilia Orzech
9,00 złKawa o smaku orzechów laskowych z nutami wanilii i słodkiej Śmietanki.