Tylko u nas

Jakiś czas temu zadaliśmy sobie bardzo ważne pytanie: czym ma być nasza Herbaciarnia?

W natłoku codziennych obowiązków koncentrujemy się zazwyczaj na sprostaniu bieżącym zadaniom i może się tak zdarzyć, że stracimy na chwilę z oczu cel, do którego dążymy. A naszym celem jest stworzenie miejsca poświęconego herbacie i jej kulturze, przystani dla miłośników herbaty, która przybliżać ich będzie do mistrzów, rzemieślników, artystów z krajów, gdzie herbatę uprawia się i wytwarza. Tak, aby każdy miał możliwość spróbowania herbaty nie tylko jako codziennego napoju, ale także jako możliwości spotkania z ludźmi i filozofią, która kształtuje ich życie, a której główną osią jest miłość do herbaty.

Dlatego właśnie powołaliśmy do życia kategorię TYLKO U NAS, gdzie znaleźć można herbaty, które są naszą radością i dumą. W tej kategorii chwalimy się skarbami zdobytymi wyłącznie dzięki osobistym kontaktom z ludźmi herbaty - począwszy od farmerów, poprzez mistrzów sztuki herbaty, po artystów wyrażających się za pomocą herbaty i związanej z nią kultury.
Znajdują się tam herbaty wietnamskie, chińskie, koreańskie, japońskie, nepalskie i tajwańskie. Cały czas pracujemy też nad tym, żeby zdobywać nowe perły do naszej kolekcji.

Herbaty TYLKO U NAS to prawdziwe unikaty, niedostępne nigdzie indziej, wytwarzane w limitowanych ilościach, czasami niedostępne w oficjalnym obiegu, ale zawsze wyjątkowe, wytworzone przez ludzi z życzliwością serca, którzy włożyli w nie ogrom swojej pracy. A my, dołączając się do nich, możemy z czystym sumieniem gorąco polecać ich dzieła, które sami pijemy z największą przyjemnością.


  • Koreański komplet Celadon -...

    2 450,00 zł

    Autor: Kim Kyung-jin

    Imbryk: pojemność ok. 250ml

    Sugu: pojemność dostosowana do imbryka

    Miska: Średnica 18cm

  • Czarki koreańskie piaskowe

    290,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, w kolorze piaskowym, całkowicie szkliwione przezroczystym szkliwem. Niejednolita faktura, nierówny brzeg naczynia, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków. W masie podstawowej wyraźnie widoczne czarne drobiny.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Gil Sung, sygnowana

    Czarka wykonana ręcznie przez jednego z najznamienitszych koreańskich ceramików, noszącego tytuł żywego skarbu kultury narodowej. Nieregularna forma, nierówna faktura, szkliwo przybierające miejscami postać nacieków, to cechy stylu Ido, zwanego w Korei "Jeong-ho". Niejednolita, niemal chropowata i niedbała forma czarki zaskakuje jednak lekkością i dopracowaniem kryjącym się za pozorną niedoskonałością. Czarka wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Czarki koreańskie zielonkawe

    170,00 zł

    CZARKI CERAMICZNE

    Ręcznie wykonane, szkliwione. Szkliwo w swojej barwie niejednolite, mieniące się odcieniami zieleni, naniesione nierównomiernie, na brzegach jego pokrywa glinę tylko w mniejszym stopniu, co w efekcie daje kolor ciemnobrązowy. Stopka czarki nieszkliwiona, w kolorze ceglastym.

    Pojemność: ok. 70ml

    Autor: Im Man-jae

    Czarka będąca dziełem cenionego koreańskiego mistrza tradycyjnej ceramiki. Barwa szkliwa to efekt umiejętnego doboru naturalnych składników wchodzących w jego skład. Czarki zostały wypalone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

  • Shincha Sugimoto

    148,00 zł

    Najwyższej jakości, najmłodsze szmaragdowe listki z pierwszego tegorocznego zbioru, w kształcie drobnych igiełek, zebrane w małym, rodzinnym ogrodzie herbacianym Państwa Sugimoto. Po zaparzeniu dają uroczy, wiosenno-zielony kolor naparu, o intensywnym zapachu i urzekającym smaku umami.

    Przez kolejne pokolenia Rodzina Państwa Sugimoto wytwarza swoje herbaty samodzielnie, od zbiorów po pakowanie (patrz też Sencha Makinohara) tylko na rynek japoński. Ich herbaty mają swoich tradycyjnych odbiorców od pokoleń i są im dostarczane z myślą o zaspakajaniu klasycznych, japońskich gustów.

    Parzenie:
    1 łyżeczka/150ml
    70st C
    0,5-1 min
    3 parzenia

  • Lao Ming Dong Ding Oolong...

    139,00 zł

    Dwie porcje (po 20g) Lao Ming Dong Ding Oolong T68 i Lao Ming Dong Ding Oolong T58 zapakowane w barwne pudełeczko.

  • Kalendarz Adwentowy

    127,00 zł

    Kalendarz Adwentowy to świąteczny zestaw różnych herbat (żadna się nie powtarza!) dostępnych w naszym sklepie, także naszych autorskich mieszanek. Są to herbaty zielone, czarne, oolong oraz napary owocowe pakowane tak, aby wystarczyło suszu na dwa 200ml kubeczki. Kalendarz daje wyjątkową okazję, aby spróbować tak wielu aromatów i odnaleźć wśród nich te, które staną się Państwa ulubionymi.

    Zapraszamy do wspólnej adwentowej przygody.

    Skład:

    24 herbaty po 7-10g

    Temperatura i czas parzenia podane są na każdej torebce

  • Korea Woojeon Royal 21

    1 Opinia (e)
    89,00 zł

    Koreańska zielona herbata najwyższej klasy, z pierwszych zbiorów, z krzewów rosnących dziko na terenie parku narodowego w masywie Jiri-san. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana, zachwyca idealnie zbalansowanym delikatnym i słodkim smakiem, akcentami roślinnymi oraz nutami prażenia wyczuwalnymi już od pierwszego łyku. Jej unikalność ucieszy koneserów najlepszych herbat zielonych, nie tylko koreańskich.

    Dzięki osobistej znajomości z mistrzynią herbaty panią Pak oraz rodziną państwa Kim, którzy tę herbatę wytwarzają, mieliśmy niepowtarzalną okazję otrzymać ją w tym roku bezpośrednio od nich. Ze względu na limitowaną ilość, oferujemy ją w opakowaniach zawierających 10g, co pozwoli na przeprowadzenie kilku wyjątkowych spotkań herbacianych.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    70 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Nepal Himalayan Royal...

    80,00 zł

    Jest to unikalna czarna herbata z Nepalu z himalajskich ogrodów Jun Chiyabari. Wytwarzana jest z najstarszych nepalskich drzew herbacianych, które wyrosły z ziaren podarowanych jako prezent od chińskiego cesarza dla nepalskiego premiera w latach 1861/3 a także ziaren herbacianych z Japonii, Tajwanu i Chin. W tej małej kilkukilogramowej partii można dosłownie posmakować prawdziwe „Chi” (energię) nepalskiej herbaty.

    W smaku wyczuwalna jest delikatna słodycz miodowo-kwiatowa z nutami czekolady deserowej oraz zrównoważoną goryczką typową dla mocniej utlenionych herbat himalajskich. Wspaniale nadaje się na popołudniowe spotkania herbaciane.

    Parzenie:
    3g/150ml
    95 st.C
    2-3 min

  • Tie Guan Yin Oolong

    75,00 zł

    Oolong z Tajwanu o średnim stopniu utlenienia, suche liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, ich zapach charakteryzuje się przede wszystkim nutami prażenia. Po zaparzeniu dają napar o kwiatowym aromacie i smaku z wyraźnie wyczuwalną prażoną nutą, jest to bardziej tradycyjna wersja tego popularnego oolonga.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Lishan Oolong

    64,00 zł

    Herbata taiwańska uprawiana na wys. 1900m n.p.m. na stokach góry Lishan, w zimnym i wilgotnym środowisku, dzięki czemu liście herbaty są miękkie i mają niesamowity owocowy zapach i smak. Liście są zwinięte w kuleczki, które w trakcie parzenia prostują się stopniowo i wydzielają przy kolejnych parzeniach nieco inne aromaty.

    Napar jest zielonożółty, czysty i jasny o lekko kwiatowym zapachu i jednocześnie słodkim smaku długo utrzymującym się w ustach z nutami jabłka i gruszki. Nazywany jest najlepszą herbatą w klasie taiwańskich oolongów z wyższą zawartością pektyn i bardzo niską zawartością katechin powodujących gorzki smak herbaty.

    Parzenie:
    3g/200ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-4 parzenia

    • Nowy

    Matcha Nishio

    62,00 zł

    Opakowanie zawiera 20g herbaty matcha.

    Jest to wybitna herbata pochodząca wyłącznie z plantacji Pana Seigo Kondo (single origin) z okolic Nishio w prefekturze Aichi. Herbata dostępna jest w kilku wersjach w zależności od czasu i sposobu zbiorów. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniej zawartości Ichibancha (herbaty z pierwszych zbiorów), dzięki której dobrze zbilansowana jest słodycz i cierpkość.

    Po otwarciu oryginalnego opakowania herbatę matcha najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu np. w lodówce, co przedłuża jej walory smakowe i ważność.

    Przygotowanie:
    ilość herbaty: 3g/150ml
    temperatura wody: 70 st C
    przygotowanie: 10-25 sec

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)...

    59,00 zł

    Anxi Tie Guanyin w opakowaniu prezentowym (40g)

    Anxi Tie Guanyin Shu cha wytwarzana jest dla koneserów z regionu Chaoshan, ojczyzny współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty, co jednak nie powinno kojarzyć się z Shu Pu Erh. Anxi Tie Guanyin Shu cha oznacza gatunek lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, klasyczny smak i aromat Tie Guanyin.

    Ponieważ jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia Tie Guanyin i innych oolongów, sugerujemy przygotowanie jej w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

  • Korea Sejak Premium 21

    48,00 zł

    Starannie wyselekcjonowana przez mistrzynię herbaty, panią Pak, zielona herbata koreańska bardzo wysokiej klasy Sejak (czyt. sedziak) - z drugich zbiorów, z krzewów rosnących dziko na zboczach góry Jiri w parku narodowym. Całkowicie ręcznie zbierana i obrabiana. Swoje walory smakowe zawdzięcza odpowiedniej obróbce cieplnej (przypiekanie). Urzeka nieco orzechowymi nutami i wyraźną świeżością oraz delikatną słodyczą wypełniającą usta od pierwszego łyku naparu.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

  • Bai Hao Oolong

    45,00 zł

    Wysoko utleniony oolong z Tajwanu. Nazywany także "Pięknością Wschodu", powstaje, gdy na liściach krzewów herbaty żerują owady z gatunku jacobiasca formosana. Rośliny, chcąc się przed nimi bronić, wydzielają więcej substancji chemicznych, które wpływają na wyjątkowy smak tej herbaty. Suche liście pachną intensywnie, przywodząc na myśl zapach orientalnych kadzideł. Napar zaskakuje delikatnością z jednej i wyraźnym smakiem korzenno-miodowym z drugiej strony.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Honey Oolong

    45,00 zł

    Jest to jeden z najsłodszych oolongów taiwańskich, którego parzenie wymaga uwagi. Pierwszy napar zanim liść się „obudzi” jest delikatny, jasny, z owocowo-miodowym zapachem i orzechowym posmakiem, kolejne napary z dodatkową miodową słodyczą. W miarę jak słabnie smak, wciąż utrzymuje się zapach.

    Jest to jedna z tych herbat, które powstają z liści nadgryzionych przez mikro owady podobne do konika polnego. Roślina pod wpływem zranienia uaktywnia swój układ odpornościowy. W składzie chemicznym liścia zachodzą reakcje polegające na wydzielaniu słodkiej substancji aby wyleczyć liść. W miejscach ugryzienia rozpoczyna się lekkie utlenienie liścia. Finalnie stopień utlenienia tej herbaty jest nieco wyższy niż w innych taiwańskich oolongach tj. ok 50%.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Alishan Oolong

    45,00 zł

    Średnio utleniony (25-35%) Oolong z Tajwanu, o ciemnozielonych liściach zwiniętych w kuleczki. Jest to odmiana poddawana lekkiemu "paleniu" dzięki czemu nabiera przyjemnego dojrzałego aromatu. Po zaparzeniu uwalniają się bogate nuty słodkich owoców, kwiatów, śmietanki. Mocno zwinięte liście rozwijają się stopniowo w kolejnych parzeniach. Można powiedzieć, że herbata ta jest bardzo „cierpliwa" – wielokrotne zalewana wodą długo utrzymuje smak i aromat.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Shan Lin Xi Oolong

    38,00 zł

    Oolong z Tajwanu o niskim stopniu utlenienia. Liście mają postać ciemnozielonych kuleczek.

    Z powodu chłodnego klimatu na dużych wzniesienich regionu Shan Lin Xi, liście wolniej rosną i zawierają duże stężenie olejków eterycznych. Ich zapach przywodzi na myśl suszone owoce i kwiaty.

    Po zaparzeniu dają zielonkawo-brązowy napar o mocno kwiatowym aromacie i czystym, kremowym smaku wzbogaconym lekką prażoną nutą, która jednak nie dominuje nad innymi.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    2-5 parzeń

  • Anxi Tie Guanyin (Shu Cha)

    37,00 zł

    Anxi Tie Guanyin Shu Cha wytwarzana jest w regionie Chaoshan, ojczyźnie współczesnego gong fu cha.

    Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w pełnej nazwie tej herbaty. Shu Cha podobnie jak herbaty ciemne oznacza typ herbaty lekko przypiekany, który cechuje przyjemny, chlebowy, klasyczny smak. Aromat przypomina zaś oolonga Tie Guanyin.

    Jest to herbata dla koneserów, doświadczonych w sztuce parzenia oolongów. Proponujemy przygotowanie jej w stylu gong fu - zalewanie wrzącą wodą w małym czajniczku z dużą ilością liści na kilkanaście sekund. W rezultacie otrzymujemy dziesięć i więcej parzeń, które zachowują niezmiennie delikatny i bez-goryczkowy charakter.

    Parzenie:
    3g/150ml
    90 st.C
    1-2 min
    3-5 parzeń

  • Sencha Makinohara Organic

    1 Opinia (e)
    36,00 zł

    Klasyczna sencha fukamushi (w opisie dowiesz się więcej), organiczna, o wyrazistym smaku z delikatnymi nutami umami.

    Nasza Sencha jest wyjątkowa, bowiem wytwarzana jest od początku do końca w małym ogrodzie w Makinohara przez kolejne pokolenia Rodziny Państwa Sugimoto. Listki, z których jest przygotowana, nie są mieszane w dużej fabryce z liśćmi z różnych ogrodów, jak w przypadku innych dostępnych na rynku herbat typu Sencha.

    • Nowy

    Nipon Black

    34,00 zł

    Czarna organiczna herbata wakocha wytwarzana przez niezwykłego japońskiego producenta herbat kamairicha - Pana Toshifumi Shibamoto, ręcznie zbierana u podnóża Makinohara w  Shizuaoka.

    Liście tej herbaty są wyjątkowo duże, z łodygami, mocno utlenione. Kolor naparu bursztynowy - jest dość jasny jak na herbaty czarne (czy raczej czerwone zgodnie z chińskim nazewnictwem). W smaku wyczuwalne są orzechy, suszone owoce, nuty upieczonego chleba. Poezja smaku i klasyka herbaty mocno utlenionej.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st C
    1-2 min
    1-2 parzenia

  • Nepal Jun Chiyabari...

    34,00 zł

    Herbata o nisko utlenionych liściach z czołowego nepalskiego ogrodu Jun Chiyabari. Najwyższej jakości, organicznie uprawiane, liście, dorastające w krystalicznie czystym Środowisku wysokich Himalajów, obrabiane częściowo ręcznie, dają napar o nutach warzywnych. Jak na herbatę o nieznacznym utlenieniu jest wyjątkowo ciepła i dojrzała w odbiorze.