
Herbaty Tegoroczne
Zostały tu razem zebrane wyjątkowe herbaty z tegorocznych zbiorów pochodzące z wyselekcjonowanych plantacji w różnych zakątkach świata. Zachwycisz się smakiem, aromatem, kolorem liści i naparu. Takiej herbaty się nie zapomina!
-
Bao Loc Oolong
28,00 złJest to wyjątkowy wietnamski oolong z prowincji Son La rosnący na wysokości 1250m n.p.m. Podczas zbiorów zrywa się pączek liściowy i trzy listki. Gałązka jest następnie starannie zwinięta w niewielką kulkę, która podczas parzenia powoli uwalnia aromat i zapewnia niezwykły spektakl "budzenia się" liści, których objętość zwiększa się kilkakrotnie.
Napar jest jasny o zielonożółtym kolorze i kwiatowo-gruszkowym smaku z wyczuwalna nutą prażenia. Sprawdza się jako herbata do wielokrotnego zaparzania, polecana także dla miłośników tajwańskich oolongów.
Parzenie:
3g/150ml
90 st.C
1-2 min
3-5 parzeń -
Concubine Oolong
46,00 złJest to niezwykle ciekawy wietnamski oolong dostępny w postaci ciasno zwiniętych w kulki listków (pączek plus dwa listki), utleniony w 40-50%. Herbata ta pochodzi z górzystych terenów prowincji Son La, z drzew herbacianych rosnących na wysokości ok 1250m n.p.m.
Concubine oolong powstaje dzięki małemu insektowi, który żywi się sokiem młodych liści herbaty. W rezultacie liść jest „zraniony” a odpowiedź układu odpornościowego rośliny powoduje subtelne zmiany w chemii liścia. Napar z takich liści jest miodowożółty o lekko prażonym, drzewnym aromacie, subtelnym miodowym smaku zbliżonym do chińskiego Oriental Beauty lub taiwańskiego Honey Oolonga.
Parzenie:
3g/150ml
90 st.C
1-2 min
2-4 parzenia -
Las Sztuk
50,00 złWysokogórska biała herbata wiosenna z Taiwanu z okolic Yilin wytwarzana z pędów o 1 pąku i 2 liściach. Duże piękne gałązki dają kwiatowo-owocowy napar z kremową delikatnością. Dla pełnego poznania smaku tej niezwykłej herbaty proponujemy wykonać 3 do 4 zalań wodą. Zachęcamy po zaparzaniu do podziwiania liści, które odzyskują wigor i "zieloność".
Ze względy na dużą objętość liści oferujemy wyłącznie opakowania 10g lub 25g.
Parzenie:
2gr/150ml
90st C
1-2 min
3-4 parzenia -
Lung Phin
55,00 złUnikalna skalna zielona herbata wietnamska wytwarzana z liści starych, kilkusetletnich drzew herbacianych. Pochodzi z prowincji Ha Giang w północnym Wietnamie, z drzew rosnących na wysokości ok 1600m n.p.m. i od pokoleń jest wytwarzana przez mniejszość etniczną Hmong.
Liście pochodzące z drzew herbacianych dają napar o nieco mocniejszym, dojrzalszym smaku, niż w przypadku krzewów herbacianych i jest on w kolorze żółto zielonym. W smaku wyczuć można lekki dym czy też nutę przypominającą algi morskie. Napar jest orzeźwiający, bez goryczki, bardzo dobry na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Shan Tuyet
36,00 złHerbata pochodząca z wioski Phin Ho, położonej głęboko w górach w gminie Thong Nguyen. Dzięki chłodnemu, świeżemu klimatowi, bogatym zasobom wody, rosną tu stare zdrowe drzewa herbaciane, które mieszkańcy uważają za cud natury. Wioska ma około 50 ha drzew herbacianych, liczących od 50 do 150 lat. Stare drzewa traktowane są jak duchowa część życia wioski i myślenie o tym, jak zachować te cenne drzewa można porównać do troski mieszkańców o to, jak zachować własne życie.
Liście herbaty są zbierane wiosną, kiedy pąki herbaty są najświeższe i najbardziej aromatyczne. Charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym i lekki smakiem roślinnym, bez goryczki. Bardzo dobra na gorące dni.
Parzenie:
3g/150ml
80 st.C
1-2 min
2-3 parzenia -
Wietnam Linh Van
36,00 złHerbata biała "srebrne igły" wytwarzana ze starożytnego drzewa Shan Tuyet z prowincji Yen Bai (1400m n.p.m.).
Pąki suszone na słońcu pachną świeżością i kwiatami. Napar o lekko słodkim smaku, zmienia swą intensywność przy kolejnych parzeniach: od świeżej trawy, przez bambus aż po smak wody ryżowej. Ciasno zwinięty pąk można parzyć nawet do 10 razy, ponieważ bardzo powoli się otwiera i uwalnia swoje walory smakowe. Gotowi jesteście na to degustacyjne wyzwanie?
Parzenie:
2gr/150ml
90st C
1-2 min
3-10 parzeń -
Yunnan First Flush 2022
29,00 złUnikalna, świeża zielona herbata zbierana w drugiej połowie lutego w Simao (Yunnan) na wysokości ok 1100m n.p.m.
Piękne, zielone liście ze sporą porcją srebrzystych pączków mają wyjątkowy świeży zapach, dają niepowtarzalny żółto-zielony napar o smaku kwiatowo-owocowym. Lekka goryczka zrównoważona jest świeżością i delikatnym słodkim posmakiem.
Niezwykła herbata przepełniająca wiosenną radością i energią - rarytas herbaciany!
Parzenie:
3g /150 ml
70 st.C
1-2 min
3 parzenia