Balhyo-cha

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:


Na samym południu Półwyspu Koreańskiego znajduje się jeden z najwyższych szczytów Korei, góra Jiri, której masyw jest obecnie parkiem narodowym. Dla pasjonatów herbaty ma ona wielkie znaczenie, ponieważ to właśnie tam zapoczątkowano uprawę herbaty w Korei, kiedy w IX w. przyjęły się tam sadzonki krzewów herbacianych pozyskane z Chin. Obecnie rosną tam one w zdziczałej formie, ale to właśnie z nich wytwarza się najlepsze gatunki herbat. Właśnie takie herbaty oferujemy w naszej Herbaciarni.

Przez bardzo długie lata wytwarzano w Korei tylko herbaty zielone, które po dzień dzisiejszy cieszą się wielkim uznaniem. Z końcem XX w. zaczęto poszukiwać nowych smaków i metod produkcji, co zaowocowało na szerszą skalę i w końcowym efekcie dało również odkrycie herbaty Balhyo-cha.

Balhyo-cha, to dosłownie „herbata fermentowana”. Rzeczywiście, w procesie jej wytwarzania ma miejsce fermentacja nieenzymatyczna, choć na dużo mniejszą skalę i w bardziej ograniczonym zakresie niż na przykład w przypadku herbat Pu Erh. Oprócz fermentacji, liście tej herbaty poddawane są także utlenianiu, co sprawia, że ich ostateczny wygląd zewnętrzny przypomina nam bardzo wygląd liści herbat czarnych (hong cha). Jednak obecność fermentacji oraz ‘tajemniczość’ złożonych, a zarazem tylko naturalnych procesów, którym jest poddawana, sprawia, że smakiem, kolorem i właściwościami przybliża się Balhyo-cha najbardziej do herbat żółtych, i tak też często jest ona określana w samej Korei.

Balhyo-cha całkowicie wymyka się stosowanej współcześnie klasyfikacji i może stanowić kategorię sama dla siebie. O jej wyjątkowości świadczy wiele faktów. Proces jej produkcji jest unikalny, jest procesem manualnym a zatem indywidualnym dla każdej rodziny wytwarzającej Balhyo-cha i prawdopodobnie nigdzie indziej poza Koreą niestosowany. Choć pozornie prosty, nie jest powtarzalny, dzięki czemu daje różnorodne i nieograniczone możliwości twórcze.

Możemy określić następujące etapy powstawania herbaty Balhyo-cha:

  • liście herbaty początkowo suszy się na słońcu, w cieniu, czasem bywa, że i w ten i w ten sposób;

  • delikatnie podsuszone liście są przenoszone do domostwa i układane warstwowo na ogrzewanej podłodze pomieszczenia, w którym przetrzymuje się je kilka lub kilkanaście godzin.


* Tutaj trzeba dodatkowo wyjaśnić, że tradycyjne koreańskie domostwa wyposażone były w system ogrzewania podłogowego zwany ondol i takie też rozwiązanie stosuje się nadal w pomieszczeniach, w których przetrzymuje się liście herbaty. System ondol był przez stulecia unikalny dla Korei, stąd można przypuszczać, że nigdzie indziej nie zastosowano omawianej procedury przy wytwarzaniu herbaty.

  • Dodatkowo, w zależności od tradycji kultywowanej przez rodzinę wytwarzającą Balhyo-cha, w wielu przypadkach liście herbaty umieszczane są jeszcze na koniec w glinianych dzbanach onggi, których używa się również do przechowywania kiszonych potraw, gdzie są przetrzymywane jeszcze przez pewien czas.


Rozumiemy zatem, że nie istnieje jeden, standardowy sposób wytwarzania Balhyo-cha. Natomiast każda rodzina wytwarzająca Balhyo-cha ma na nią swój własny, strzeżony przepis, który sprawia, że w obrębie tak naprawdę jednego rodzaju herbaty odnaleźć można bogactwo różnych smaków, aromatów i właściwości.

Każdy z etapów procesu wytwarzania posiada ogromny wpływ. Szczególnie jednak dwa ostatnie, gdy w odpowiedniej temperaturze i wilgotności uzależnionych od indywidualnych warunków panujących w danym domostwie, czy podczas dodatkowego leżakowania w garnkach, zachodzą ‘tajemnicze’ procesy biologiczno-chemiczne. Specjalnie używamy tutaj tego określenia, bowiem nie możemy dokładnie określić w jakim stopniu zachodzi w liściach herbacianych przemiana biologiczna, a w jakim chemiczna, w jakim stopniu one wzajemnie oddziałują na siebie współdziałając, czy może hamując czasem wzajemne działanie. Może też wcale nie jest najistotniejszym fakt, które dokładnie reakcje, czy procesy zachodzą, a raczej najważniejszą jest sama umiejętność odpowiedniego wykorzystania ich do stworzenia herbaty o najlepszych właściwościach. Przed wiekami mistrzowie wytwarzający najlepsze herbaty nie mieli współczesnej wiedzy, natomiast doskonale wiedzieli, jak zaprząc siły natury do osiągnięcia najlepszych rezultatów.

Balhyo–cha skrywa bogactwo pieczołowicie przygotowanych liści, które służą do harmonijnego zaspokojenia potrzeb naszego organizmu. Balhyo-cha cechują bowiem najlepsze właściwości, idealne dla całego układu pokarmowego, oraz łączy ona zalety różnych odmian herbat, zarówno zielonych, czarnych jak i ciemnych Pu-erh.

BALHYO-CHA daje MOC, UKOJENIE, JASNOŚĆ UMYSŁU:

  • dodaje energii i ciepła, wręcz krzepi i dodaje sił do pracy fizycznej i twórczej;
  • nie podrażnia żołądka, co może się przydarzyć po wypiciu dużej ilości mocnej, czarnej czy zielonej herbaty, ale ma kojący wpływ na układ pokarmowy dostarczając ciepła i energii dla usprawnienia i wzmocnienia;
  • zaspokaja pragnienie, daje orzeźwienie pełne słodyczy, gama nut owocowo-słodkawych jest bowiem pełna: od dojrzałych słodkich owoców przez melasy, miody i karmelowo-orzechowe.


Herbaciarnia HerbatyCzas.pl ma swojej ofercie gatunek Balhyo-cha, który pochodzi z liści krzewów rosnących na zboczach wspomnianej wcześniej góry Jiri. Drzewa rosnące dziko na terenie parku narodowego, to potomkowie pierwszych krzewów, które z powodzeniem przyjęły się w Korei kilkaset lat temu. Ogród, z którego pochodzą liście naszej herbaty nosi poetycką nazwę „Zapach bambusów” i w rzeczy samej – krzewy, które tam rosną chronione są przez bambusowy zagajnik. Czy rzeczywiście nasza Balhyo-cha posiada jeszcze dodatkowo zapach bambusowego gaju? Musicie sprawdzić sami.