Czajniczki do herbaty

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:

Czajniczki i imbryki do parzenia herbaty

Wśród rozmaitych naczyń służących do przygotowania herbaty, czajniczki i imbryki cieszą się chyba największą popularnością i spotkać je można w wielu miejscach na świecie.

Ich budowa zawsze jest podobna - naczynie wyposażone w rurkowaty, odpowiednio wygięty dzióbek pozwalający na wylanie naparu i uchwyt, dzięki któremu można naczynie unieść bez konieczności dotykania jego gorących ścianek.

Typowy zachodni czajniczek do herbaty.

Różnice w ich wyglądzie, to najczęściej wynik nieco innych sposobów przygotowania samej herbaty - bardzo znane gliniane chińskie czajniczki typu yixing są dla naszego oka zaskakująco małe, ponieważ służą do przygotowania wielu zaparzeń następujących po sobie w krótkim czasie. Ich europejskie odpowiedniki, podobne w formie, jednak dużo większe, służą do przygotowania jednej porcji herbaty, stąd ich pojemność musi być większa.

Chiński czajniczek yixing.

Ostatnimi czasy wzrasta u nas popularność typowo azjatyckich czajniczków typu kyusu, których cechą charakterystyczną jest prosta rączka umieszczona z boku, pod kątem dziewięćdziesięciu stopni względem dzióbka. Taki typ czajniczka jest bardzo rozpowszechniony w Korei czy Japonii, a tej ostatniej zawdzięczamy jego nazwę - kyusu, choć w samej Japonii słowo to jest mniej szczegółowe i oznacza czajniczek jako taki.

Czajniczek typu kyusu autorstwa Andrzeja Bero.

A czym właściwie różni się czajnik od imbryka? To ciekawe pytanie, które zadaje wielu miłośników herbaty (i kawy). Jedną z najpopularniejszych odpowiedzi jest, że czajnik ma formę bardziej kulistą i przeznaczony jest raczej do herbaty, imbryk z kolei, o formie smukłej i wysokiej, przeznaczony ma być do kawy. Jednak praktyka pokazuje, że obecnie słowo "imbryk" powoli wychodzi z użycia i ustępuje pola bardzo popularnemu "czajniczkowi".