Herbaty Japonii: Sencha

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:

Najpopularniejsza herbata Japonii

Kiedy myślimy o herbacie i Japonii, prawdopodobnie pierwsze, co przychodzi nam na myśl, to skomplikowana i wysublimowana ceremonia przygotowania herbaty sproszkowanej matcha.

Jednak 80% rynku herbaty w Japonii to herbata liściasta sencha – zielona herbata traktowana parą wodną w procesie produkcji (samo słowo „sencha” oznacza „herbata parowana”). To najpopularniejszy w obecnej Japonii rodzaj herbaty. Ma ona postać intensywnie zielonych igiełek powstałych w wyniku rolowania liści.

Jej historia nie jest tak długa, jak historia matcha. Sencha wraz ze sposobem jej przygotowania pojawiła się w Japonii dopiero w okresie Edo (1603-1868), kiedy odkryto nowe metody obróbki liści herbacianych. Początkowo była napojem bogacącego się mieszczaństwa i literatów, nauka związana z jej przygotowaniem, znana jako sencha-do, rozwijała się stopniowo aż do naszych czasów.

Liście herbaty sencha, ze względu na traktowanie ich parą wodną, a nie podprażanie jak na kontynencie, pozwalają uzyskać napar o silniejszym aromacie i mocniejszym smaku, którego siłę można regulować w zależności od parametrów parzenia (czasu, ilości liści, temperatury wody). Zazwyczaj wykorzystuje się wodę o temperaturze 70-80 stopni i parzy herbatę przez 1-1,5 minuty.

Senchę można zaparzać nawet do trzech razy, wszystko zależy od jakości liści.

Do zaparzania tej herbaty wykorzystuje się czajniczek, najczęściej typu kyusu (z uchwytem z boku, pod kątem 90 stopni względem dzióbka) i czarki o pojemności około 100-150 ml.

Najbardziej rozpowszechniony, domowy sposób przygotowania sencha wygląda następująco: zagotowaną wodę nalewa się do czarek, co pozwala ją nieco przestudzić, wsypuje się do czajniczka odpowiednią ilości herbaty (zazwyczaj około 1-2 łyżeczek na czarkę), następnie nieco przestudzoną wodę z czarek przelewa się do czajniczka z liśćmi, co powoduje dalsze jej schłodzenie. Po około minucie lub półtorej herbatę nalewa się do czarek, nalewając po trochu do każdej i wykonując kilka serii nalewania, aby herbata w każdej czarce miała zbliżony smak.

Prawidłowo przechowywana sencha (hermetycznie zapakowana i trzymana w chłodnym miejscu) może nas cieszyć swoim smakiem przez cały rok.

Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie parowania sencha:

- Asamushi – herbata lekko parowana

- Chuumushi – herbata parowana w średnim stopniu

- Fukamushi – herbata mocno parowana, charakteryzująca się najsłodszym smakiem, największą delikatnością oraz wydajnością (można z niej zrobić największą liczbę naparów spośród wszystkich rodzajów sencha).

Właśnie herbatę tego typu - Fukamushi sencha oferujemy w naszym sklepie i w herbaciarni – herbatę od państwa Sugimoto, z zaprzyjaźnionej rodziny farmerów i wytwórców z japońskiej prefektury Shizuoka. Przechowujemy ją pieczołowicie, w oryginalnych hermetycznych opakowaniach, w naszej herbacianej lodówce.

Komentarze

Zostaw swój komentarz