Herbaty rozgrzewające

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:

Rozgrzej się herbatą!

Gdy jesień w pełni i coraz częściej czuć w powietrzu zbliżające się chłody, myślimy o tym, co mogłoby nas rozgrzać i pomogłoby przetrwać nadchodzące miesiące. Wiemy dobrze, że kubek gorącej herbaty jest remedium na szare i zimne dni, a gdyby tak jeszcze dodać mu rozgrzewającej mocy?

Dodatki do herbaty, to wcale nie taka nowa sprawa. Herbata z cytryną będzie chyba najlepszym przykładem, znana pewnie w każdym polskim domu i przez niektórych uważana za jedyną możliwą opcję. Ale na plasterku cytryny sprawa się nie kończy, możemy przecież dodać do naszego kubka dużo więcej – na przykład korzenne przyprawy, do których dostęp jest teraz bardzo łatwy. Laska cynamonu, goździki, anyż czy imbir nie tylko doprawią smak herbaty, ale ich prozdrowotne właściwości przydadzą się w okresie obniżonej odporności.

Jak przygotować samemu taką rozgrzewającą herbatę? Sposobów jest wiele: 

1. Do zaparzonej tradycyjnym sposobem czarnej herbaty dodajemy przyprawy korzenne. Polecamy szczególnie Assam Brahmaputra, WschodniofryzyjskaEnglish Breakfast czy zdecydowana Rosyjski Samowar gdyż są to herbaty mocne, wyraziste, które doskonale przebiją się przez moc przypraw korzennych jak kardamon, imbir czy goździki. Na koniec możemy - jeśli lubimy - dodać do naparu odrobinę mleka i miodu lub cukru trzcinowego.

2. Czarną herbatę zagotowujemy wraz z ulubionymi przyprawami korzennymi w garnuszku. Możemy, wzorem indyjskiej masala chai, dodać do wywaru mleka i cukru trzcinowego. Taka herbata nie tylko rozgrzewa ale i dodaje sił i chęci do działania!

3. Słodką kompozycję herbacianą, np. Piernikowa Chata czy Karmelowa Krówka zaparzyć w imbryczku dorzucając szczyptę cynamonu lub anyżu gwiaździstego. Na koniec koniecznie dodać odrobinę miodu lub cukru trzcinowego. Można także dolać odrobinę mleka. Zaproponowane herbaty aromatyzowane mogą stać się doskonałą bazą do zrobienia masala chai czyli herbacianego wywaru z mlekiem.

Potem pozostaje już tylko pić i rozkoszować się wszechogarniającym ciepłem i słodyczą :)

Smacznego!

Komentarze

Zostaw swój komentarz