Jak to jest z Pu Erhami?

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:

Herbaty ciemne - uwielbiamy je, czy wręcz przeciwnie?

Pu Erh, czy Ciemne?

Zaglądając do nas, na Ludną lub przeglądając naszą stronę internetową, zauważyć można kategorię "Herbaty Ciemne". Dlaczego ciemne?

W Chinach ten typ herbat, czyli fermentowanych (lub post-fermentowanych) nazywany jest hei cha, co można tłumaczyć jako herbaty ciemne. Pu Erh, tradycyjnie wytwarzany w miejscowości o tej nazwie w chińskiej prowincji Yunnan, jest tylko jednym z przykładów takich herbat. Inne miejsca w Chinach też mogą pochwalić się swoimi herbatami ciemnymi.

Lubimy je, czy nie?

Nie ma chyba drugiego rodzaju herbat, który wzbudzałby tak skrajne reakcje. Dla jednych, ziemisty posmak jest atutem, inni nie chcą o nim słyszeć i nie skuszą ich nawet informacje o wielu zdrowotnych właściwościach herbat ciemnych.

A u nas?

Długo przyzwyczajeni byliśmy do jednej wersji Pu Erh, o wiadomym smaku i różnie na nią reagowaliśmy, jak wszyscy. Okazało się jednak, że to tylko wierzchołek góry lodowej, a herbata, którą poznaliśmy to tylko jeden z wariantów - tzw. Pu Erh Shu, wytwarzany metodą wo dui, mającą przyspieszyć fermentację. Przetrzymywanie liści herbaty w bardzo wilgotnych warunkach powala drobnoustrojom i określonym gatunkom grzybów pracować szybciej.

A skoro istnieje sposób współczesny, to musiało być coś wcześniej.

Pu Erh wytwarzany metodami tradycyjnymi, to Pu Erh Sheng. Tutaj liście herbaty fermentują i dojrzewają latami, czasem leżakując nawet kilkadziesiąt lat. Można wtedy zaobserwować, jak smak herbaty zmienia się, ewoluuje.

Może, w takim razie, dać im szansę, skoro te herbaty okazują się mieć tak różnorodne oblicza?

Dla porównania, dwa rodzaje Pu Erh dostępne u nas: Shu oraz Sheng.

1. Pu Erh Shu

Pu Erh Shu

2. Pu Erh Sheng

Pu Erh Sheng