Kultura herbaty w Korei

Autor: Łukasz Janik Temat: Wydarzenia Z dnia:

Kultura herbaty w Korei

31. stycznia 2019

Podczas spotkania poświęconego kulturze herbaty w Korei odbyliśmy bardzo ciekawą podróż w czasie do początków herbaty na Półwyspie Koreańskim. Przyjrzeliśmy temu, jak pewna sprytna delegacja poselska na dwór chiński dała początek uprawom herbaty wokół góry Jiri na samym południu Półwyspu.

Następnie przebyliśmy wraz z koreańską herbatą jej pełną wzlotów i upadków podróż ku współczesności. Poznaliśmy postaci i okoliczności, które ukształtowały podejście Koreańczyków do herbaty i ich zwyczaje z nią związane.

Opowieściom o kulturze herbaty towarzyszyła oczywiście sama herbata, zaparzona zgodnie ze wskazówkami naszej koreańskiej mistrzyni, pani Pak. Mieliśmy możliwość spróbowania dwóch dostępnych w Herbaciarni koreańskich rarytasów: zielonej Sejak i czarnej Balhyo-cha.

Spotkanie poprowadził Łukasz Janik, członek naszego zespołu, z wykształcenia koreanista, badający kulturę herbaty (nie tylko) w Korei.