Naczynia do herbaty: Gaiwan

Autor: Łukasz Janik Temat: Wiedza o herbacie Z dnia:

Gaiwan, czyli czarka z przykrywką.

Gaiwan, chiń.:蓋碗 / 盖碗 (czyt: gai-łan), to naczynie do przygotowania herbaty pochodzące z Chin. Sama jego nazwa oznacza „czarka z przykrywką” i wskazuje jednoznacznie na jego bardzo charakterystyczną budowę. Gaiwan zazwyczaj składa się z trzech elementów: podstawki, umieszczonej na niej czarki i przykrywki, choć spotyka się także gaiwany bez tego pierwszego elementu.

Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu naczynia zwanego gaiwanem znaleźć można za czasów chińskiej dynastii Ming (1368-1644), kiedy zmieniły się wcześniejsze zwyczaje związane z piciem herbaty i pojawiać się zaczęły nowe rodzaje naczyń.

Jego budowa jest bardzo symboliczna, podstawka symbolizuje ziemię, czarka człowieka, a przykrywka niebo i nawiązuje do harmonii i równowagi, jaka powinna cechować relacje pomiędzy tymi trzema składnikami ludzkiej egzystencji.

Gaiwany wykonuje się z różnych materiałów, spotkać można porcelanowe, gliniane, a współcześnie nawet wykonane ze szkła, szczególnie cenione przez amatorów herbat artystycznych. Ich użytkownicy cenią sobie duża wygodę, łatwo jest bowiem umieścić w nich liście herbaty, zalać wodą i wyczyścić.

Cenione są także podczas spotkań herbacianych i degustacji, ponieważ umożliwiają łatwe sprawdzenie stopnia zaparzenia herbaty i jej aromatu.

Na co dzień herbatę zaparzoną w gaiwanie przelewa się do morza herbaty lub bezpośrednio do czarek, jednak równie częstą praktyką jest picie herbaty bezpośrednio z naczynia – po podniesieniu pokrywki, lub przy użyciu pokrywki w celu odsunięcia liści herbaty od ust.

Jedynym problemem może być nauka prawidłowego trzymania naczynia – trzeba chwycić je w dłoń w taki sposób, aby wieczko było nieco uchylone, co pozwoli wylać napar, kciukiem przytrzymuje się pokrywkę, a pozostałymi palcami przytrzymuje się czarkę (istnieją warianty zakładające także przytrzymywanie podstawki). Nauka ta nie trwa jednak długo, a wykorzystywanie gaiwana do parzenia herbaty daje wiele satysfakcji i na pewno pozwoli zaskoczyć gości.

Komentarze

Zostaw swój komentarz