Piernikowa Chata

13,00 zł
Brutto

Skład: czarna herbata Cejlon i Assam, cynamon kruszony, kostka toffi, kawałki wanilii, goździki, cięte kłącze imbiru, anyż kruszony

Parzenie:
3g/150 ml
95 st.C
3-5 min

Waga
Ilość

 

 

 

W celu polepszenia i wzbogacenia smaku herbat czarnych stosuje się różne dodatki takie jak: owoce, różnego rodzaju płatki kwiatów, przyprawy.

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie ("palenie").

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

 - koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
 - teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
 - naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.

Brak opinii użytkowników.