English Breakfast

8,00 zł
Brutto

Mieszanka herbat pochodzących z Assamu i Sri Lanki. Daje napar o wyrazistym i orzeźwiającym smaku. Polecana szczególnie jako herbata śniadaniowa, doskonale pobudza.

Waga
Ilość

 

 

 

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie ("palenie").

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.

Brak opinii użytkowników.

Zobacz także