Mate Cytrynowa

12,00 zł
Brutto

Składniki: mate (min. 97.5%) aromatyzowana przez organiczną trawę cytrynową (0.9%), skórki cytryny.

Waga
Ilość

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Yerba Mate, to nazwa napoju, otrzymywanego z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Uprawy krzewów Mate prowadzone są na terenie Północnej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Południowej Brazylii. Spożywana od niepamiętnych czasów przez Indian Guarani.

Mate jest napojem bardzo popularnym w Ameryce Południowej, pitym zawsze rano i wieczorem przed posiłkami, a także przed wysiłkiem fizycznym.

Ostrokrzew jest co roku przycinany, tak aby ułatwić zbieranie liści. Pierwsze zbiory odbywają się najwcześniej 4 lata po posadzeniu rośliny. Ostrokrzew paragwajski osiąga 13 metrów wysokości. Zbierane liście ogrzewa się krótko w temperaturze 90-100 stopni C, następnie suszy w niskiej temperaturze.

Zwana często "Napojem Bogów". Amerykańscy członkowie Korpusu Pokoju ze zdumieniem obserwowali plemiona, które potrafiły przetrwać bez uszczerbku dla zdrowia długie okresy głodu dzięki tej niezwykłej herbacie. W 1964 badacze z francuskiego Instytutu Pasteura stwierdzili: ""Trudno było by znaleźć na Ziemi inną roślinę, która mogłaby się równać pod względem wartości odżywczych z Yerba Mate. Jej liście zawierają właściwie wszystkie niezbędne witaminy."

Napar z Mate

  1. Yerba mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) z powodzeniem zastępuje kawę i w przeciwieństwie do niej posiada mniej skutków ubocznych, takich jak bezsenność, czy podenerwowanie. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji, rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym ciało i umysł.
  2. W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną.
  3. Zwiększa zdolność odpornościową organizmu.
  4. Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu).
  5. Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego.
  6. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit.
  7.  Stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie.

Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Przeprowadzone badania wykazały zawartość:

  • Z grupy ksantyn - MATEINY, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia.
  • Witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok).
  • Witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia).
  • Witaminę B2 (wzmacniającą włosy).
  •  Witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek).
  • Żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej).
  • Sód, potas,- wapno (wzmacniające kości i zęby).
  • Magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.

Aby wykorzystać wszystkie właściwości Yerba Mate, należy ją właściwie przygotować. Najlepiej stosować wodę źródlaną lub świeżo filtrowaną. Liście należy zalać wodą mineralną (lub świeżo filtrowaną) o temperaturze 80 stopni C. Zaparzanie powinno trwać 2-4 minuty do czasu aż liście spęcznieją.

Opis

Parzenie
80°C, 3~5 min

Brak opinii użytkowników.