Nowe produkty

    • Nowy

    Zaparzacz metalowy na...

    29,00 zł

    Drobne metalowe siteczko do zaparzania herbaty i ziół na łańcuszku, zapakowane w filigranowy kolorowy kartonik.

    Rozmiary: śr 4.5cm  wys 4cm

    • Nowy

    Czajnik szklany z zaparzaczem

    95,00 zł

    Szklany, nieduży czajniczek z metalowym zaparzaczem i przykrywką. Łatwy w obsłudze.

    Zaparzacz posiada rączkę, za którą można łatwo go wyjąć z czajniczka po zaparzeniu liści. Idealny do parzenia zielonej herbaty.

    Pojemność: 600ml

    • Nowy

    Keemun Mao Feng 2020

    45,00 zł

    Keemun Mao Feng jest jedną z najlepszych odmian herbaty Keemun na rynku. Jest zbierany wczesną wiosną i składa się z pąka i dwóch, trzech górnych liści sortowanych ręcznie.

    Nazwa tej herbaty pochodzi od nazwy powiatu Qimen w prowincji Anhui, bardzo szanowanym regionie produkcji herbaty w Chinach. „Keemun” jest tłumaczeniem chińskiego Qimen na angielski z czasów ery kolonialnej. Wtedy Keemun stał się również bazowym składnikiem mieszanki śniadaniowej English Breakfast.

    Napar prawidłowo zaparzonej herbaty ma klarowny, czerwonawy kolor i ma wyjątkowy lekko kwiatowy a lekko dymny, lecz bardzo łagodny i gładki smak z subtelnymi nutami owocowymi. Aby wydobyć z liści pełen smak, herbatę Keemun można parzyć kilkakrotnie.

    Parzenie:
    5g/150ml
    96 st.C
    2-3 min

    • Nowy

    Klitoria Ternateńska

    10,20 zł

    Czy spotkaliście w kuchni azjatyckiej desery w kolorze niebieskim?

    Klitoria Ternateńska znana jest od wieków w Azji jako środek do barwienia potraw i kosmetyków. Jest to także lek medycyny ajurwedyjskiej. Napar z kwiatostanów Klitorii wspiera układ nerwowy, poprawia nastrój przeciwdziałając depresji, poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu. Potwierdzone naukowo jest tez działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe Klitorii a nawet jest to środek hamujący siwienie włosów czy poprawiający funkcjonowanie oczu.

    Napar z kwiatów Klitorii ma błękitny odcień, zasadowy odczyn i ziołowo-słodki smak. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia smak a także kolor na fioletowy aż do różowego.

    Parzenie:
    5 kwiatów/250ml
    96 st.C
    5-10 min

    • Nowy

    Nowa Gruzja

    9,00 zł

    Czarna herbata gruzińska zbierana z ekologicznie czystych plantacji w górzystych regionach zachodniej Gruzji. Zmiany temperatury w ciągu dnia i nocy oraz połączenie klimatu górskiego i morskiego nadają liściom herbaty szczególny aromat i smak. Otrzymany napar o średniej mocy jest lekko słodowy z nutami owocowymi.

    Herbatę po raz pierwszy przemycono z Chin i uprawiano w Gruzji w latach 30. XIX wieku. Czarna herbata gruzińska produkowana na masową skalę była dobrze znana w Związku Radzieckim, ale od czasu jego rozpadu, uprawa herbaty gwałtownie spadała. Ostatnio jednak produkcja herbaty przeżywa renesans także dzięki dopłatom rządowym i unijnym. Ręcznie zbierana herbata z Gruzji zyskuje na nowo światowe uznanie.

    Parzenie:
    3g/150 ml
    95 st.C
    3-5 min

    • Nowy

    Lu Bao Shi 2020

    92,00 zł

    Tegoroczna herbata zielona z górzystej chińskiej prowincji Guizhou, gdzie panuje wyśmienity do produkcji herbaty wilgotny subtropikalny klimat.

    Niewielkie wiosenne listki zbierane ręcznie są rolowane w małe kulki tzw. chińskie szmaragdy. Podczas parzenia liście powoli rozwijają się, zwiększają swoją objętość, zachwycają idealnym kształtem i delikatną zielenią.

    Herbatę tę charakteryzuje jasny żółtozielony napar i świeża, miękka słodkość z kwiatową nutą.

    Parzenie:
    3g /150 ml.
    80 st.C
    1-2 min (3 parzenia)