Nowe produkty
-
Bilet - 19 maja 2022, godz....
120,00 złZapraszamy 19 maja, w czwartek na warsztaty, podczas których będziemy zaparzać i degustować różne kolory herbaty. Dowiemy się jak prawidłowo przygotować herbatę aby wydobyć z niej pełen smak i aromat.
Prowadzący: Jerzy Czapla, kiper herbaciany, założyciel Centrum Szkolenia Barmanów, autor książki "Cuda z Herbaty"
Kiedy: 19 maja 2022r (czwartek)
Gdzie: Herbaciarnia Ludna 3a, Warszawa -
Matcha Koicha
233,00 złWyjątkowa japońska Matcha -gęsta herbata- najczęsciej spożywana przez japońskie szkoły ceremonii parzenia herbaty, wytwarzana z roślin, które mają ponad 30 lat.
W przeciwieństwie do ubijania, tak jak w przypadku usucha, koicha przygotowana jest przez powolne „ugniatanie” w kółko wokół chawan'u. Można też obrazowo opisać to tak, jakbyśmy malowali matchą w wodzie, aż utworzy się gładka pasta.
Puszka zawiera 20g produktu.
-
Sencha Tokujyoo
25,00 złJapońska zielona herbata sencha przygotowana z najwyższej jakości wiosennych liści herbaty (ichibancha) z prefektury Shizuoka, Średnio parowana. Napar jest orzeźwiający, aromatyczny, z nutami kwiatów, elegancją umami i delikatną goryczką.
Parzenie:
5g/150ml
70 C
1-2 min
2-3 parzenia -
Shu Pu Erh Peletki
41,00 złW pełni fermentowana ciemna herbata (Shu Pu Erh) o nietypowej postaci grudek, odłamków od spodniej części wysuszonych warstw prasowanej herbaty, jakby wtórny produkt z produkcji herbat Pu Erh.
W wyniku dłuższego leżakowania "na dnie stosu" napar peletek jest mocny i aromatyczny, charakterystycznie ziemisty. Peletki najczęściej nie są zbyt mocno sprasowane, przez co łatwo się zaparzają i są wyjątkowo wydajne.
Parzenie:
2-3g /150ml,
96 °C,
2-3 minuty
2-4 parzenia -
Lao Wu Shan Sheng Pu Erh
299,00 złSurowa herbata fermentowana (sheng pu erh) zrobiona z dużych liści starożytnych drzew herbacianych rosnących w okolicy góry Lao Wu w Yunnanie na wysokości 2000m n.p.m., prasowana tradycyjnym sposobem za pomocą kamienia.
W naparze wyczuwalne są delikatne nuty zielonych owoców, cytrusów, kwiatów oraz słodycz doskonale połączona z przyjemną goryczką.
Ciastko 200g, Zbiór i prasowanie 2020 -
Bulang Sheng Pu Erh
189,00 złJest to surowy (sheng) Pu Erh z gór Bulang z prowincji Yunnan. Liście herbaciane zbierane są z dzikich 300-letnich drzew, następnie w tradycyjny sposób prażone w woku, a kolejnego dnia suszone na słońcu. Luźne liście herbaty "maocha" leżakują około pół roku i wtedy dopiero są sprasowana w ciastka.
Napar ma aromat i smak kwiatowy, lekko mineralny z goryczką i słodkawym posmakiem. Jest to herbata zapewniająca skuteczne poranne przebudzenie. Najlepiej sprawdza się podczas kilku (3-5) krótkich (ok.1 minutowych) zaparzeń.
Waga 100g, Zbiór 2017