Nowe produkty

    • Nowy

    Wdzięczne Serce

    11,00 zł

    Skład: Czarna herbata z Cejlonu, cukrowe serduszka, aromat owocowy.

    Napar o owocowo-kwiatowym aromacie, przypomina smak landrynek. Cukrowe serduszko rozpuszcza się podczas parzenia.

    Parzenie:
    3g/200ml
    96 st.C
    1-2 min

    • Nowy

    Goishicha

    58,00 zł

    Jest to rzadko spotykana herbata japońska, wytwarzana wg sekretnej metody z czasów Edo wyłącznie w prefekturze Kochi. Podczas dwustopniowego procesu fermentacji (I etap- pleśń, II etap- bakterie kwasu mlekowego) zyskuje wybitne właściwości zdrowotne (wspomaga trawienie, rozpuszcza cholesterol, zmniejsza alergię, przeciwdziała astmie).

    Sprasowane dojrzałe liście (gałązki osiągają nawet pół metra!) pocięte w kwadraty ok 3x3 cm układane są na ryżowych matach do wyschnięcia na słońcu. Historycznie Goishicha była składnikiem chagayu (japońskiej owsianki ryżowej z herbatą), ostatnio zaczęto ją parzyć jak zwykłą herbatę. Napar jest słono-kwaśny jak marynaty, orzeźwiający na zimno.

    Parzenie:
    3g (1 kamień) /350ml
    96 st.C (można także gotować)
    4-5 min (gotować do 10 min)
    3-4 parzenia (gotowanie 1 raz)

    • Nowy

    Wakocha

    35,00 zł

    Wakocha to w pełni utleniona japońska herbata, produkowana w niewielkiej ilości, uznawana za produkt specjalistyczny. Jej historia jest dosyć krótka (150 lat) jak na herbacianą tradycję Japonii. Jest to wynik odważnych poszukiwań herbacianych w okresie Meiji po otwarciu się Japonii na świat zachodni.

    Tradycyjne japońskie krzewy herbaciane najlepiej nadają się do produkcji zielonej herbaty, zawierają mniej goryczy. Produkcja tzw "czarnej herbaty" z japońskich odmian krzewu daje ciekawy efekt. Napar ma intensywny pomarańczowo-brązowy kolor. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jakby czarnej porzeczki lub skórki pomarańczy wraz a lekką goryczką i delikatnym słodkim posmakiem a nawet lekkim karmelowym skojarzeniem w końcowym parzeniu.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st.C
    30 sek - 1 min
    2-3 parzenia

    • Nowy

    Hojicha

    18,00 zł

    Jest to "palona herbata" o brązowym, dymnym kolorze, choć wciąż klasyfikuje się ją jako zieloną herbatę. Po parowaniu i wysuszeniu łodyżek, zieloną herbatę Kukicha (choć mogą to być również większe liście herbaty Bancha) poddaje się prażeniu najczęściej węglem drzewnym. Podgrzewając herbatę do wysokiej temperatury prawie cała kofeina zawarta w herbacie jest ekstrahowana z liści. Napar Hojicha można z tego powodu serwować nawet dzieciom i degustować o dowolnej porze dnia i nocy. Występuje także w wersji rozdrobnionej, która służy do przygotowania hojicha latte.

    Smak czerwono-brązowego naparu jest dymny z nutami wanilii i węgla drzewnego i lekkiej słodyczy (mniej katechin- mniej goryczy), nieco przypominający znaną nam kawę zbożową.

    Parzenie:
    3g/150ml
    96 st.C
    1 min
    2 parzenia

    • Nowy

    Aracha

    21,00 zł

    Aracha to surowa, nie skończona zielona herbata, która jedynie poddana została obróbce parą i wysuszona. Jest to wstępne stadium do produkcji Sencha lub Gyokuro. Zawiera zarówno całe liście, jak i mniejsze kawałki a także łodyżki. Jest to surowy susz otrzymywany jeszcze przed sortowaniem. Często w tej formie herbata przechowywana jest w fabrykach w temperaturze poniżej 0 st. C do momentu złożenia przez hurtowników zamówienia i dopiero wtedy poddawana jest końcowej obróbce.

    Napar Aracha jest jasny o odcieniu cytrynowo zielonym a smak nieco inny niż zielonej herbaty - intensywnie świeży, trawiasty z odrobiną goryczki i nutą umami.

    Parzenie:
    5g/150ml
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia

    • Nowy

    Jaśminowy Wietnam

    10,00 zł

    Tradycyjna wietnamska zielona herbata jaśminowa aromatyzowana poprzez układanie warstwami świeżych kwiatów jaśminu i liści zebranej herbat. Leżakując w ten sposób liście herbaty wchłaniają aromat kwiatów lecz ostatecznie oddziela się kwiaty od końcowego produktu.

    Aromat herbaty jest delikatny, liście herbaciane lekko ciemniejsze niż tradycyjna herbata zielona, napar cieszy subtelnością, słodyczą i odrobiną goryczki, którą mieszkańcy Wietnamu zdecydowanie lubią.

    Parzenie:
    3g/150ml
    80 st.C
    1-2 min
    2-3 parzenia