Nowe produkty

    • Nowy

    Spotkanie z herbatami...

    30,00 zł

    Zapraszamy w czwartek, 19 września na godzinę 19:00 na spotkanie z wyjątkowymi herbatami z mroźnego szczytu (Dong Ding) autorstwa mistrza Lao Ming.

    Mistrz Lao Ming z Tajwanu, którego herbaty mamy zaszczyt oferować w naszej herbaciarni, zajmuje się herbatami oolong według opracowanej przez siebie metody. Całe swoje dotychczasowe życie poświęcił odkrywaniu smaku herbaty Dong Ding oraz opracował jedne z najlepszych metod obróbki i przygotowania jej liści. Herbaty wytwarzane przez niego to bardziej manifest artystyczny twórcy, niż produkt.

    • Nowy

    Darjeeling Earl Grey

    10,00 zł

    Ciekawa propozycja dla miłośników herbat himalajskich z jednej, oraz dla miłośników herbat earl grey z drugiej strony. Bardzo przyjemne połączenie, z którym rzadko można się spotkać. Wyraźny aromat bergamotki współgra tutaj ze słodkawymi nutami muskatelowymi typowymi dla herbat Darjeeling, nie dominując ich. Bardzo dobra herbata na popołudniowe spotkanie, idealnie pasuje do deserów.

    • Nowy

    Kokeicha

    18,00 zł
    Ciekawostka z Japonii - zielona herbata, której liście poddane obróbce parą wodną pozbawiane są żyłek. Pozostałe w ten sposób części liści mielone są na proszek i łączone z pomocą wody i pasty ryżowej, następnie przepuszczane są przez praskę, która formuje je w zielone igiełki. Ich napar jest świeży, zielony, o delikatnym smaku.
    • Nowy

    Koreańska czarka Songjin

    170,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona wewnątrz, z zewnątrz na całej powierzchni pokryta żywicą w kolorze ciemnobrązowym, na której widoczne są ślady formowania narzędziem nadające powierzchni czarki bardzo ciekawą fakturę i efekt wielowymiarowości. Żywicą pokryta jest także stopka naczynia.

    Pojemność: 70 ml

    Koreańska czarka wykonana przez mistrza Im Man-jae, specjalizującego się w tworzenia ceramiki w tradycyjnym koreańskim stylu Jeong-ho (znanym też pod japońską nazwą "Ido"). Pokrycie zewnętrznej powierzchni naczynia żywicą jest rzadko spotykanym zabiegiem, mającym na celu zwiększenie jego trwałości. Sprawia on też , że naczynie wydaje się cieplejsze w dotyku, zaschnięta żywica daje też wrażenie większej miękkości.

    • Nowy

    Komplet Celadon - koreański...

    398,00 zł

    Koreański komplet do herbaty dla pięciu osób składający się z imbryka do zaparzania herbaty, miseczki sugu, pięciu czarek oraz wazonika. Komplet wykonany z celadonu, odmiany koreańskiej ceramiki, której początki sięgają XI wieku, a która swoje apogeum osiągnęła w wiekach XII i XIII. Zielonkawo zabarwione elementy kompletu dekorowane są motywem lecących żurawi wykonanym techniką intarsji, w kolorach białym i czarnym. Komplet wykonany został ręcznie, wypalony w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, w pracowni mistrza ceramiki tworzącego w miejscowości Gangjin, słynącej w Korei z wyrobów celadonowych.

    • Nowy

    Kwiaty Korei

    17,00 zł

    Zielona herbata koreańska Joongjak w połączeniu z kwiatami śliwy, zwanymi Mehwa, przywiezionymi przez nas z Korei. Ta wybitnie koreańska mieszanka przenosi nas swoim aromatem do wiosennych dni na południu Półwyspu Koreańskiego, gdzie kwitną śliwy, które wypełniając swoim zapachem całą okolicę zapowiadają zbliżające się zbiory, zarówno owoców jak i rosnącej opodal herbaty. Doskonała, odświeżająca i kwiatowa herbata na gorące popołudnia.

    • Nowy

    Czarka koreańska Deom-bong

    180,00 zł

    CZARKA CERAMICZNA

    Ręcznie wykonana, całkowicie szkliwiona. Materiał podstawowy ciemny, szkliwo mleczno białe, pokrywające czarkę całkowicie, jednak naniesione nierównomiernie, przez co kolor gliny widoczny jest spod szkliwa w rożnym stopniu.

    Pojemność: 50ml

    Autor: Song Gi-jin (Boseong-yo), sygnowana

    Koreańska czarka w stylu buncheong, który rozwinął się w Korei za czasów dyn. Lee Joseon (XIV-XIXw.), szkliwiona metodą deom-bong, czyli poprzez zanurzenie naczynia w gęstej masie szkliwiącej, wypalona w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

    • Nowy

    Bancha Shizuoka

    14,00 zł

    Zielona herbata japońska wytwarzana z liści zbieranych jesienią w japońskiej prefekturze Shizuoka. Delikatnie słomkowy w kolorze napar cechuje słodkawy, wyrazisty smak dojrzałych liści, z lekko wyczuwalną goryczką. Zawiera bardzo mało teiny, dlatego można ją pić również wieczorem. Niektórzy sugerują nawet zaparzanie jej gorącą wodą.