• Nowy

Oolong "Czarny Smok"

35,00 zł
Brutto

Herbata z chińskiej prowincji Fujian, znanej z produkcji herbat oolong. Jej liście charakteryzują się wysokim stopniem utlenienia i wyraźnie wyczuwalnym prażeniem. Klasyczny oolong o bardzo poprawnym słodko-cierpkim smaku z wyraźnie wyczuwalnymi nutami skórki od chleba i orzechów, idealny jako herbata do codziennego parzenia. Nadaje się do wielokrotnego zaparzania.

Opakowanie zawiera 125g herbaty.

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Oolongi to grupa herbat tradycyjnie wytwarzanych w Chinach i na Tajwanie. W procesie produkcji reakcja utleniania związków chemicznych w liściach jest przerywana dzięki czemu oolongi posiadają ciekawy przyjemny smak. Jeśli utlenianie jest mniejsze niż 30% otrzymujemy oolongi bliskie herbatom zielonym , gdy przekracza 60% pojawiają się cechy zbliżone do herbat czarnych.

Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami".

Niektóre z herbat Oolong (lub Wulong, ulung) uważane są za jedne z najlepszych herbat w na świecie, a co za tym idzie ceny ekskluzywnych unikalnych gatunków są bardzo wysokie. .

Proces obróbki zaczyna się etapem więdnięcia liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane. Ma to doprowadzić do otarcia brzegów blaszek liściowych. W konsekwencji ułatwia to przebieg procesu oksydacji. Związki chemiczne zawarte w liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. Herbata typu Oolong ma całe liście, gdyż poddaje się je specjalistycznym procesom zwijania. W zależności od miejsca pochodzenia , stopnia utleniania i końcowej obróbki liści mamy do wyboru wiele gatunków oolongów.

 

Właściwości herbat oolong:

W Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki najnowszych badań, według których codzienne spożycie nawet połowy filiżanki zielonej herbaty lub typu oolong, może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.

Oolongi mają niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nawet po wieczornym wypiciu oolonga, nie powinno być problemów z zaśnięciem.

Opis

Pochodzenie
Parzenie
96°C, 2~3 min

Brak opinii użytkowników.

Zobacz także