Pu-erh w mandarynce

18,00 zł
Brutto

Liście tego pu-erh'a zamknięte są w świeżej mandarynce, a następnie razem z nią suszone. Dzięki temu uzyskać można lekko cytrusowy smak herbaty. Wysuszoną skórkę mandarynki można również pokruszyć i dodać do naparu.

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Parzenie: 1 łyżeczka (2-­‐3g) na 150ml, 96°C, 3-­‐5 minut.

Czerwona herbata Pu-Erh (czytaj: pu-er) jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan (południowe Chiny), dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-Erh jest typowym produktem prowincji Yunnan, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao - „Królewskie Drzewa”.

Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata) minęło już wiele wieków, nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji. Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji („leżakowanie”). Wiek suszu herbacianego dochodzi nawet do 60 lat.

Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach.

Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Amerykanie nazywają Pu - Erh “mordercą tłuszczu”.

Badania prowadzone we Francji dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Zawarte w herbacie Pu–Erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, co wpływa na przyśpieszenie metabolizmu tłuszczu również tego odłożonego w tkance podskórnej.

Herbatę Pu-Erh odróżnia od innych herbat duża zawartość flawonoidów, które nadają tej herbacie charakterystyczny smak i ziemisty aromat.

Właściwości:

  • Wspomaga pracę wątroby - skutecznie walczy z nadwagą
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Pobudza procesy trawienne
  • Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków
  • Zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników
  • Łagodzi skutki spożycia alkoholu
  • Wzmacnia organizm.

Opis

Pochodzenie
Chiny
Parzenie
96°C, 2~3 min

Brak opinii użytkowników.

Zobacz także