Goishicha

58,00 zł
Brutto

Jest to rzadko spotykana herbata japońska, wytwarzana wg sekretnej metody z czasów Edo wyłącznie w prefekturze Kochi. Podczas dwustopniowego procesu fermentacji (I etap- pleśń, II etap- bakterie kwasu mlekowego) zyskuje wybitne właściwości zdrowotne (wspomaga trawienie, rozpuszcza cholesterol, zmniejsza alergię, przeciwdziała astmie).

Sprasowane dojrzałe liście (gałązki osiągają nawet pół metra!) pocięte w kwadraty ok 3x3 cm układane są na ryżowych matach do wyschnięcia na słońcu. Historycznie Goishicha była składnikiem chagayu (japońskiej owsianki ryżowej z herbatą), ostatnio zaczęto ją parzyć jak zwykłą herbatę. Napar jest słono-kwaśny jak marynaty, orzeźwiający na zimno.

Parzenie:
3g (1 kamień) /350ml
96 st.C (można także gotować)
4-5 min (gotować do 10 min)
3-4 parzenia (gotowanie 1 raz)

Waga
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 

 

Brak opinii użytkowników.