Pi Lo Chun Guangxi

15,00 zł
Brutto

Jedna z najcenniejszych zielonych herbat pochodząca z Chin. Produkcja limitowana. Powstaje z pierwszych wiosennych liści, posiada dużą ilość małych pączków, zwiniętych w małe spiralki. Po zaparzeniu otrzymujemy lekko żółty napar o owocowym aromacie. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za „roślinnym” smakiem herbat zielonych z Japonii czy Korei.

Waga
Ilość

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

HERBATA ZIELONA

Herbata zielona już od ponad tysiąca lat ma swoje znaczące miejsce w medycynie chińskiej - uważa się, że jej picie schładza i nawadnia ciało, stąd polecana jest zwłaszcza latem. Ze względu na jej orzeźwiające i pobudzające właściwości (zawiera więcej teiny niż herbata czarna) niektórzy Azjaci zalecają jej picie tylko do południa. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.

Składniki zielonej herbaty:

  • kofeina (zwana teiną)
  • garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
  • olejki eteryczne

Właściwości:

  • Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, za to długotrwale pobudza.
  • Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
  • Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
  • Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych). 
  • Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
  • Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
  • Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
  • Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).

Przeciwwskazania:

  • Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
  • Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
  • Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!

Opis

Pochodzenie
Chiny
Parzenie
70-80°C, 2~3 min

Brak opinii użytkowników.

Zobacz także