Xi Hu Long Jing 2020

92,00 zł
Brutto

Najwyższej jakości chińska zielona herbata tzw. "Smocza Studnia" znad Jeziora Zachodniego z Prowincji Zhejiang, jedna z dziesięciu najsłynniejszych chińskich herbat. Do jej produkcji wykorzystuje się wyłącznie najmłodsze liście, które są podłużnie sprasowane, barwy jasnozielonej.

Istnieje kilka legend na temt tej herbaty. Jedna z nich opowiada o tym, jak wnuk cesarza przybywszy do świątyni Hu Gong został poczęstowany tą herbatą i tak się zachwycił, iż cesarz nadal 18 krzewom rosnącym przed świątynią status cesarski. Do dziś produkowana jest z nich herbata, której cena za gram jest wyższa niż cena złota!

Napar jest złotawy, świeży z orzechową nutą. Liście po zaparzeniu odzyskują wigor, pokazują swój naturalny kształt i kolor.

Parzenie:
3g/150ml
75-80 st.C
1-2 min. (3 parzenia)

Waga
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 

 

HERBATA ZIELONA

Herbata zielona już od ponad tysiąca lat ma swoje znaczące miejsce w medycynie chińskiej - uważa się, że jej picie schładza i nawadnia ciało, stąd polecana jest zwłaszcza latem. Ze względu na jej orzeźwiające i pobudzające właściwości (zawiera więcej teiny niż herbata czarna) niektórzy Azjaci zalecają jej picie tylko do południa. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.

Składniki zielonej herbaty:

  • kofeina (zwana teiną)
  • garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
  • olejki eteryczne

Właściwości:

  • Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, za to długotrwale pobudza.
  • Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
  • Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
  • Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
  • Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
  • Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
  • Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
  • Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).

Przeciwwskazania:

  • Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
  • Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
  • Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!

Brak opinii użytkowników.

Zobacz także