Matcha Usucha TAKAMINE BIO "Wysoka Góra"
Matcha najwyższej jakości z certyfikatem BIO, uzyskiwana z liści krzewów nie starszych niż 30 lat, rosnących w regionie Kinki w południowo-środkowej części wyspy Honsiu. Wyraźnie kremowy napar można uzyskać już przy niewielkiej ilości herbaty.
Matcha
Pochodzi z najwyższej jakości liści zielonej herbaty, startych na jasno szmaragdowy pył. Daje napar o intensywnym kolorze i szlachetnym smaku. Przed zbiorami, krzewy herbaciane zacienia się, aby pobudzić produkcję chlorofilu w liściach, dzięki czemu herbata matcha ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że w przypadku herbaty sproszkowanej spożywamy całe liście, nie tylko ich napar.
Sposób przygotowania:
Wsypać pół łyżeczki herbaty matcha (ok. 2g) do miseczki. Następnie zalać 75ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 60 °C - 80 °C, w zależności od upodobań. Ubijać bambusową miotełką aż do pojawienia się lekkiej pianki. Przed przyrządzeniem często zaleca się przesianie herbaty przez sitko.
HERBATA ZIELONA
Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.
Składniki zielonej herbaty:
- kofeina (zwana teiną) garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
- olejki eteryczne
Właściwości:
- Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, za to długotrwale pobudza.
- Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
- Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
- Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
- Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
- Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).
Przeciwwskazania:
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
- Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!
Brak opinii użytkowników.