• Nowy

Hojicha Nishio

26,00 zł
Brutto

Jest to "palona herbata" o brązowym, dymnym kolorze, choć wciąż klasyfikuje się ją jako zieloną herbatę. Po parowaniu i wysuszeniu łodyżek, zieloną herbatę Kukicha poddaje się prażeniu najczęściej węglem drzewnym. Podgrzewając herbatę do wysokiej temperatury prawie cała kofeina zawarta w herbacie jest ekstrahowana z liści. Napar Hojicha można z tego powodu serwować nawet dzieciom i degustować o dowolnej porze dnia i nocy. Występuje także w wersji rozdrobnionej, która służy do przygotowania hojicha latte.

Smak czerwono-brązowego naparu jest dymny z nutami wanilii i węgla drzewnego i lekkiej słodyczy (mniej katechin - mniej goryczy), nieco przypominający znaną nam kawę zbożową.

Pochodzenie: Nishio, prefektura Aichi

Parzenie:
5g/150ml
96 st.C
1 min
2 parzenia

Waga
Ilość

 

 

 

Brak opinii użytkowników.