Czarna chi艅ska herbata podw臋dzana jest specja艂em z prowincji Fujian. Herbata ta poddawana jest procesowi wi臋dni臋cia i suszenia w dymie ognisk sosnowych. Daje napar o wyra藕nym dymnym aromacie i smaku oraz czerwonej barwie. Pi膰 czyst膮 i z niewielk膮 ilo艣ci膮 mleka. Herbata znana jako Zengshan Xiaozhong.
Obr贸bka聽czarnej herbaty聽ma zawsze cztery podstawowe etapy: wi臋dni臋cie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (“palenie”).
Napar mo偶e mie膰 ciemny intensywny kolor, cz臋艣ciej jednak 偶ywy, czerwonawy. Herbata mo偶e by膰 sprzedawana w postaci li艣ciastej (najlepszej jako艣ci), 艂amanej, proszkowej i pylistej.
W艂a艣ciwo艣ci:
- koi dusz臋, rozja艢nia umys艂 (zawiera kofein臋, zwan膮 tein膮 );
- teina wzmaga aktywno艣膰 sok贸w trawiennych;
- naukowcy s膮 zdania, 偶e sk艂adniki czarnej herbaty mog膮 dzia艂a膰 jako antyutleniacze, zapobiegaj膮c powstawaniu substancji rakowych w kom贸rkach cia艂a.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.