Koreańska zielona herbata z końca wiosennego zbioru o świeżym zapachu i delikatnym kremowo-owocowym posmaku z nutą melona. Wytwarzana jest na wyspie Jeju z liści krzewów rosnących na wielkopowierzchniowych plantacjach organicznych.
HERBATA ZIELONA
Herbata zielona już od ponad tysiąca lat ma swoje znaczące miejsce w medycynie chińskiej – uważa się, że jej picie schładza i nawadnia ciało, stąd polecana jest zwłaszcza latem. Ze względu na jej orzeźwiające i pobudzające właściwości (zawiera więcej teiny niż herbata czarna) niektórzy Azjaci zalecają jej picie tylko do południa. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.
Składniki zielonej herbaty:
- kofeina (zwana teiną)
- garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
- olejki eteryczne
Właściwości:
- Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, za to długotrwale pobudza.
- Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
- Antyseptyczne działanie – garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie – wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
- Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
- Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
- Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).
Przeciwwskazania:
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
- Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.