Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Skład: Czarna cejlońska herbata Ruhuna, płatki pomarańczy, naturalny aromat bergamotki.


W celu polepszenia i wzbogacenia smaku herbat czarnych stosuje się różne dodatki takie jak: owoce, różnego rodzaju płatki kwiatów, przyprawy.

Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie („palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.