Składniki: mate (min. 61.9%), zielony Pu Erh, kawałki ananasa, żeń-szenia i orzeszków cola, lekki afrodyzjak Muira Puama łodyga lirosma ovata- UWAGA! ma wygląd małych jasnych patyczków), kwiatki bławatka, aromat.
Yerba Mate, to nazwa napoju, otrzymywanego z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Uprawy krzewów Mate prowadzone są na terenie Północnej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Południowej Brazylii. Spożywana od niepamiętnych czasów przez Indian Guarani.
Mate jest napojem bardzo popularnym w Ameryce Południowej, pitym zawsze rano i wieczorem przed posiłkami, a także przed wysiłkiem fizycznym.
Ostrokrzew jest co roku przycinany, tak aby ułatwić zbieranie liści. Pierwsze zbiory odbywają się najwczeŚniej 4 lata po posadzeniu rośliny. Ostrokrzew paragwajski osiąga 13 metrów wysokości. Zbierane liście ogrzewa się krótko w temperaturze 90-100 stopni C, następnie suszy w niskiej temperaturze.
Zwana często „Napojem Bogów”. Amerykańscy członkowie Korpusu Pokoju ze zdumieniem obserwowali plemiona, które potrafiły przetrwać bez uszczerbku dla zdrowia długie okresy głodu dzięki tej niezwykłej herbacie. W 1964 badacze z francuskiego Instytutu Pasteura stwierdzili: „Trudno było by znaleźć na Ziemi inną roślinę, która mogłaby się równać pod względem wartości odżywczych z Yerba Mate. Jej liście zawierają właściwie wszystkie niezbędne witaminy.”
Napar z Mate
- Yerba mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) z powodzeniem zastępuje kawę i w przeciwieństwie do niej posiada mniej skutków ubocznych, takich jak bezsenność, czy podenerwowanie. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji, rozjaŚnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym Środkiem pobudzającym ciało i umysł.
- W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciŚnienia tętniczego. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną.
- Zwiększa zdolność odpornościową organizmu.
- Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteŚmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu).
- Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego OŚrodka Nerwowego.
- Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit.
- Stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie.
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Przeprowadzone badania wykazały zawartość:
- Z grupy ksantyn – MATEINY, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia.
- Witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok).
- Witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia).
- Witaminę B2 (wzmacniającą włosy).
- Witaminę C (Środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek).
- Żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej).
- Sód, potas,- wapno (wzmacniające kości i zęby).
- Magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Aby wykorzystać wszystkie właściwości Yerba Mate, należy ją właściwie przygotować. Najlepiej stosować wodę źródlaną lub świeżo filtrowaną. Liście należy zalać wodą mineralną (lub świeżo filtrowaną) o temperaturze 80 stopni C. Zaparzanie powinno trwać 2-4 minuty do czasu aż liście spęcznieją.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.