0
Tw贸j koszyk

Herbaty Oolong

Herbata Oolong

Jesie艅 to doskona艂a pora roku na poznawanie 艣wiata herbat Oolong. Ch艂odniejsze w kr贸tsze dni sprawiaj膮, 偶e cz臋艣ciej chcemy si臋ga膰 po herbat臋 rozgrzewaj膮c膮, cieplejsz膮, ni偶 parzon膮 w ni偶szych temperaturach herbat臋 zielon膮.

Istnieje wiele legend t艂umacz膮cych ich pochodzenie i nazw臋, kt贸ra oznacza “Czarny Smok”. Gdyby艢my jednak chcieli je wszystkie teraz przedstawi膰, musieliby艢my utworzy膰 osobny dzia艂 na blogu po艣wi臋cony legendom 馃檪 W zamian proponujemy gar艣膰 fakt贸w i praktycznych informacji.

Oolongi nazywane s膮, zgodnie ze starym chi艅skim podzia艂em, herbatami szmaragdowymi lub turkusowymi. W naszych stronach mo偶na si臋 spotka膰 z kilkoma wariantami zapisu nazwy: Oolong, Wulong, Ulung. Pod t膮 ostatni膮 nazw膮 mo偶na by艂 dawniej znale藕膰 w polskich sklepach do艣膰 kiepskiej jako艣ci herbat臋, st膮d w艢r贸d wielu os贸b nadal pokutuje pogl膮d, 偶e to herbaty niesmaczne.

Uwierzcie nam, dowcip odnosz膮cy si臋 do jej nazwy, maj膮cy korzenie w czasach dawnego systemu, znamy ju偶 na pami臋膰 馃槈

Herbaty Oolong to takie o li艣ciach nie do ko艅ca utlenionych, przy czym stopie艅 utlenienia waha si臋 w zale偶no艣ci od odmiany, pomi臋dzy 15 a 90 procent. To sprawia, 偶e 艣wiat herbat Oolong jest bardzo bogaty i r贸偶norodny, mo偶na po艣wi臋ci膰 si臋 mu ca艂kowicie, zg艂臋biaj膮c jego zakamarki i rozmaite odmiany tej herbaty.

Kolebk膮 Oolong贸w s膮 po艂udniowo-wschodnie Chiny, prowincje Fujian i Guangdong, nast臋pnie wytwarzanie Oolong贸w sta艂o si臋 specjalizacj膮 Tajwanu, sk膮d pochodz膮 jedne z najbardziej cenionych obecnie odmian, a w czasach nam najbli偶szych do rejon贸w znanych z dobrych herbat Oolong powoli do艂膮czaj膮 kraje Azji Po艂udniowo-Wschodniej: Wietnam, Tajlandia, Indonezja.

Oolongi o li艣ciach najmniej utlenionych, w smaku w swoich w艂a艣ciwo艣ciach przypominaj膮 czasem herbaty zielone. S膮 lekkie, orze藕wiaj膮ce, 艣wie偶e i kwiatowe. Im stopie艅 utlenienia wy偶szy, tym bardziej smak herbaty przechodzi w nuty s艂odowe, orzechowe, posmak sk贸rki od chleba. Cz臋sto te mocniej utlenione odmiany s膮 dodatkowo poddawane pra偶eniu, co jeszcze wzmacnia ich ogrzewaj膮ce w艂a艣ciwo艣ci i wzbogaca smak. Wiele odmian ma posta膰 li艣ci zwini臋tych w kuleczki lub grudki, czasem uchodzi to za ich cech臋 charakterystyczn膮, jednak nie warto poddawa膰 si臋 temu wra偶eniu, poniewa偶 istnieje bardzo wiele Oolong贸w o lu藕nych li艣ciach. Je艣li ju偶 wyznacza膰 jak膮艢 ich cech臋 charakterystyczn膮 – b臋dzie to niepe艂ne utlenienie li艣ci.

Herbaty te, parzone gor膮c膮 wod膮, uchodz膮 za raczej cierpliwe i wyrozumia艂e. S膮 do艣膰 odporne na zbyt gor膮c膮 wod臋 i s膮 bardzo wydajne, za pomoc膮 chi艅skiej metody gong fu cha mo偶na z jednej porcji herbaty uzyska膰 do kilkunastu parze艅 (przy najlepszych odmianach). To sprawia, 偶e jest ona doskona艂膮 herbat膮 na spotkania z przyjaci贸艂mi w coraz d艂u偶sze jesienne wieczory.

W naszej ofercie znajdzie si臋 co艢 dla mi艂o艢nik贸w ka偶dej odmiany Oolong贸w: delikatnie utleniony Bao Loc z Wietnamu, 艢rednio utleniony Dong Ding z Tajwanu, mocno utleniony i pra偶ony Anxi Tie Guan Yin z Chin. Zach臋camy do spr贸bowania ka偶dej z nich, je艣li jeszcze nie macie pewno艣ci, kt贸ra wersja najbardziej Wam odpowiada.