0
Twój koszyk

Herbata czarna w pełni utleniona (wg. chińskiego nazewnictwa – czerwona) z Tajwanu z górskiego rejonu Alishan. Delikatna i bardzo aromatyczna, zaskakująco słodka, miodowa, z nutą kakao i dojrzałych owoców. Delikatna goryczka przy kolejnych parzeniach dodaje jej wytrawności ale nie dominuje nad niezwykłym słodkawym smakiem. Liście zwinięte są w cienkie długie igiełki, powoli się budzą i uczą cierpliwości, bowiem przy kolejnych parzeniach oczarowują nowymi smakowymi skojarzeniami.


Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie („palenie”).

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.

Właściwości:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
  • teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
  • naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.
Czas Parzenia

1-2 min

Ilość Herbaty

5g/150ml

Ilość Parzeń

1-2

Temperatura Parzenia

96°C

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Alishan Hong Cha”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *